ABD'li Bilim Adamlarından Uzaktan Kumanda ile Beyin Kontrolü
ABD'li bilim adamları, laboratuvar ortamında farelerin beyinlerine implant yerleştirip uzaktan kumanda ile bu farelerin hareketlerini kontrol etmeyi başardı.
ABD'li bilim adamları, laboratuvar ortamında farelerin beyinlerine implant yerleştirip uzaktan kumanda ile bu farelerin hareketlerini kontrol etmeyi başardı.
Journal Cell dergisinde yayınlanan bu buluş, tıp dünyası için önemli bir buluş niteliğinde. Bu araştırma ile beynin devrelerinin çalışma yapısı daha iyi anlaşılacak ve depresyon, madde bağımlılığı gibi rahatsızlıkların da tedavisinde önemli bir katkısı olacağına dikkat çekilmektedir.
İnsan saçının 1/10 ' u boyutunda olan bu implantın en önemli özelliği sıvıyı ışıkla aktarabilmesidir. Yani bu implant hem ilacı dokuya gönderip hem de ışığı yayabilmektedir. Bu araştırmada kullanılan farelerin nöronları, implantın ışığına tepki verecek şekilde genetik olarak değişime uğratılmıştır. Normal farelerde bu implantın aynı etkiyi göstermeyeceği belirtildi.
Araştırmacılardan John A. Rogers, " Yaptığımız bu araştırmada beynin derinliklerindeki dokulara ulaşırken en az zarar verecek kadar küçük olan bu implantı geliştirmek için nano teknikler kullandık. Bu minik cihaz, bilim adamlarına ve tıp dünyasına büyük olanaklar sunacaktır." dedi. Bu araştırmanın depresyon gibi beynin kimyasının bozulması sonucu ortaya çıktığı kabul edilen bozuklukları anlamakta ve yeni tedavi yöntemleri geliştirmede önemli bir katkısı olacağı ifade edilmektedir.
Kaynak: Anadolu Ajansı
Bu haber toplam 3884 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.