ANAOKULLARINDA REHBERLİK KADROSU KALDIRILMADI (DÜZELTME: KALDIRILDI)
Bu bir yorum yazısıydı ancak daha sonraki gelişmeler, anaokullarından rehberlik normunun kaldırıldığını gösterdi.
ANAOKULLARINDA REHBERLİK KADROSU KALDIRILMADI
(Bu bir görüş yazısıdır)
25. 11.2016 tarihinde “norm kadro yönetmeliğinde” düzenleme yapıldı ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Özellikle memurlar.net sitesinde yapılan “anaokullarında rehberlik normu kaldırıldı” haberi, hızla yayıldı ve doğru bir değerlendirme olarak kabul edildi.
Oysa belirtilen madde ve maddede geçen “anaokulları hariç” ibaresi yoruma açık bir cümledir. Konuyla ilgili görüşümüz “anaokulu rehberlik normlarının kaldırılmadığı, 1 normla sınırlandırıldığı” yönündedir. Bunun dört nedeni vardır:
1) Danıştay kararı: 2014 yılında MEB, newbahis giriş anaokullarından rehberlik normunu kaldırmıştır. Ancak 2015 yılında Danıştay yürütmeyi durdurmuş ve anaokulu kadroları tekrar PDR mezunları için tercih edilebilir hale gelmiştir. MEB’in, mahkeme kararına aykırı davranmaması gerekir ve bu yönde bir beklenti vardır.
2) 24 Kasım 2016 tarihinde “Okul öncesi rehberlik etkinlikleri” kitapçığı yayınlanmıştır. Son dönemde, bakanlık tarafından “anaokulu yıllık rehberlik çerçeve plan örneğinin istenmesi” gibi, okulöncesi PDR hizmetlerini inceleme, araştırma ve geliştirmeye yönelik birçok çalışma yapılmaktadır. Anaokulundan rehberlik kadrosunun kaldırılması bu konuda bakanlığın kendi yaptığı faaliyetlere yönelik bir çelişki oluşturacaktır.
3) Anaokullarından rehberlik kadrosunun kaldırılmasının altta yatan nedenine ilişkin yorumlar, rehber öğretmenlerin idareci olmasının önüne geçmek üzerine yoğunlaşmaktadır. Yoksa insan kişiliğinin %70’nin 0-6 yaş arasında şekillendiği düşünülürse, okul öncesi PDR hizmetlerinin ne denli önemli olduğu fark edilecektir. Bu noktada hem okul öncesi öğretmenleri hem de veliler, PDR uzmanına yoğun bir şekilde ihtiyaç duyduklarını ifade etmektedir.
4) Norm yönetmeliğindeki eski ve yeni maddeleri karşılaştırdığımızda, normun kaldırıldığına dair net bir ifade görülmemektedir. Yalnızca 2. ve 3. normu düzenleyen “500’den fazla öğrenci olan okullarda” cümlesinin başında, “anaokulları hariç” ibaresi geçmektedir. Yani diğer okullardaki rehberlik normu, öğrenci sayısına bağlı olarak artarken anaokulunda öğrenci sayısına bağlı değildir. Bu durumda söz konusu ifadeye dayanarak; her anaokulunda, 10 öğrenci de olsa 1000 öğrenci de olsa tek bir rehber öğretmen olacağı anlaşılmaktadır.
Yeni yönetmelikteki ifade yoruma açıktır. Ancak eğitsel ve hukuki açıdan anaokulunda rehberlik kadrosunun kaldırılmadığı görüşü ağır basmaktadır.
Yine de zaman zaman uygulamalarda değişiklikler yaşanabildiği için, en doğru bilgiye resmi yazı geldiğinde ulaşılacaktır. Birkaç gün içinde, 28-30 Kasım 2016 tarihinde durum tam olarak netleşecektir.
Önceki Norm Kadro Yönetmeliği;
Madde 21 –
(1) Rehberlik ve araştırma merkezlerine, görev alanlarına giren il veya ilçenin nüfusu 100.000’e kadar olan yerlerde 4, sonra gelen her 50.000 nüfus için 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir. Bu şekilde yapılacak hesaplama sonunda artan nüfusun en az 25.000 olması halinde ilave olarak bir rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu daha verilir.
(2) Okul rehberlik servislerine;
a) Özel eğitim kurumlarında (aynı bina veya bahçede farklı kademelerde eğitim veren özel eğitim okulları dahil) toplam öğrenci sayısı 25 ve daha fazlası için 1,
b) İlkokullarda öğrenci sayısı 300, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
c) Ortaöğretim kurumlarından öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
ç) Yatılı veya pansiyonlu eğitim kurumlarının öğrenci sayılarına bakılmaksızın her birine 1,
d) İlçe merkezindeki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenci sayısının yetersiz olması nedeniyle norm kadro verilememesi halinde öğrenci sayısı en fazla olan eğitim kurumuna 1,
e) Mesleki eğitim merkezlerinden çırak ve kursiyer sayısı 200 ve daha fazla olanların her birine 1,
rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir.
(3) Her derece ve türdeki eğitim kurumlarına, öğrenci sayısının 500 ve 500’ün katlarına ulaşması halinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu daha verilir.
(4) Bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanamaz.
Yeni Norm Kadro Yönetmeliği;
“a) Özel eğitim anaokulları hariç olmak üzere, özel eğitim kuramlarına (aynı bina veya bahçede farklı kademelerde eğitim veren özel eğitim kuramlarından öğrenci sayısı fazla olana verilmek üzere), toplam öğrenci sayısı 25 ve daha fazlası için 1,
b) Anaokulları hariç olmak üzere, ilkokullarda öğrenci sayısı 300, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,”
“(3) Anaokulları hariç olmak üzere, özel eğitim kuramlarında öğrenci sayısının 100 ve 100’ün katlarına, diğer eğitim kuramlarında ise öğrenci sayısının 500 ve 500’ün katlarına ulaşması halinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu daha verilir.
(4) Özel eğitim kurumlan hariç olmak üzere, bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanamaz.”
Bu haber toplam 9721 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.