OTİZM HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Otizm nedir? Belirtileri nelerdir?

OTİZM HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Otizm nedir? Yaygın gelişimsel bozukluk ve otizm aynı mıdır, farklı mıdır? Otizmli çocuklarda zeka geriliği görülebilir mi?

Sahi nedir otizm? 21.yy’da tüm dünyada ve ülkemizde de adını sıkça Bayşanslı duyduğumuz otizm spektrum bozukluğu yaygın nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Yaklaşık olarak 159 çocuktan 1’inin otizm belirtileri gösterdiği bilinmektedir. (National Autism Assocition, 2010). Sosyal etkileşim ve uyumsal davranışlarda yetersizliklerle kendini gösteren otizme çoğunlukla 3 yaş ve civarında tanı konulabilmekte. Ayrıca erkek çocuklarda kız çocuklara oranla 4 kat daha fazla otizm rahatsızlığı görülmekte.

Çocuğunuzun otizimli olduğu nasıl anlaşılır?

Dil ve iletişim sorunları (monoton konuşma , ekolali konuşma gibi)

Sorulara cevap verememe

Göz kontağında sınırlılık

Akranlarıyla etkileşimsizlik ve yalnızlığa yönelim

Başkalarının duygularını anlamada yetersizlik

Hareket ve nesne takıntıları

Aşırı hareketlilik

Kendine veya çevreye saldırganlık

Nedensiz gülme ve ağlamalar

Değişikliğe karşı tepki gösterme

Tek tip vücut hareketi (sallanma, kendi etrafında dönme vb.) belirtiler otizmin habercisi olabilir.

Fakat  her çocuk farklı bir dünyadır ve otizmli çocuklarında hepsi aynı semptomları gösteren homojen nitelikte bir grup değildir.  Örneğin; ağır otizm teşhisi almış çocuk diğer otistik çocuklara oranla konuşmada geciklik, parmak ucunda yürüme, kendi etrafında dönme veya dönen cisimlere ilgi, yinelenen davranışlar, göz kontağının az veya hiç olmaması gibi birçok semptomu birlikte gösterebilir. Ya da bazı durumlarda otizme DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite), epilepsi veya zekâ geriliği eşlik edebilir. Atipik otizm de dediğimizin otizmin başka bir türünde ise çocuğun sadece hafif otistik belirtiler gösterdiği kuşkulu otizm durumları da olabilir.

Aileler bu süreçte ne yapmalıdır?

Öncelikle psikolog ve psikiyatri doktorlarına giderek çocuklarının durumu hakkında kesin bilgileri edinmeli  ve en kısa zamanda özel eğitime başvurulmalıdır. Otizme en iyi gelen ilaç eğitimdir. İlköğretim okullarının bünyesinde açılan özel eğitim sınıfları, OÇEM( otistik çocuklar özel eğitim merkezi),bireysel eğitim programları (BEP)ve kaynaştırma eğitimleriyle otistik çocukların, topluma uyumlarını sağlama aşamasına geçilir. Eksikliklerinin düzeyine göre bu kurumların hangisinde eğitim alacaklarını karar vermede biz psikolojik danışmanlar işin içine giriyoruz ve Ram (rehberlik araştırma merkezi)’da bulunan kurul tarafından aile takibe alınarak süreç başlıyor.

Her aile başlangıçta belki adını bile duymadıkları otizmle tanıştığında bu durumu kabul etmekte gayet tabii zorlanır. Fakat ebeveynler geçirdikleri şokun etkisinde kalmayarak kolları sıvamalıdır. Çünkü otizmde ailenin de rolü geniş yer tutmakta.   Annesiyle boyadığı bir resim, babasıyla yapacağı bir puzzle ve piknik, park, yüzme gibi ailece yapılan aktiviteler çocuğun kendi hayal dünyasından çıkmasına sosyal dünyayı keşfetmesini sağlar. Tüm bu engebeli süreçte otizmli bir çocukla ilgileniyor olmak ebeveynlerin enerjisini ve vaktini fazlaca alıyor olsa bile Unutulmamalıdır ki güzel gelecekler güçlü aile bağları ile oluşmaktadır! 

Kaynakça

Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozukluklarının Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, Beşinci Baskı(DSM- 5), Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı’ndan, çev. Köroğlu E, Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 2014.

İftar Tekin, E(2012).Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar ve eğitimleri (1.baskı).Ankara: Vize Basın Yayın

Akkök,F,. Ve Özer, U.B. (2005). Yaşamın diğer bir penceresi: Otistik özelliklere sahip çocuk babaları ve duyguları. İstanbul : Özgür Yayınları.

SULTAN DENİZ

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Özel Eğitim Haberleri

ÖZEL EĞİTİMDE DAVRANIŞ DEĞİŞTİRME UYGULAMA REHBERİ İLK KEZ YAYIMLANDI
Özel Öğrenme Güçlüğü-Disleksi