KPSS'YE 1 SENENİZİ VERİN, GERİ KALAN HAYATINIZI ALIN
1) Merhabalar, öncelikle sınava hazırlanan arkadaşlar için kendinizi biraz tanıtabilir misiniz? Eğitim hayatınız nasıl geçti?
Merhabalar, ben PDR lisans eğitimimi 2014-2018 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde tamamladım. Eğitim hayatımı dolu dolu ders çalışarak geçirdiğimi söyleyemeyeceğim ama en azından dersleri düzenli şekilde takip eder ve sınavlarıma çalışırdım.
2) KPSS’ye çalışmaya nasıl karar verdiniz ve kaçıncı sınıfta çalışmaya başladınız? Ayrıca neden KPSS’ye hazırlanmalıyız sizce?
PDR lisans eğitimine başladığımdan itibaren kamuda çalışmayı düşünüyordum zaten bu nedenle son sınıftan itibaren çalışmam gerektiği kararını verdim. Bu çalışma sadece dershanede dinleme ve not tutma şeklinde oldu çünkü okulun stajı, tez çalışmaları, seminer hazırlığı vs. derken kpss çalışmaya vakit kalmıyordu. Yani ciddi bir çalışmaya mezun olduktan sonra başladım diyebilirim.
Özel de iş imkanlarının kısıtlı olması, iş güvencesinin, mesleki ve maddi doyumun olmaması nedenlerinden dolayıkpss süreci önceliğimiz olmalı diye düşünüyorum.
3) Sınava çalışmaya hangi aylarda ve nasıl bir tempoyla çalışmaya başladınız?
Ders çalışmaya ekim ayında başladım. Ekim ayından marta kadar öğlen saat 13.00 de kütüphanede başlayıp yaklaşık 5-6 saat çalışıyordum.Marttan itibaren sınava kadar bu çalışmaya sabah erken kalkmaya başlayarak 2 saat daha ekledim.
4) Hangi derslerden başladınız?
Ben öncelik olarak beni zorlayan derslere odaklandım. Tarih başımın belasıydı gerçekten önceliği tarihe verdim. Daha sonra vatandaşlık ve coğrafya ile devam ettimbaşlangıç olarak bu dersleri 1 tur bitirdim.
5) Derslere/konulara nasıl çalıştınız, hangi sırayla gittiniz biraz açar mısınız?
Öncelikle tarih dersiyle başladım Ramazan Yetgin hocanın 100 videoluk derslerini dinledim aynı zamanda benim hocamın, yargının tarih konu anlatımlı kitapları ve farklı bir hocanın tarih notları vardı elimde. Tarihten not tutmak istemediğim için bir konuyu videodan bitirince aynı konuyu bu elimdeki kitap ve notlardan okudum. Yani bir konuyu hem dinleyip hem de 3 kere okumuş oluyordum. Ben yazmak yerine böyle yaptım ama not tutarak giden arkadaşlarımda vardı onu da tavsiye ederim. Gündüz tarih çalıştıysam akşamına coğrafya çalışıyordum sözel derslerden çok sıkıldığım zamanlar coğrafya yerine matematik çalışıyordum. Coğrafya için Engin Eraydın hocanın ders videolarını ince ince notlar alarak dinledim ve yine engin hocanın konu anlatımlı kitabı vardı elimde, videodan bitirdiğim bir konuyu kitabından da okudum aldığım notlara bu kitaptan da eklemeler yaptım. Coğrafyadan toplam da 65-70 sayfalık bir notum oluştu. Daha sonra vatandaşlığa başladım bu sırada gündüz tarih çalışmaları devam ediyor. Vatandaşlık için de Esra Özkan Karaoğlu hocanın videolarını notlar alarak dinledim ve yine videodan bitirdiğim konuyu Esra hocanın konu anlatımlı kitabından tekrar okuyup notlar alarak vatandaşlığı da bitirdim. Vatandaşlıktan da yaklaşık 80 sayfalık notum çıktı. Genel kültür derslerini 1 tur çalışıp notlarımı hazırladıktan sonra eğitim bilimlerine geçtim. Yine gündüz program geliştirme çalıştıysam akşam ölçme değerlendirme çalışıyordum. Program geliştirmeden Zeynep Salman hocanın videolarını dinledim ve pegem konu anlatımlı kitabından tekrar okudum, geriye kalan eğitim derslerinden video dinlemedim. Gelişim psikolojisi, öğrenme psikolojisi ve rehberlik özel eğitim derslerini Murat Civelek hocanın PDR alan kitabından çalıştım öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme ve değerlendirme derslerini pegemin konu anlatımlı kitaplarından çalıştım. Kısa kısa notlar tuttum. Bunların hepsi şubatta bitti. Bu sürede ara ara çıkardığım notlardan tekrarlar yaptım, testler çözdüm. Bu notları çıkarmamın temel nedeni tekrar yapacağımız zaman konu anlatımlı kitaplara dönmektense çıkardığımız notlara dönmek zaman açısından ekonomik oluyor. Şubattan itibaren de alan çalışmaya başladım.
6) Günde kaç saat ders çalışıyordunuz ve nasıl bir yöntemle/teknikle çalışıyordunuz?
Günde ortalama 6-7 saat çalışıyordum. Ben evde ders çalışamayanlardanım bu nedenle yaşadığım şehirde bulunan kütüphanenin etüt salonu 24 saat hizmet veriyordu öğlen 13.00 de orda olurdum en geç ve sistemim 1,5 saat ders 15 dakika mola şeklindeydi ve bunu aynen uyguladım. Marttan itibaren de bu çalışmama sabahları 2-2,5 saat ekledim.
7) Hangi kaynakları kullandınız ve vakit bulup da kullanamadığınız ama adaylara kullanmalarını önereceğiniz kaynaklar hangileridir?
Alandan pegem, yargı, Nobel, murat civelek, yediiklim soru bankalarını çözdüm ama bunlardan pegem, murat civelek ve yargıyı öneririm arkadaşlara. Yediiklim çok ayrıntı geldi bana, nobelde de çok hatalı sorular vardı. Konu anlatım olarak PDR alan için Murat Civelek hocanın kitabını kullandım oldukça yeterli ve çok güzel bir kitap bence. Eğitim bilimleri için Pegem Akademi’nin konu kitaplarını kullandım ve soru bankası için yine pegem ve yargı. GKY için de benim hocam, tarihin pusulası, yargı, pegem, yediiklim kullandım. Kullanmadığım kaynaklar içinde bir şey söylemeyim çünkü ben zaten en çok tercih edilenleri kullanmaya çalıştım diğer kaynakları beğenen var beğenmeyen var o yüzden ben çözdüğüm kaynakları öneriyim.
8) Alana hangi ay çalışmaya başladınız ve hangi ay çalışmaya başlamayı önerirsiniz?
Alana ocak sonu şubat başı gibi başladım diye hatırlıyorum, yaklaşık 180 -200 sayfalık bir not çıkardım üstüne 4,5 soru bankası bitirdim (buçuk diyorum çünkü yediiklimin hepsini bitirmedim) ve tabi birçok da deneme çözdüm bu aylarda başlamanın yeterli geldiğini düşünüyorum şubatı geçmesin yeter bence.
9) Alana geçtikten sonra diğer derslerle alanı nasıl çalıştınız, ders çalışma programınızda nelere yer verdiniz?
Alana şubatta kesin başlamıştım. Yine günü ikiye bölüyordum. En başta gündüz 5 saat alan çalıştıysam akşam 3 saat tarih tekrar edip test çözüyordum. Bu arada tarihi 4 kere tekrar ettim 1 yıl içinde, en başta ekim ayında 100 videoluk temel çalışmamdan sonra (bu videolar aralık gibi bitmişti) şubatta, nisanda, haziranda hem notlardan hem test çözerek tarihi tekrar ettim.
Alan çalışmam da murat hocanın kitabını okuyup aynı zamanda not alarak gidiyordum önemli gördüğüm her şeyi yazdım. Bitirdiğim konuların arkasına tabiki test de çözüyordum. Gündüz alan çalışmalarım devam ederken akşamları tarih çalışmam bittikten sonra Türkçe’nin ilk ve son kez konusunu çalıştım Öznur Saat hocanın videolarını dinledim. Dil bilgisi için dinledim Türkçem genel olarak iyiydi bu yüzden Türkçe üstünde fazla durmadım. Türkçeden sonra coğrafya tekrarımı o çıkardığım 70 sayfalık notlardan tekrar edip test çözerek 2. Tekrarını da bitirdim coğrafyanın. Bu arada matematiği hiç bırakmadım akşamları sözel derslerden sıkıldığımda ya da sabah saatlerinde matematik çalışması yapıyordum ara ara. Matematik dersi iyi olmayanlar tabiki ekstra bunun üstünde durabilirler. Bunlardan sonra vatandaşlığa geçtim akşam çalışmalarımda yine o çıkardığım notlardan tekrar yaptım soru çözdüm ve vatandaşlığın da 2. tekrarı bitmişti. Daha sonra akşam çalışmalarıma eğitim bilimleri tekrarlarını ekledim aynı şekilde devam ettim. Alandan konu çalışmalarım da mayısın başlarında bitti. Artık alandan olabildiğince soru çözmeye yapamadıklarım için notlarıma geri dönüp bakmaya odaklandım. Mayıstan itibaren deneme yapmaya başladım daha öncesinde bir kaç kere gky denemesi çözdüm sadece, çünkü alan çalışmam ve 2. Tekrarlarım bitmemişti. Mayısta denemeye başlamak benim için yeterli oldu.
10) Son dönemlerde (sınava yakın zamanlarda) neler yaptınız ve sınava hazırlanan arkadaşlara genel olarak neler söylemek istersiniz?
Önce haziran ayından bahsedeyim. Bence bu ayda vatandaşlık ve tarih tekrarı kesinlikle yapılmalı. Ben haziranın ilk 15’inde tarih son 15’inde vatandaşlık tekrarı yaptım. Bu iki ders unutulması en kolay ders bu nedenle sınava yakın bir dönemde bu iki dersi tekrar etmek bana çok büyük fayda sağladı. Bu ayın içinde yine denemeler yaptım ve Haziranın 15’inden sınava kadar her gün 1 deneme çözmeye çalıştım. Temmuz ayında günde 2 deneme çözdüğümde oluyordu. Deneme derken GKY+EBL+ÖABT bu şekilde 1 deneme demek istiyorum. Kısaca haziran ayı soru bankaları, denemeler, tam tarih ve vatandaşlık tekrarı bir de kısa kısa aklıma takılan derslerin bazı noktalarına dönerek tekrar yapmakla geçti. Temmuz ayında sadece deneme çözdüm. Bir de çıkmış soruların denemelerini sınava 1 hafta kala çözülmesini öneririm çünkü çıkmış soruların denemelerini çözdüğümüzde normal yayın denemelerine göre netler çok daha yüksek çıkıyor bu yüzden bu çıkmış soruların denemelerini aylar öncesinden çözmek bizi biraz yanıltabilir, rahatlatabilir bu yüzden son 1 haftaya bırakılmasını öneririm.
Aslında çok şey söylemek istiyorum arkadaşlarıma ama ben kısa tutmaya çalışarak başlayım. Öncelikle hazırlanırken fark ettiğim netlerimi bir anda artıran şeylerden bahsetmek istiyorum. Ben GKY denemelerinde derslerin diziliş sırasına göre gitmeye çalışıyordum ve matematiği bitirdiğimde genel kültüre 15 dakikam kalıyordu. Matematiği bitirmek derken 5-6 boş kesin oluyordu onu da ekleyim. 15 dakikada da genel kültürü bitiremiyordum. Sonra denemedeki sıramı değiştirdim, Türkçe ve genel kültür çözüp bitirdikten sonra matematiğe geçtiğimde 1 saatim daha kalıyordu, matematikte de önce kolay olanları çözüyordum en son zor olan problemler kalıyordu, uğraşıyordum yaptığımı yapıyordum yapamadığım kalıyordu zaten önceki sistemimde de aynı zor problemler boş kalıyordu bu sistemde en azından genel kültürümü bitirmiş oluyordum, bu sistem benim netlerimi bariz bir şekilde artırdı.Bir başka fark ettiğim şey de genel kültür netlerini artırmak genel yetenek netlerini artırmaktan daha kolay. Benim kanaatimce matematikte belli bir netin üstünden sonra netini artırmak zor yani şunu demek istiyorum eğer zor problem sorularına kadar hepsini doğru olarak çözebiliyorsanız (20 civarı bir net yapar) geri kalan zor problemleri çözmek sınav esnasında süreyle yarıştığımız için pek mümkün olmuyor. Bu nedenle gelişmesi zor olan bir kısımda sürekli uğraşmaktansa genel kültür gibi netlerimizi daha kolay artırabileceğimiz bir alanı artırmaya çalışmak daha güzel sonuçlar veriyor. Bu benim çevremdeki arkadaşlarımdan ve kendimden de edindiğim izlenimim kişiden kişiye değişebilir bu durum tabiki.Son olarak bu süreç gerçekten sıkıntılı, yorucu ve üzücü bir süreç. Her şey mükemmel gitmeyecek netler sürekli yükselmeyecek mesela, bazen sürekli düşecek. Benim tavsiyem bu süreci sizi psikolojik olarak yoracak ne varsa onlardan uzak durarak sadece kendinize odaklanarak geçirmek. Sizi yıpratacak arkadaş rekabetlerine girmemenizi öneririm arkadaşlarınızla birlikte çalışmak, birlikte eksiklerinizi gidermek, not paylaşmak, soru sormak bunları yapın aksi durumlar sizi yıpratır “birileri atanacaksa o kontenjana ben ve arkadaşım da girmeliyiz” mantığıyla hareket ederseniz her şey çok daha kolay olacaktır. “Olmayacak galiba” gibi düşüncelerle, ağlamakla vakit geçirmeyin diyorum. Olmayacak hissi geldiğinde, bu hissin bir kelime daha konuşmasına izin vermedim içimde, kendime söylediğim şey “olmayacak diye bir şey yok, çalışıyorum ve yapacağım”. Benim, hocamın söylediği bir söz vardı hep o yankılanırdı kulaklarımda “durmak yok, vazgeçmek yok, nefes almak yok!”. Sadece 1 senenizi verin ve geri kalan hayatınızı alın. Hiç kimseden bir eksiğiniz yok, atananlar üstün zekâlı değil. Düzenli, disiplinli, kararlı bir şekilde çalıştıktan sonra sizi kimse tutamaz.
Umarım faydalı olabilmişimdir olabildiğince sürecimi anlatmaya çalıştım. Aklınıza takılan sorular olursa ya da kpss süreciyle ilgili her konuda yardımcı olmaya çalışırım. Sadece twitter hesabım var onu da ulaşmak isteyenler için buraya bırakıyorum @_merirem_
Bu sene hayallerinize ulaştığınız bir sene olur inşallah, kolaylıklar diliyorum.