Bakan aylar önce duyurmuştu! Psikolojik danışmanlar MEB'in sözüne resmiyet istiyor
Psikolojik danışmanlar, Eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer'in geçtiğimiz Mayıs ayında verdiği, '100 öğrencisi olan her okula 1 rehber öğretmeni olması zorunlu olacak' müjdesinin bir an önce uygulamaya konulmasını talep ediyorlar.
Eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, 27 Mayıs'ta 100 öğrencisi olan her okula bir rehber öğretmeni atamasının yapılacağını, eğitimin tüm kademelerindeki öğrencilerin psikolojik danışman hizmetlerinden etkin bir şekilde faydalanmasını sağlamak amacıyla yeni bir müjde vermişti.
ESKİ BAKAN MÜJDEYİ DUYURMUŞTU: ZORUNLU OLACAK
Bakan Özer sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Değerli rehber öğretmen adaylarımıza yönelik bir müjdemizi buradan paylaşmak istiyorum: Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise türü ne olursa olsun 100 öğrencisi olan her okula 1 rehber öğretmeni olması zorunlu olacak. Okullarımızda öğrencilerimizin psikolojik sağlamlıklarını sürekli desteklemeyi sürdüreceğiz.’’ İfadelerini kullanmıştı.
27 Mayıs 2023 tarihinde Bakan Özer basına şu açıklamaları kaydetti:
Son öğretmen atamasında norm kadro olan tüm okullarda rehber öğretmeni istihdamını sağladık ama normla ilgili düzenlemeyede ihtiyaç olduğunu gördük ve tüm okullarımızda rehber öğretmenlerimizin sayısını yaygınlaştırarak ve onların verimli bir şekilde süreçlerini devam etmelerini sağlamak için cuma günü itibariyle rehber öğretmenlerin norm yönetmeliğinde yeni bir değişiklik hazırladık ve Cumhurbaşkanımıza gönderdik. Artık tüm kademelerde 100 öğrenciye bir rehber öğretmeni olması zorunlu olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ihtiyacın olduğu söylenerek verilen PDR norm müjdesi üzerinden aylar geçmesine rağmen resmiyete kavuşmamıştır. Rehber öğretmenleri verilen müjdenin uygulanmasını ve Resmi Gazete'de yayınlanmasını yeni Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin'den talep ediyoruz.
RESMİ GAZETEDE YAYINLANMASINI VE UYGULAMAYA KONULMASINI TALEP EDİYORUZ
Psikolojik danışmanlar :
Depremlerin, savaşların, kazaların ve çeşitli doğal felaketlerin insanlar üzerinde kısa ve uzun vadeli ciddi etkilerinin olduğu görülmektedir. İnsanların yaşadıkları bu travmatik olaylara verdikleri tepkileri belirlemek bunlara etkin müdahale programları geliştirebilmek açısından psikolojik danışman ve rehberlik hizmetleri büyük önem arz etmektedir.
Depremden etkilenme oranı ise yaş küçüldükçe artmaktadır. Eğer çocuklar bu dönemde travmalarıyla baş etmek için yardım almazlarsa bu durumlar ileride başka bozukluklara
yol açabilmektedir. Yaşadığımız bu felaketler psikososyal hizmete olan ihtiyacı da göz önüne seriyor. Ayrıca günümüzde artan cinsel istismar, madde bağımlılığı, akran zorbalığı gibi unsurların önüne geçebilmek için önleyici ruh sağlığı çalışmaları da önem teşkil etmektedir. Ruh sağlığı çalışmaları bir çok problemin ortaya çıkmasını engelleyebilir. Bütünsel gelişimin en önemli noktası olan anaokullarında erken çocukluk döneminden itibaren psikososyal destek artırılmalıdır. Ancak okul öncesi kademesinde psikolojik danışman sayısında oldukça geri kalmaktayız. Diğer kademelere bakıldığında ise ilkokul ve ortaokul bazında 2000 öğrenciye bir veya iki psikolojik danışman düşmektedir. Nasıl ki bir sınıf öğretmeni tüm okula yetemiyorsa bir psikolojik danışman da tüm okula yetemez. Erken çocukluk döneminden başlayarak her öğrencinin bu imkanlardan faydalanması sağlanmalıdır. Fakat rehber öğretmenleri/ psikolojik danışmanların öğrenci sayısına bağlı olması tüm kademelerde bu hizmetler kısıtlamaktadır diyerek…
Öğrencilerin önleyici,koruyucu,destekleyici,iyileştirici rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinden faydalanması için hizmetlerin ulaşmadığı hiç bir öğrenci kalmaması için 100 Öğrenciye 1 psikolojik danışman olacak şekilde güncellenen norm kadro sayısının bir an önce resmiyete dökülmesini Öğrenci kişilik hizmetlerinin erken çocukluktan başlamasını Yeni Milli Eğitim Bakanımız YUSUF Tekinden talep ettiler…
Milli Eğitim Bakanımız değişse de Bakan sözü devlet sözüdür. Devlette devamlılık esastır diyerek verilen sözün resmiyet kazanması ve gerekli adımların atılması için çağrıda bulundular.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği üyesi Selda Yüksel,Talebini Duyurdu!
Yüksel, “ Son zamanlarda haber bültenlerinde ihmal, istismar, teknoloji/madde bağımlılığı, intihar, akran zorbalığı, kimlik bunalımı ve buna bağlı olarak gelişen kariyer ve seçim hataları konuları sıkça yer alıyor. Medyada yer alan bu problemlerin altında yatan nedenlere baktığımızda ve yapılan literatür çalışmalarını incelediğimizde; teknoloji bağımlılığının okul öncesi yaşlara kadar düştüğü, madde bağımlılığında ise ilk kullanımın ortaokul yıllarına denk geldiği göze çarpmaktadır. Artan ihmal, istismar ve intihar vakaları ile yetersiz psikososyal destek arasında doğrudan bir ilişki olduğunu da söylemek mümkün. Bu sorunun gelecek dönemlerde verebileceği muhtemel zararlar göz önüne alındığında özellikle bireylerin genç yaşlarda başladığı ve genellikle ömür boyu sürebilen madde kullanımı ve bağımlılığı, akran zorbalığı, istismar vakalarına neden olabilecek risk faktörlerini araştırmak, bu faktörleri en aza indirmek ve koruyucu faktörleri artırarak önleyici çalışmalara önem vermek gerekmektedir. Ülkemizde sıklıkla yaşanan bu toplumsal sorunlar karşısında önleyici, müdahale edici, iyileştirici ve yöneltici çalışmalarda kilit role sahip olan ve ruh sağlığı konusunda eğitim almış biz psikolojik danışmanların okullardaki sayısı oldukça yetersiz. Mevcut okullarda daha önce belirtilen fakat artık güncelliğini yitirmiş bir sayı engeli bulunmaktadır. Belirtilen öğrenci sayılarına (her 500 öğrenciye 1 psikolojik danışman) ulaşamayan okullarda psikolojik danışmanlar görev alamamaktadır. Bu okullarda öğrenim görmekte olan öğrenciler hakları olan psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerine (kişisel- sosyal, mesleki, eğitsel) ulaşamamaktadır. Son zamanlarda güçlü bir eğitim politikası hâline dönüşmüş ve ülke genelinde yaratılması istenen “eğitimde fırsat eşitliği” olgusu, mevcut fırsatlara tüm öğrencilerin eşit derecede sahip olması gerektiğinin altını çiziyor. Fırsat eşitliği; sayı engeline takılması sebebiyle yeterli mevcuda ulaşamamış okulları (özellikle taşra ve köylerde), psikolojik danışmanları ve ruh sağlığı hizmetinden mahrum kalan öğrencileri teğet geçmektedir.25 bin 700’ü aşkın okulda psikolojik danışman bulunmamaktadır. Bu bağlamda hem sorunların önüne geçilmesi hem de meydana gelmiş sorunların iyileştirilmesi için eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 23 Ocak 2023 tarihli Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı konulu çalıştayda her okula bir psikolojik danışman sözünün ve anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde 100 öğrencisi olan her okul da psikolojik danışman bulunması zorunlu olacak sözlerinin resmi gazetede yayınlanarak yerine getirilmesini ve böylece eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasını, tüm öğrencilerin ve dolayısıyla da ailelerin psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerine ulaşmasını istiyoruz” dedi.