DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI 60 PDR MEZUNU ALIYOR (KASIM 2019)
Diyanet İşleri Başkanlığı, öğretmen kadrosunda istihdam etmek üzere KPSS'den en az 70 puan alan adayların başvurabileceği 60 kişilik alım yapıyor. KPSS P121 puan türüyle başvurulan kadrolar için, 2018 ve 2019 yılı KPSS puanları geçerli olacak. 2019 KPSS puanı bu dönemde yapılan Aile Bakanlığı alımlarında kabul edilmemiş ve yalnızca 2018 KPSS puanıyla alım yapılmıştı. Bu anlamda, 2019 yılı puanıyla alım yapan ilk kurumun Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu belirtmek gerekir.
Mülakat Olacak Mı?
Evet, kontenjan sayısının üç katı kadar aday yani toplamda 180 kişi puan üstünlüğüne göre mülakata çağrılacak.
Mülakatta Neler Soruluyor?
En son yapılan alımlar 2015 yılında yapılmıştı. O dönemde şuanki gibi bir mülakat sistemi yoktu. Ancak başvuran kişinin PDR mesleki alan bilgisine sahip olmasının yanı sıra dini bilgisinin olması da değerlendirmeye alınmakta ve artı bir özellik olarak kabul edilmektedir. Çünkü dini eğitim kurumları için, kişinin sadece konuyu bilmesi/anlatması yeterli olmuyor ve aynı zamanda elinden geldiğince yaşaması da bekleniyor.
Diyanet Kadrosunda Ne İş Yapıyoruz?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nda "öğretmen" kadrosunda istihdam edilen PDR uzmanları, bireysel görüşme, psikolojik danışma, grup rehberliği ve seminer/sunum gibi çalışmalar yaparak aslında kendi işini yapıyor. Bazı meslektaşlarımız, İl müftülüğünün insiyatifiyle Aile İrşad ve Rehberlik bürolarında görev yapıyor bazı arkadaşlarımız da diyanet'e bağlı yurtlarda ve Kur'an kurslarında çalışıyor.
Çalışma Koşulları Nasıl?
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran Kursu öğreticiliği haricinde "öğretmenlik" alımı yapmıyor ancak bunun tek istisnası PDR bölümü mezunları. Diyanet'te hafta için 5 gün ve 8-5 saatleri arasında çalışıyoruz. İhtiyaç doğrultusunda ve ek ders ücreti karşılığında yatılı nöbetçi öğretmen görevi verilebiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde, şuan yapılacak olan alımlarla birlikte şuana kadar yaklaşık 100 kadar PDR mezunu meslektaşımız çalışmış olacaktır. PDR hizmetleriyle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanmış özel bir yönetmelik veya genelge bulunmuyor. Ancak 29033 sayılı ve 2014 tarihli "Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliği" nin 30. maddesinin d bendinde şöyle bir genel ifade yer alıyor:
"d) İlahiyat fakültesi öğretim üyeleri, dini yüksek ihtisas ve eğitim merkezi müdür ve eğitim görevlileri, imam hatip lisesi meslek dersleri öğretmenleri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, emekli Başkanlık personeli ile dini kültür, bilgi ve tecrübeleriyle temayüz etmiş diğer şahıslardan da yararlanarak din hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde sunulmasını sağlamak."
Maaşı Nasıl?
Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosunda çalışan bir PDR mezunu meslektaşımız, 4.000 TL civarında maaş alıyor. Evli-bekar olması, çocuk sahibi olup olmaması, mesai dışı çalışma yaparak ek ders alıp almaması gibi durumlara bağlı olarak bu ücret, aşağı veya yukarı yönde bir miktar değişiklik gösterebiliyor.
Diyanet'e Atandıktan Sonra MEB Öğretmenliğe Geçiş Yapılabilir Mi?
2018 yılında, atanan kişilerin başka bir kuruma geçiş yapması durumunda, kurumlardaki kadroların boş kalması nedeniyle bazı düzenlemeler yapıldı. Bu anlamda "unvan değişikliği" olması durumunda, kurumlar arasında geçiş ilk atama kriterlerine göre yapılabiliyor. Yani kişinin KPSS puanıyla diğer kuruma başvurması mümkün oluyor ve 1 yıl beklemesi gerekmiyor. Sonuç olarak her iki pozisyon da sözleşmeliyse ve aday, aynı unvana sahip iki kurum arasında geçiş yapmak isterse, adayın bir yıl beklemesi gerekiyor.
Diğer yandan, Diyanet İşleri Başkanlığı "öğretmenlik" kadrosu sözleşmeli değil kadrolu bir alımdır. Bu nedenle kadrolu çalışırken, sözleşmeli olarak (aynı unvanlı olsa bile) bir başka kuruma geçildiğinde 1 yıl bekleme cezası uygulanmaz. Bu anlamda Diyanet öğretmenlik kadrosundan MEB "öğretmenlik" kadrosuna geçiş yapılmak istendiğinde, unvan değişikliği olmasa bile "kadroludan sözleşmeliye geçildiği için" bir yıl beklenmesi kriteri aranmaz.
Not: Bu düzenleme 2018 yılının ortasında yapılmıştır ancak henüz bir uygulama örneği yoktur. Şuan devam eden Kasım 2019 alımlarında ilk kez uygulanacaktır ve sürecin nasıl yürütüleceği görülmüş olacaktır. O nedenle bu yazıyı okuyan meslektaşlarımızın, konuyu detaylı olarak araştırmaya devam etmeleri, il müdürlüklerinden kapsamlı bilgi edinmeye çalışmaları gerekmektedir. Çünkü Dergi p.Dr. olarak araştırdığımız ve ulaşabildiğimiz bilgiler bunlardır ancak adaylara yönelik "tercih yapın" veya "yapmayın" demek şeklinde bir yaklaşımız yoktur.
Bu nedenle sonuçlarda herhangi bir uygulama farklılığı olması durumunda, bizim sorumluluğumuz yoktur çünkü herhangi bir yönlendirme yapmıyoruz, yapamayız. Zira sürece ilişkin birçok belirsizlik var ve uygulamanın şuana kadar bir örneği yok. Amacımız, sizlere elimizden geldiğince bilgi verebilmek ve sahada çalışan arkadaşlarımızla görüşerek biraz olsun konuyu aydınlatmaya çalışmaktır.
BAŞVURU ŞEKLİ, YERİ VE ZAMANI
1. Başvuru şartlarını taşıyan adaylar, 04/12/2019–17/12/2019 tarihleri arasında (https://dibbys.diyanet.gov.tr/IKYS/Sinav/KurumDisi/) adresi üzerinden sınav başvuru formunu dolduracaklardır.
2. Başvuru formunu dolduran adaylar, sınav başvurularını onaylatmak üzere istenen belgelerle birlikte herhangi bir il veya ilçe müftülüğüne 04/12/2019–17/12/2019 tarihleri arasında saat 08.30- 16.30 arası şahsen müracaat edeceklerdir.
İstenen belgeleri getirmeleri halinde yurtdışındakiler ile askerlik görevini yapmakta olanların başvurularını, üçüncü şahıslar yaptırabilecektir.
3. İl veya ilçe müftülüklerindeki DİBBYS sorumluları, adayın sınav başvuru formuna girdiği bilgiler ile ibraz ettiği belgelerdeki bilgilerin doğruluğunu tespit ettikten sonra onaylama işlemini gerçekleştireceklerdir. Belgeleri eksik olan adayların başvuru onaylama işlemi yapılmayacaktır.
4. Başkanlığımız (https://dibbys.diyanet.gov.tr/IKYS/Sinav/KurumDisi/) adresi üzerinden sınav başvuru formunu doldurmayan ve il veya ilçe müftülüklerinde başvuru onay işlemini yaptırmayan adayların başvuru talepleri dikkate alınmayacaktır.
5. Başvuru işlemlerinin hatasız, eksiksiz ve duyuruda belirtilen hususlara uygun olarak yapılmasından adayın kendisi sorumlu olacaktır.
6. Müracaatların sona ermesinden sonra adayın başvuru bilgilerinde hangi nedenle olursa olsun kesinlikle değişiklik yapılmayacaktır.
7. Bu duyuruda belirlenen esaslara uygun olmayan başvurular levabet güncel giriş kabul edilmeyecektir.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER
1. T.C. Kimlik No’lu kimlik belgesi (nüfus cüzdanı veya pasaport),
2. Diploma veya mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı örneği (Diploma yabancı bir ülkeden alınmışsa YÖK’ten alınacak denklik belgesi), (e-Devlet üzerinden alınan belgeler geçerlidir.)
3. Sağlıkla ilgili olarak görevini devamlı yapmaya engel bir durum olmadığına, sabıka ve arşiv kaydı bulunmadığına dair adayın yazılı beyanı,
Belgeleri ibraz edemeyen adayların başvuruları kabul edilmeyecektir. Belgeler, kontrol edildikten sonra adaylara iade edilecektir.
Yazılı beyan istenen hususlar tek bir dilekçede yer alacaktır.
MÜNHAL KADRONUN
Sınıfı Unvanı Teşkilatı Derecesi Öğrenim Durumu (Lisans Programı)
Puan Türü Adedi; KPSSP121-60
Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfı; Öğretmen (PDR)
* Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık,
* Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik,
* Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmenliği
Belgeler, atanmaya hak kazanan adaylar tarafından atama sürecinde ilgili birime teslim edilecektir.
Adaylar, başvuru ekranındaki ilgili alana 1000 karakteri levabet giriş aşmayacak şekilde özgeçmişlerini yazacaklardır.
SINAVA ÇAĞIRMA, SINAVIN YERİ, TARİHİ, ŞEKLİ ve KONULARI
1. Sınav sözlü olarak Ankara’da yapılacaktır.
2. KPSS puan sırasına göre atama yapılacak kadro sayısının 3 (üç) katı aday, son sıradaki adayla aynı puanı alanlar dâhil, sözlü sınava çağrılacaktır.
levabet