AİLE BAKANLIĞI ÖĞRETMEN ALIMI (PDR MEZUNU)

AİLE BAKANLIĞI ÖĞRETMEN ALIMI (PDR MEZUNU)

21-27 Kasım 2019 tarihlerinde, Aile Bakanlığı "öğretmen" kadrosuna 258 PDR mezunu alınacaktır.

AİLE BAKANLIĞI ÖĞRETMEN ALIMI (PDR MEZUNU) 

Aile Bakanlığı öğretmen alımı başvuruları, 21-27 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılmaktadır. Yalnızca 2018 KPSS P3 puanıyla başvuru yapılabilmektedir. 

Bu alım ASDEP alımlarından farklıdır. ASDEP alımları 27 Kasım-6 Aralık 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Aile Bakanlığı öğretmen alımları ise 21 Kasım-27 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılmaktadır. 

Başvuru klavuzuna buradan ulaşabilirsiniz. 

PDR mezunlarını "öğretmen" sınıfında istihdam etmek üzere Türkiye genelinde 258 kadro açılmıştır. (Büro personeli başvurusu hariç, ona başka branşlar da başvurabiliyor)

258 kadroyu tek tek incelemek için, kontenjan tablosuna bakabilir ve dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Öğretmen unvanı için ayrılan kadrolara,  bazı illerde yalnızca PDR mezunları başvurabilirken, bazı illerde aynı kadroya sınıf öğretmenliği, çocuk gelişimi veya özel eğitim öğretmenliği mezunları da başvurabilmektedir. Bunun için tek tek kontanjan tablosuna bakmak gerekmektedir. 

Öğretmen sınıfında PDR mezunlarının kodu 4133 olarak ayrılmıştır. 4133 kodu: "Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Eğitim Bilimleri lisans programlarının birinden mezun olmak" şeklindedir. 

Özel şartlar dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Aile Bakanlığı Öğretmen Kadrosuna Atanan Kişi, MEB Öğretmen Kadrosu İçin Tercih Yapabilir Mi Yoksa Bir Yıl Beklemesi Mi Gerekir? 

Her iki kadro da "sözleşmeli öğretmen" kategorisinde olduğu için, Aile Bakanlığı öğretmenlik kadrosundan MEB öğretmenliğe geçişte 1 yıl bekleme cezası uygulanmaktadır. 

Aile Bakanlığı öğretmen kadrosuna atananların, MEB'e "öğretmen kadrosuna" atanabilmek için, istifa ettikten sonra bir yıl beklemesi gerekir. Çünkü Aile Bakanlığı öğretmen alımı klavuzunun 4. sayfasında da belirtildiği üzere, 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasında yer alan hüküm: “…Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.” (**) Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ek 1 inci maddesinin 3 ve 4 üncü fıkralarında yer alan hükümler: “…Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez.

Sözleşmesini; Kısmi zamanlı veya proje süresi ile sınırlı çalışanlardan,

Ek 4 üncü madde çerçevesinde unvan değişikliği yapanlardan,

Eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunmakla beraber; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak, Ek 3 üncü maddenin (b) veya (c) bendi hükmü kendilerine uygulanamayanlardan,

tek taraflı feshedenler, bir yıllık süre şartına tabi tutulmadan yeniden istihdam edilebilirler.” 

Ayrıca bu uygulama ilk kez hayata geçirilmiştir ve daha önceden uygulama örneği olmadığı için kıyaslama şansımız da yoktur.

Aile Bakanlığı Öğretmen Kadrosuna Atanan PDR Mezunları Ne İş Yapar ve Maaşı-Özlük Hakları Nasıldır? 

Aile Bakanlığı öğretmen kadrosuna daha önce PDR mezunu direkt olarak alınmadı ve ilk kez bu şekilde merkezi bir alım yapılıyor. Önceki yıllarda MEB personelinden istekli olanlar, Aile Bakanlığı levabet giriş öğretmen kadrosuna sınavsız bir şekilde geçiyor ve sevgi evleri veya huzurevleri gibi kurumlarda çalışıyordu. 

İlk kez yapılsa bile bu alımlar sonucunda istihdam edilen PDR mezunlarının, psikolojik hizmetlerle ilişkili olan alanlarda istihdam edilecekleri tahmin edilmektedir (ama bunun garantisi yoktur, personeli istediği kuruma yerleştirme yetkili Aile Çalışma Sosyal Çalışma bakanlığı il müdürlüğündedir.) Bu durumda PDR mezunu "öğretmen" lerin yuvada, kadın sığınma evinde, levabet sevgi evlerinde, koruyucu aileye verilen çocukların ders durumunun takip edilmesi sürecinde görevlendirilecekleri tahmin edilmektedir. 

Öğretmen kadrosunun maaşı 5.000 TL'nin üzerindedir ve ek derslerle birlikte 6.000 TL'ye yaklaşmaktadır. Öğretmen kadrosunu diğer kadrolardan avantajlı hale getiren faktörlerin başında bu durum gelmektedir. Ayrıca personel hafta içi 5 gün ve 8-5 çalışır. Yıllık izin 20 gündür. 

Yazar: Psikolojik Danışman Okan ATAR (PDR Lisans Mezunu ve Hukuk Fakültesi Öğrencisi)

levabet güncel giriş

Bu haber toplam 29387 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum