TİMAŞ YAYINLARINDAN 4 ÖNEMLİ PSİKOLOJİ KİTABI
1) AŞK PSİKOLOJİSİ
Âşık olduğumuzda sadece duygusal değişim yaşamayız; neredeyse hayatımız yeniden şekillenir. Çünkü aşk, insanın konuşmasını, huyunu suyunu, yemesini içmesini, uyumasını, işini, arkadaşlıklarını; özetle, her şeyini değiştirir.
Mutluluk kadar üzüntü, nefret ve öfkeyi de yoğun olarak yaşadığımız bir durum olan aşk, aynı zamanda kişiye ve kişiliğe göre de biçimlenir. Böylece insandan insana değişen çeşitli aşk yaşantıları ortaya çıkıverir.
Aşkın insanın hayatına derinlemesine nüfuz eden bütün bu etkilerine ve ortaya çıkan sonuçlara sadece tek bir açıdan bakmak pek mümkün değildir. Üstelik, aşkın insanlar üzerindeki tesirini daha iyi anlayabilmek için psikolojik, sosyolojik, nörolojik ve biyolojik boyutlarına bütün olarak bakmak yerinde olur.
Bu kitapta, aşkın insan üzerindeki etkileri yaşanmış örneklerle anlatılırken, aynı zamanda çeşitli kişilik türleri aşk odağa alınarak derinlemesine inceleniyor.
2) KAYGILANACAK NE VAR?
Kaygı, her geçen gün gittikçe daha fazla zihnimize işgal eden bir olgu. Hayatın karmaşasıyla orantılı olarak yaşadığımız kaygı türleri de katlanarak artıyor. Bir yandan hayatımızı sürdürmeye çalışırken, diğer yandan kaygılarımıza karşı amansız bir mücadele içinde oluyoruz. Nereden bakarsak bakalım, kaygı hem bir stres kaynağı hem de doğrudan sorunun kendisi durumunda.
Peki, hayatımızın çeşitli evrelerinde yaşadığımız kaygılar nelerdir? Neden bazı kaygılarımızı sürekli yanımızda taşırken bazılarından hemen kurtuluruz? Kaygılarımızın yegâne kaynağı zihnimiz mi? Onları aşabilmek için neler yapabiliriz?
İşte şimdi bu soruları cevaplamanın tam zamanı! Hem çözüm önerileri, hem de vaka örnekleriyle birlikte kaygılardan kurtulmanın yollarını gösteren bu rehber kitap size yol gösterecek.
3) MÜKEMMELİYETÇİ KİŞİLİK
Uzman Psikolog Zehra Erol’dan, sürekli “her şeyin en iyisini yapmalısın”, “sen en iyi olmalısın” mesajına maruz kalan modern çağ insanının kusursuzluk çabasını anlatan bir kitap.
Yazar, mükemmeliyetçiliğin nedenlerini, mükemmeliyetçilik-yetersizlik ilişkisini, bu duyguya zemin hazırlayan kişilik özellikleri ve anne baba tutumlarını, daima “mükemmel” olma çabasını ve mükemmeliyetçi kişilerle yaşamanın zorluklarını vaka örnekleriyle ele alıyor. Aşırıya varmış mükemmeliyetçiliği “optimal düzeye” çekme önerileriyle desteklenen kitap, bir türlü yakamızı bırakmayan “mükemmel olma” çabasını yeniden gözden geçirmemizi sağlıyor.
“Hayatı boyunca kusursuzluğu ararken kendini unutan çok sayıda danışanım oldu. Zamanını bu uğurda harcayan ama tükenenin kendi yaşamı olduğunun farkına varmayan, bu arayış içinde sevdiği kişileri hatta kendini kaybeden...
Mükemmeliyetçi olduğunu düşünüp bu etiketlemeyle kendi gelişimini sınırlayanları da çok gördüm…
Mükemmeliyetçilik, hepimizin bildiği, bazen eksik bazen yanlış da olsa sıklıkla kullandığımız bir kavram. Bu özelliklere sahip kişilerin kendilerini tanımaları, onlar için geliştirici ve koruyucu olacaktır.”
Zehra Erol
4) KAFASI KARIŞIKLAR KULÜBÜ
Selam! Bu kitaba göz attığına göre senin de kafan karışık. Endişe etme, bu kulüpte herkese yer var.
İlişkiler, okul stresi, sınavlar, aile, gelecek planların, sosyal medya...
Bunların hepsi seni kaygılı biri haline mi getiriyor? Yoksa şu sıralar depresif mi hissediyorsun? Zaman çok mu çabuk geçiyor? Yoksa hiç akmıyor mu? Rahatlamak için birşeyler mi arıyorsun? Bir terapistle konuşmaya mı ihtiyacın var?