ADLİYEDE PEDAGOG OLARAK ÇALIŞMANIN DETAYLARIMAAŞI NE KADAR? TEK KİŞİLİK ODAMIZ VAR MI?
159
ADLİYEDE PEDAGOG OLARAK ÇALIŞMANIN DETAYLARIMAAŞI NE KADAR? TEK KİŞİLİK ODAMIZ VAR MI?
259
17 Kasım 2020 Salı akşamı, meslektaşımız PDR mezunu Pedagog Gül TURAN ile M. Enes KALENDER moderatörlüğünde çok verimli bir canlı yayın yaptık. Hem programda konuşulan konulardan hareketle hem de hocamıza daha sonra sorduğumuz sorulardan oluşan bir haber metni hazırladık. Çok faydalı olacak bu haberimizi, tüm PDR mezunlarının ve özellikle Pedagog kadrosu hakkında bilgi almak isteyen arkadaşlarımızın okumasını öneririz.
359
2020 yılında Pedagog kadrosuna ilk kez tek seferde 100 kadro ayrıldı. Önceki yıllarda 10-15 civarında kadro ayrılıyordu. Örneğin 2016 yılının sonunda 15 kadro ve 2019 yılının sonunda sadece 7 kadro ayrılmıştı.
459
Nasıl pedagog olabilirim?
559
PDR lisans mezunu olup adliyede çalışan her meslektaşımız Pedagog ünvanını alır. Adalet bakanlığı ilan açar ve bizlerde PDR mezunu olarak bu ilana başvururuz. Sonuçlar olumlu gerçekleşirse Pedagog ünvanı ile çalışmaya başlarız. Önceki yıllarda bazen 15, bazen 50 kişinin alındığı oldu ama bu yıl 100 kişiyle en çok alım yapılıyor.
659
Türkiye’de Pedagog kadrosuyla alım yapılan tek devlet kurumu Adalet Bakanlığı’dır ve yalnızca PDR mezunları bu kadroya alınmaktadır. Çocuk Gelişimi uzmanları Pedagog olarak atanamaz. Psikoloji mezunları Psikolog olarak, Sosyal Hizmet Uzmanları Sosyal Çalışmacı olarak atanırlar.
759
Mülakat ne kadar etkili? Zorluk derecesi nasıl?
859
KPSS P-3 (memurluk) puanı ile ilana başvuru yapıyoruz. Bakanlık başvuru kadrosunun 5 katı kadar adayı mülakata çağırıyor (Yani 100 kişi alınacağı zaman 500 kişi mülakata çağrılıyor). Daha sonra P3 puanı ve mülakat puanı ortalamasıyla son sıralamanızı ortaya çıkarıyorlar. Kontenjan içerisindeyseniz tercihlerinizi alıyorlar. Mülakatta 3 konudan soru yöneltiliyor. Atatürk ilke ve inkılap, genel kültür ve mesleki alan.
959
Çalışma saatleri ve koşulları nasıl?
1059
657 ye tabi olarak çalışılır. Mesai 8- 5 şeklindedir. Yıllık 20 gün izin hakkı var, ek olarak 10 gün de mazeret izni hakkı var. Belli başlı görevlerimiz var, örneğin Sosyal İnceleme Raporlarını hazırlarız. Bu rapor ceza mahkemesinde suça sürüklenen çocuklar ya da mağdurlar hakkında hazırlanırken; hukuk mahkemelerinde boşanma, velayet, kişisel ilişki, evlat edinme, vasilik vb. hususlarda hazırlanır. Bu raporlar hazırlanırken gerekli görüşmeler yapılır ve rapor haline getirilir. Bir diğer görevimiz; duruşmalarda beyanı alınacak çocuklarla duruşma öncesi görüşerek ve duruşma süreci ile ilgili bilgi vererek kaygı düzeyini düşürmek, duruşmada rahat bir şekilde ifade vermesini sağlamaktır. Bu süreçte duruşmaya çocukla birlikte girerek, gözlemlerimizi aktarmaktır. Son olarak da adli görüşme odalarında çocukların duruşma salonuna girmeden bizler aracılığıyla rahat bir ortamda ifadelerinin alınmasını sağlamaktır.
1159
Çalışma koşullarımız nasıldır ve kimlerle birlikte çalışıyoruz?
1259
Adliyede aynı müdürlüğe bağlı 3 meslek grubu ile beraber çalışıyoruz. Psikologlar, Pedagoglar ve Sosyal hizmet uzmanları olarak bir aradayız. Aslında aynı görevleri yapıyoruz. Belli başlı görevlerimiz var. Örneğin Sosyal İnceleme Raporu (SİR) adını verdiğimiz raporları hazırlamak gibi bir görevimiz var. Rapor sürecinde ilgili kişilerle görüşme yaparak raporu doldururuz. Bazı zamanlarda adliyedeki kişilerle görüşme yapılır. Kamera sisteminin olduğu odalarda görüşmeler yaparız. Görüşme sırasında, savcılığa ya da mahkemeye bağlı olduğumuz kulaklıklarımız var. Bu görüşmeyi birebir biz yaparız ve kayıt altına alınız. Görüşmenin yan odasında izleme odaları bulunur.
1359
Pedagog kadrosunu tercih etme süreci nasıl işler?
1459
Mülakatı geçtikten sonra sizlerden tercihleri alıyorlar. Geçen yıl 15 il tercih hakkı tanınmış, bu yıl da aynı olabilir veya daha sayıda tercih hakkı olabilir. Başvuru yapacak arkadaşlar sistemden görebilir.
1559
Pedagog unvanıyla yaptığımız görevler, tam olarak hangileri?
1659
MEB’de evrak işleri daha çoktur fakat adliyede evrak işleri çok fazla yoktur. Dosya Pedagog’a teslim edilir. Bu dosyanın hazırlanması gereken son tarihi, duruşma tarihine göre belirlenir. Genellikle de 2 ay sonrasıdır. Bu dosyaya çocukla ilgili rapor eklenmesi istenir. Başka evrak işi yoktur.MEB ile mesai, izin ve nöbet gibi durumlar farklıdır. MEB’de çalıştığın kademeye göre çalışma alanları farklılık gösterebiliyor. Adliyede ise genellikle rapor hazırlama ve duruşmada çocuğa eşlik etme gibi temel görevlerimiz var.
1759
Adliyede nasıl bir ortamda çalışıyor? MEB ile kıyaslar mısınız?
1859
* Sosyal inceleme raporlarını hazırlarız,* Adli görüşme odalarında ifadeleri bizzat kendimiz alırız.* Duruşmaya çıkan çocuklarda onlara uygun duruşma ortamını hazırlayıp onlarla beraber duruşmaya çıkıp daha sonrasında onlarla ilgili görüşlerimizi mahkemeye bildiririz. Özet olarak başlıca görevlerimizin bunlar olduğunu belirtebiliriz.
1959
Pedagog unvanında yükselme veya mesleki ilerleme var mı?
2059
Pedagog kadrosu sabittir ancak genel müdürlük sistemine geçildikten sonra, müdür olarak atanan birçok meslektaşımız oldu. Yani statü olarak yükselme şansınız var.
2159
Pedagog kadrosunda çalışan bir personelin maaşı ne kadar?
2259
Pedagog, 5.000 TL ile göreve başlar. Fakat ek gelir, ek dosya başı gelir veya ek ders gibi fazladan bir ödeme yoktur.
2359
Tek kişilik odamız var mı?
2459
Adalet Bakanlığı’nda müdürlük kurulması sonrasında fiziki koşulların iyileştiğini söyleyebiliriz.Adliyenin fiziki koşullarına göre oda düzenleri de değişiyor. Bazı illerde tek kişilik odalar mevcut ve arkadaşlar orada tek çalışıyorlar. Bazı illerde ise birkaç meslektaş bir odayı paylaşıyor. Örneğin biz üç kişi bir odadayız ama görüşme odalarımız ayrı, görüşmelerimizi görüşme odalarında ve birebir yapıyoruz. Odalarda birlikte kaldığımız kişiler hep meslektaşlarımız.
2559
İzin günleri ne kadar?
2659
657’ye tabi olduğumuz için diğer memurlar gibi. Yani yıllık 20 gün izin günü var. 10 gün de ek olarak mazaret izni var.
2759
Sorumluluk alanlarımız nelerdir?
2859
Özet olarak rapor yazmak ve görüşme yapmak haricinde herhangi bir evrak işimiz yok. Genelde duruşma tarihlerinden iki ay önce dosya teslim edilir ama bazen aciliyet gerektiren ve hızlıca bitirilmesi gereken dosyalar da oluyor.
2959
Mahkemeye katılmanın yanında kurumda bireysel danışmanlık yapılabilir mi?
3059
Hayır, devlet memuru olduğunuz için dışarda başka bir iş yapamazsınız.
3159
Hukuk ile ilgili ne kadar bilgi sahibi olmak gerekir?
3259
Evet, hukuk bilgisi yoğun bir yer adliye ama Pedagoglar hiç öyle bir konumda değil çünkü bizim işimiz çocukla alakalı. İşimizi yaparken ihtiyaç duyduğumuz hukuki terimleri hem zamanla öğreniyoruz hem de zaman zaman bu konuda eğitimler oluyor.
3359
PDR mezunları Pedagog olmak için yüksek lisans mı yapmalıdır?
3459
Hayır. PDR lisans mezunu olmak Pedagog olmak ve Pedagog kadrosuna başvurabilmek için yeterlidir.
3559
Kurumlar arası geçiş var mı?
3659
Kurumlar arası geçiş şöyle; genel olarak Adalet Bakanlığı’nda bu duruma çok sıcak bakmıyorlar. Yani personelini bırakmak istemiyor ve çok zaruri bir durum olmadıkça geçişe pek sıcak bakmıyorlar. Biraz zorlu bir süreç. Kesinlikle olur ya da olmaz diyemeyiz. Geçen de var geçemeyen de. Standart bir uygulama yok.
3759
Adliyede 1 gününüz nasıl geçiyor?
3859
Şubat ayı itibariyle artık “Adliye Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne” bağlı olarak çalışıyoruz. (2020 yılı Şubat ayında Adalet Bakanlığı genel müdürlük sistemine geçti).
3959
Bir gün öncesinden ertesi günün randevularını ayarlarım. Kendi çalışma takvimimi kendim planlarım. Dosya bize verildiği zaman dosyanın son tarihine göre istediğimiz zaman dosya üzerine çalışabiliriz. Yeni gün genellikle bize sürpriz getirmez çünkü kendi günümüzü kendimiz düzenleriz. Yapacağımız iş aşağı yukarı bellidir.
4059
Görüşme odalarımızda görüşmemizi yaparız, sonra odamıza gelir raporumuzu hazırlarız. Eğer duruşmamız varsa duruşmaya katılırız. Bazı zamanlar ev incelemelerine gideriz. Zaman zaman sahada da çalışırız.
4159
Hangi illere kadro açılacak?
4259
Bu yıl yapılacak 100 kişilik alımları inceledim, il merkezine ve ilçelere de alımlar yapılıyor. Geçen senelere nazaran sadece il merkezlerine değil ilçelere de alım var.
4359
Tayin durumu, eş durumu nasıl?
4459
Alınacak arkadaşlar kadrolu alınacaktır. İlk atandığınızda 2 yıl çok zaruri bir şey olmadıkça tayinleriniz kabul edilmiyor. Tayin dönemi gibi standart bir dönemi yok ve yılın her ayında tayin talebinde bulunabilirsiniz. MEB’deki gibi tayin açılma durumu yok yani. Talepte bulunursunuz red ya da onay alırsınız. Tayin durumunuz bağlı bulunduğunuz birimin ve gitmek istediğiniz yerin durumuna göre kabul ediliyor ya da reddediliyor.
4559
657 ye mi tabi olunuyor?
4659
Evet 657 ye tabiyiz.
4759
Ek ödemelerle birlikte net maaş nedir? Dosya başı ek ücret var mı?
4859
Hayır, dosya başı ücret yok. Net maaş ilk başlayanda 5000 TL’dir. Ek gelir veya dosya başına gelir gibi bir uygulama yoktur.
4959
Psikoloji bölümünden Pedagojiye nasıl yönelirim?
5059
Yönelmekten kasıt Psikoloji mezunu olarak Adliyede Pedagog kadrosuna nasıl atanırım sorusuysa, hayır yönelemezsiniz. Çünkü ayrıca Psikolog alımı yapılıyor ve Pedagog kadrosuna yalnızca PDR mezunu alınıyor. Yani Psikologlar Psikolog kadrosuna atanabilir ve Pedagog kadrosuna atanamaz.
5159
Pedagog alım ilanları nerede yayınlanıyor?
5259
Adalet bakanlığının sitesinde açıklanıyor ve haber sitelerinde de duyurusu oluyor.
5359
Hangi puan türüyle atanıyoruz?
5459
KPSS P-3 puanı ile atanırız.
5559
Her yıl ortalama kaç alım alıyor?,
5659
Bu konuda net bir şey söylemek zor. Bazı yıllar alım oluyor bazı yıllar olmuyor. Uzun süredir alım olmuyorken bu sene alım yapılmaya başlandı. Umarız ki her yıl yüksek sayıda alımlar devam eder.
5759
2021 de alım olacak mı, sadece çift yıllarda mı alım oluyor?
5859
Çift yıllarda diye bir kriter yok. Örneğin 2020 yılı başında 7 kişi alınmıştı şuanda 100 kişilik bir alım daha yapıldı. Daha önce 2017’nin başında yapıldı ama 2018 de yapılmadı. Yani net bir süreç yok ama ortalama 1-2 yılda bir kez alım yapılıyor. Bazen alım miktarı az bazen de çok olabiliyor.
5959
Canlı Yayın Vidyo Kaydını Çözümleyen: Şeyma Hazel TOPRAKMetni Düzenleyen ve Yayına Hazırlayan: p.Dr. Yazı İşleri