Bu kitap öncelikli olarak profesyonel danışmanlık alanında kariyer yapmaya hazırlanan lisans mezunları ve öğrencileri için tasarlanmıştır. Bu mesleğe girecek kişilerin gözlerini açık tutmaları gerektiğinden, danışmanlık mesleğinin hem sorunları hem de potansiyeli ele alınmıştır
*Ama aynı zamanda, canı gönülden icra edilecek bir meslektir. Birçok zeki, mantıklı, çağdaş ve ilkeli danışman ile· araştırmacı da mevcuttur. Bu meslekte başkalarıyla yürekten ilgilenen ve danışmanlık alanında çok daha iyi olmayı hedefleyen kişiler de vardır. Dünyayı önemseyen ve bu dünyada bol miktarda mevcut olan adaletsizlikler için bir şeyler yapmak isteyenler de vardır.
*Bu kitapta üç temel anlatılıyor -başkalarıyla hakiki yardım· ilişkisi kurmak için gereken değerler; kişileri iş birliğine dayalı bir danışma diyaloğuna çekebilmek için gerekli olan iletişim becerileri ve temel safhalar, görevler ile danışma sürecini ana hatlarıyla belirleyen, genel geçer bir sorun yönetimi ve fırsat geliştirme yapısı.
*Buradaki danışma modeli bilişsel, duyuşsal ve davranışsaldır -yani, insanların düşünme tarzlarını, duygularını yaşama ve ifade etme tarzlarını ve davranış tarzlarını de alır. Geçmişteki ve şimdiki düşünceler, duygusal ifadeler ve eylemler daha güzel bir geleceğe giden yollardır.· Bu modeli kullanan danışmanlarr, insanların birçok yolla kendi gerçekliklerini yarattıklarını kabul etmeli ama aynı zamanda da gerçekliğin kendine has bir karşı saldırı yolu olduğunu da·anlamalıdırlar.
*Model, duyguların önemini ve yaygınlığını kabul eder ama' duygusal zekanın önemini· de,destekler. Usta danışmanlar bireysel özgürlüğü benimserler ama özgürlükle aşırı serbestliği birbirine karıştırmazlar. Aynca "ne ekersen onu biçersin" atasözüınü de takdirle karşılarlar. Danışanlar· genellikle eylemleriyle· kendilerini sorunlu bir duruma sokarlar, danışmanlar da bu durumdan çıkmalarına yardım ederler. Akıllı danışmanlar bireyselliğin farkında olmalarına karşın herkesin bir tür topluluğa ihtiyacı olduğunu da kabul ederler.
*Etkin danışmanlar, hayatta sorunlarla boğuşmanın zor bir iş olduğunu bilirler ve çözüm arayan kişileri, gayret göstermeye ve bu· gayrete ·sırf iş olsun diye değil, aksine dört elle sarılmaya davet etmekte.hiç tereddüt etmezler. Sonuç olarak danışmanlık, yardım arayanların hayatlarına olumlu etkiler getiren sonuçlar üreten gayret demektir.
Önsöz/Psikolojik Danışma Becerileri- Gerard Egan
Kaknüs Yayınlar