ASDEP KASIM 2019 İLANI, BAŞVURU ŞARTLARI VE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

ASDEP KASIM 2019 İLANI, BAŞVURU ŞARTLARI VE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Kasım 2019'da yapılan 1.000 kişilik ASDEP alım ilanı yayımlandı. Başvurular 27 Kasım-6 Aralık 2019 tarihleri arasında alınacak.

ASDEP KASIM 2019 İLANI, BAŞVURU ŞARTLARI VE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

1) PDR'ye ayrılan kontenjan nedir ve hangi branştan kaç kişi alınacak?

ASDEP Ekim 2019'daki alımlarda, toplam 1000 kişi alınmaktadır. 1000 kontenjanın 232'si PDR'ye, 256'sı Psikolojiye, 328'i Sosyal Hizmetlere, 81'i Sosyolojiye, 53'ü Çocuk Gelişimine ve 50'si Aile ve Tüketici Bilimlerine ayrılmıştır. 

ASDEP alımlarında; "yükseköğretim kurumlarının en az lisans düzeyinde eğitim veren Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmetler, Sosyal Çalışmalar, Psikoloji, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Aile ve Tüketici Bilimleri, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinin birinden mezun olmak" şartı aranmaktadır. 

2) 2019 KPSS puanı geçerli mi? 

Hayır. Klavuzun Özel Şartlar kısmı b bendinde "b) KPSS B grubu (KPSS) P3 puan türünden geçerli puanı olmak" denilmektedir.

B grubu sınav, çift yılları kapsamaktadır ve bu nedenle yalnızca KPSS 2018 P3 puanıyla başvuru kabul edilecektir. 2019 KPSS puanları ile başvuru yapılamayacaktır.

3) Mülakata kaç kişi çağrılacak? 

Mülakata, alınacak kişi sayısının 4 katı kadar aday çağrılacaktır. Bu durumda PDR için mülakata çağrılacak aday sayısı 232x4=  928 kişidir. 

(Önceki yıllarda alınacak kişi sayısının 5 katı veya 10 katı kadar mülakata çağrılmaktaydı. 2019'da yapılan yeni değişikliklerden birisi budur.) 

4) Başvuru için taban puan kaç? 

Ekim 2019'da yapılan ASDEP alımlarında taban puan uygulaması kaldırılmıştır ve taban puan şartı yoktur. 

(Önceki yıllarda başvuru şartı olarak taban puan 60'tı. 2019'da yapılan yeni değişikliklerden birisi de budur.) 

5) İkamet şartı var mı? 

Hayır yok. Adaylar en fazla 10 tercih yapabilecek ve ek olarak "“tercihleri haricinde bir yere yerleştirilmek isteyip istemediğini” belirteceklerdir. Başvuru sonrasında, başarı puanı üstünlüğü esasına göre ve tercihleri doğrultusunda yerleştirilecektir. 

(Önceki yıllarda ikamet şartı vardı. Adaylar yalnızca son 6 aydır ikametlerinin bulunduğu ile başvuru yapabiliyordu. Bu kez, tıpkı MEB'de olduğu gibi ülkenin her ilindeki açık olan kadrolar tercih edilebilecektir. 2019'da yapılan yeni değişikliklerden birisi de budur.) 

6) Yerleştirme puanı (tahminen) kaç olur? 

İkamet şartının kaldırılması ve yalnızca 2018 KPSS puanıyla alım yapılması gibi farklı düzenlemeler, bu yıl ortaya çıkacak yerleştirme puanlarını tahmin etmeyi zorlaştırmaktadır. 

En son yapılan ASDEP alımlarında yerleştirme puanları 77-82 puan aralığında sıralanmıştır. Ancak önceki alımlarda her ilin puanı kendi içinde belirleniyordu, oysa şuanda yapılan alımlarda herkes her ili tercih edebileceği için, yerleştirme puanları arasında makas olmaması ve ortalama 80 puan (+ ve - olabilir) civarında yerleşilmesi beklenmektedir. 

7) Başvuru için yaş şartı var mıdır?

Evet, "65 yaşını doldurmamış olmak" şartı aranmaktadır. 

Genel olarak devlet memurluğu ve dengi pozisyonlara yapılan başvurularda, yaş sınırı 35 veya 40 olarak belirleniyor. Bu kez yaş kriterinin esnetilmesi farklı bir adım olmuştur ancak yine de 50-55 yaş ile sınırlanabilecekken, 65 yaşa kadar başvuru yapılabilmesine olanak tanınması ilk kez gerçekleşen durumlardan biridir. 

8) Şuana kadar ASDEP kapsamında kaç kişi alınmıştır? Ayrıca ASDEP garanti bir kadro mudur? İşten çıkarılma durumu var mıdır?

ASDEP, 2015 yılından sonra başlayan ve ilk personel alımı 2016'da yapılan bir projedir. Açılımı Aile Sosyal Destek Projesi (ASDEP) şeklindedir. Şuanda toplam 3 bin personel görev yapmaktadır. 

ASDEP Görevlileri, 24.12.2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan “696 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 4/D statüsü olan kamu işçisi olarak kadroya geçmiştir.

İlerleyen süreçte planlanacak olan ASDEP Görevlisi istihdamı, 21.06.2018 tarihli Resmi Gazete'de 2018/11809 sayılı "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Daire Esaslar” da yapılan değişiklik ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B statüsünde istihdam edilecektir.

Bu nedenle Ekim 2019 alımları da dahil olmak üzere artık ASDEP istihdamı, 4-B sözleşmeli memur kadrosu şeklinde yapılmaktadır. Bu durum, ASDEP personelinin sözleşmeli personel olduğunu ve belli periyotlarla sözleşmesinin yenilenmesi gerektiğini ifade etmektedir. 

Ancak devletten genel anlamda beklenti, ASDEP projesinin ayakları sağlam bir uygulama haline gelmesi ve gerçekten çok faydalı bir çalışma olduğunun fark edilmesi; bunun sonucunda da görev yapan personelin kalıcı olarak kadroya geçirilmesi şeklindedir. Bu konuda bir garanti yoktur ancak kamuoyunun genel olarak beklentisi bu yöndedir. Çünkü devletin, çalıştırdığı kendi personelini herhangi bir suç işlemediği veya problem oluşturmadığı halde işten çıkarması pek fazla görülen bir uygulama değildir. 

Bu yönüyle ASDEP'in, MEB'e atanmak kadar garanti olmasa da iyi bir fırsat olduğu değerlendirilebilir. 

9) ASDEP personelinin çalışma koşulları, yıllık izin süresi ve aylık maaşı nasıldır?

ASDEP personelinin çalışma saatleri hafta içi 5 gün ve 8.00-17.00 saatleri arasındadır. Yaptığı çalışmalar daha çok sahada gerçekleşmektedir. Ev ziyaretleri, bilgilendirme faaliyetleri ve halka yönelik çalışmalar/sunumlar, dezavantajlı çocuklara yönelik çalışmalar ile toplum ruh sağlığı kapsamında faaliyetler yürütmektedir.

Projenin ortaya çıkış amaçlarından biri, "her ailenin sağlık ocağında bir aile hekimi varsa, aynı şekilde her ailenin bir Psikolojik Danışmanı veya Psikoloğu olsun" şeklindedir. 

Aile Bakanlığı'nın resmi sitesinde ASDEP personelinin görevleriyle ilgili şu açıklama yer almaktadır: "ASDEP’in ülke geneline yaygınlaştırılması için 2016 yılında 1500, 2017 yılında 1500 olmak üzere toplamda 3 bin personel özel hizmet alımı yoluyla istihdam edilmiştir.Alanında uzman 3 bin personelimiz ile 81 ilde hane ziyaretleri gerçekleştirerek sosyal yardım ve sosyal hizmete ihtiyacı olan vatandaşlarımız tespit edilmekte, durumlarına uygun hizmetlerden ve gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlandırılmaları sağlanmaktadır. Ayrıca ailelere rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunarak aile ve bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır."

ASDEP personelinin maaşı, çalıştığı bölgeye ve ile göre farklı miktarda olabilmektedir. Bu durumda ortalama maaş 3700 ile 4.100 TL arasında değişmektedir. 

ASDEP personelinin yıllık izni çalışma süresi 10 yıla ulaşmamış personel için yıllık 20 gün, 10 yıldan fazla çalışan personel için yıllık 30 gündür. 

10) PDR branşı için en çok alım yapılan 3 il hangisidir? 

İstanbul (36 kişi alınacaktır) 

Hatay (11 kişi alınacaktır) 

Adana, Gaziantep, İzmir (10'ar kişi alınacaktır) 

ASDEP KONTENJANLARI (İL İL veBRANŞ BRANŞ AYRILMIŞ)

1.-gorsel-001.jpg

2.-gorsel.jpg

Başvuru klavuzu için tıklayınız 

Not: p.Dr. Kitap & Dergi p.Dr. ye özel içeriktir.

Bu haber toplam 22495 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum