12.Ulusal PDR Öğrenci Kongresi Sona Erdi!
İlki 6-7 Temmuz 2004 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve 150 öğrenci,5-6 akademisyenin katılımıyla, Türk PDR Derneği’nin desteğiyle gerçekleşen Ulusal PDR Öğrenci Kongresi bu yıl Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “İletişim, Değişim, Gelişim ve Her Şey İçin PDR” temasıyla 23-24-25 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirildi. Bizde Dergi p.Dr. ekibi olarak Eyüp Can Yazıcı ile oradaydık ve ben kendi izlenimlerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Yıllar önce başlatılan bu gelenek 12 sene sonrada bölüm öğrencilerinin; yaptıkları çalışmaları sunmak, gelişimlerini sağlamak, mesleki duyarlılığını arttırabilmek ve öğrencilerin bölüm hocaları ile tanışıp atölye çalışmaları ve konferans, panel gibi yollarla onlardan yararlanabilmeleri gibi amaçlarla devam etmektedir.
Kongre 23 Temmuz Perşembe günü ilk olarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’ne yurtlardan öğrencilerin taşınması ve öğrencilere yaka kartları ve çanta dağıtılması ile başladı. Burada saygı duruşu, istiklal marşı ve flüt dinletisiyle kongre açılışı yapıldı. Türk PDR Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Filiz Bilge derneğimizi tanıtıcı bir sunum yaptı ve tüm meslek elemanları için derneğimizin ne kadar önemli olduğunu, dernek etrafında örgütlenmenin önemini bir kez daha bizlere gösterdi. Daha sonra ESOGÜ PDR Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda kongreden sorumlu Prof.Dr. Nilüfer Özabacı, ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen konuşmalarını yaptı.
Konuşmaların ardından “Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak Lisans Öğrencisi Araştırma Ödülü” bizzat Prof.Dr. Binnur Yeşilyaprak hocamız tarafından kazanan öğrencilere verildi. (Ödülün destekleyicisi olan Binnur hocamıza PDR öğrencilerinin araştırma yapması ve akademik faaliyetlere yönelmesini arttırmak için böyle bir çalışma yaptığı için teşekkür ediyorum)Ödül töreni öncesinde ise Prof.Dr. Binnur Yeşilyaprak’ın tüm öğrencilerin, çevresindeki öğrencilerle sarılmasını istemesi koşulsuz kabul ve birlik beraberlik için önemli bir adımdı.
Törenin ardından Prof. Dr. Üstün Dökmen “İnsanın Yaşamla İletişimde PDR” konferansı ile sahneye çıkarak kongrenin ilk konferansını verdi. Hocamız son günlerde artan alan ile ilgisi olmayan kişilerin yaşam koçluğu vb. alanlarda çalışması üzerine “Mesleğinize Sahip Çıkın” vurgusunu yaptı. İyi bir psikolojik danışman olabilme noktasında ise alan ile ilgili eğitimlere katılmamızı ve en önemlisi sürekli okumamızı tavsiye etti. “Okumak için iki eli bir yakaya gelmeyen insanın iki yakası bir araya gelmez” sözüyle bunu iyice vurguladı.
Konferans sonrası verilen öğle yemeğinin ardından Doç.Dr. Ali Eryılmaz “Mesleki Kimliğimiz ve Pozitif Psikoloji” konulu konferansını verdi. Burada hocamız mutluluğu arttırma stratejileri ve pozitif psikolojiye değindi. Ardından verilen çay molası ile adeta öğrenciler enerjilerini toplarken Yrd.Doç.Dr. Oğuzhan Kırdök hocamızın “Bilinçli İnsan Amaçlı Davranış” adlı konferansı başladı. Burada biraz öğrenme sürecinden bahseden hocamız iletişimde kelimelerin önemine değindi. Örneğin, “Depresyondayım yerine keyfim kaçtı” demenin daha doğru olduğundan bahsetti.
Konferans bitiminde kongre düzenleme kuruluna plaketleri takdim edildi. Çay molasının ardından benim hiç beklemediğim ve bence günün en dikkat çekici, en verimli konferansı “Eğitimde PDR Hizmetleri: Örnek Uygulamalar” adlı konferans okul psikolojik danışmanları Tuğçe Altunbaş, Asiye Dursun, Çiğdem Sandıkçı tarafından verildi. 3 yıldır okul psikolojik danışman olarak görev yapmalarına rağmen ne kadar çok şey başardıklarını bize aktaran hocalarımız tüm meslektaşlarımıza bence en büyük enerjiyi ve çalışma gücünü verdi. Kendilerinin bize aktardıkları 3-4 yazıya sığamayacak kadar çoktu. İlk gün Tiyatro Gösterisi ve Açılış Kokteylinin ardından sona erdi.
24 Temmuz Cuma kongrenin ikinci günü Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yapılan kahvaltı ile başladı ve öğrencilerin hazırladığı serbest bildirilen sunulmasıyla devam etti. Ardından sabah oturumunda çalıştaylara katılacak arkadaşlarımız seçtikleri çalıştaylara katıldı. Öğle oturumunda çalıştaylara girecek arkadaşlarımız ise Mülteci Çocuklar ve Travmatik Çocuğa Yaklaşım (Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, Dr. Veysi Çeri) konferansına katıldı. Öğle yemeği için verilen ara ile öğle yemeği yendi. Öğle oturumu da serbest bildiriler ile başlarken çalıştaylar ve YÖRET Vakfı’nın paneli ile devam etti. Gün boyunca 27 çalıştay, 56 serbest bildiri ve 8 poster sunum ile öğrenciler akademik havayı soludu. Ardından verilen ara sonrasında öğrenciler Eğitim Fakültesi’nden İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin konferans salonuna geçti. Dernek Genel Başkanı Prof.Dr. Filiz Bilge, Genel Başkan Yardımcısı Psikolojik Danışman Hakkı Eken, ESOGÜ PDR Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Nilüfer Özabacı ve kongre düzenleme kurulunun katılımıyla kongre sürecinin genel değerlendirmesi yapıldı.
Kongre süreci ile ilgili öğrencilerden yemekler ile ilgili birçok eleştiri geldi. Yemeklerin kumanya şeklinde olması eleştirildi. Konuyla ilgi üniversitenin yemekhaneyi açmaması sebep gösterildi.
Konaklamanın yapıldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları ile ilgili problemlere değinildi ve personelin çözüm yolu sunma noktasında yetersiz kaldığından bahsedildi.
Kongre süreci ve derneğin yaptığı çalışmalarla ilgili de eleştiriler yönelten öğrenciler kongre ücretini yüksek bulduklarını, derneğe fahri üye olmayanların yüksek ücret ödemesinin haksızlık olduğunu belirti. Bu noktada dernek ilgili cevapları verdi ve kongre süreci ile ilgili tüm harcamaların istenildiğinde paylaşılabileceği ve fahri üyeliğin tamamıyla ücretsiz olduğunu belirtti.
Yapılan tüm eleştiriler ise derneğin genel başkanı tarafından itinayla not alındı. Genel olarak yorumlara bakıldığında ise öğrencilerin kongreden memnun oldukları gözlendi.
Değerlendirme sürecinin ardından 13.Ulusal PDR Öğrenci Kongresi için aday üniversitelerden adaylık başvurusu alındı. Boğaziçi Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi önümüzdeki kongre için adaylığını koydu ve sunumlarını gerçekleştirdi. Salonun havalandırmasının yetersiz olması ve küçüklüğü sebebiyle oylama hemen yapıldı. Yapılan oylama sonucunda 13.Ulusal PDR Kongresi’nin yeni ev sahibi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi oldu.
Kapanış oturumunun sona ermesiyle öğrenciler hazırlanmaları için yurtlara bırakıldı ve daha sonra yurtlardan alındı. Kongre yapılan Gala Yemeği ile sona erdi. Gala yemeğinde PDR 3. sınıf öğrencisi olan çiftin yaptığı Tango gösterisi ile Halk oyunları ekibi, öğrencileri ve hocalarımızı coşturdu. Düzenleme kurulundan Berk Çeşmeli’nin Roman Havası ve Binnur Hocamızın Ankara Havası ile muhteşem oynayışı gala yemeğine damgasını vurdu.
25 Temmuz Cumartesi günü yapılan Sosyal Program ile ise Eskişehir’in tarihi ve güzelliklerle dolu noktaları rehberler eşliğinde gezdirildi. Ve böylece 12.Ulusal PDR Öğrenci Kongresi sona ermiş oldu.
Şunu söyleyebilirim ki sevgili okuyucu, PDR Öğrenci Kongresi bence her öğrencinin her sene gidip o havayı soluması, akademik çalışma yapması, alan hocaları ve yeni arkadaşlarla tanışabilmesi için çok güzel bir ortam. Her yanınızın psikolojik danışman adayı olması ise ayrı bir güzellik. Ben birçok farklı üniversitede öğrenim gören arkadaşlarımızla tanışma fırsatı buldum ve güzel dostluklar edindim.
Yazıma burada son verirken başta Berk Çeşmeli, Mücahit Yenice, Burak Azak, Yaşar Arıkan olmak üzere Türk PDR Derneği’ne, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne ve orada bizlere desteklerini ve bilgilerini sunan tüm hocalarıma, katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Seneye seninle de 13.Ulusal PDR Öğrenci Kongresi’nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde görüşmek üzere sevgili okuyucu. Kendine çok iyi bak…
Okan USLU Ondokuz Mayıs Üniversitesi