ASDEP'E ATANDIKTAN SONRA MEB ÖĞRETMENLİĞE GEÇİŞ YAPILABİLİR Mİ?

ASDEP'E ATANDIKTAN SONRA MEB ÖĞRETMENLİĞE GEÇİŞ YAPILABİLİR Mİ?

ASDEP'ten MEB'e geçiş mümkündür ve bir yıl bekleme şartı istenmez.

ASDEP'E ATANDIKTAN SONRA MEB ÖĞRETMENLİĞE GEÇİŞ YAPILABİLİR Mİ?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 27 Kasım-6 Aralık 2019 tarihleri arasında 1000'i Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında olmak üzere, toplamda 4.000 personel alacağını duyurmuştu. 

ASDEP kadro posizyonu için PDR mezunlarına ayrılan kadro 232 olarak belirlendi. 

ASDEP'ten MEB'e Geçişte Sorun Yaşar Mıyım? 

Hayır, herhangi bir sorun yaşamazsınız. ASDEP personeli olarak çalışırken istifa ederek, 1 yıl bekleme şartına takılmaksızın MEB'e geçiş yapılabilir.

ASDEP personeli, şuanda 4C işçi statüsünde çalışmaktadır. Ancak 2018 yılında getirilen düzenlemeyle, "bundan sonra yapılacak ilk alımlarda ASDEP personeli 4B statüsünde atanacaktır ve çalışan mevcut personeller de 4B'ye geçirilecektir" açıklaması yapılmıştır. Buna göre Kasım 2019'da yapılan ASDEP alımlarında, başvuran ve göreve başlayan personel 4B'li olarak çalışacaktır. 

MEB'de öğretmen kadrosunda çalışan bir sözleşmeli personel de 4B statüsünde görev yapmaktadır. Bu durum, 657 sayılı Devlet memurları kanununun 4. maddesinin b bendinde açıklandığı için, ilgili personel 4B olarak tanımlanmaktadır.

Normal şartlar altında ilgili maddede, 4B'li sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesi durumunda, kendi kurumunda veya bir başka kurumda aynı statüde olan (4B'li) başka bir kadroya başvuramayacağı belirtilmektedir.

Ancak istisnai durumlar vardır. Konuyla ilgili olarak memurlar.net sitesinde yapılan açıklamadan bir bölüm şu şekildedir.

Sözleşmeli personelden

a) Kısmi zamanlı veya proje süresi ile sınırlı çalışanlardan,

b) Ek 4 üncü madde çerçevesinde unvan değişikliği yapanlardan,

c) Eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunmakla beraber; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak, Ek 3 üncü maddenin (b) veya (c) bendi hükmü kendilerine uygulanamayanlardan,

tek taraflı feshedenler, bir yıllık süre şartına tabi tutulmadan yeniden istihdam edilebilirler.

ASDEP'te Çalışan PDR Mezununun Unvanı Nedir?

Ayrıca Aile Bakanlığı'na bağlı olarak ASDEP projesi kapsamında görev yapan PDR mezunları, "Aile Sosyal Destek Uzmanı" unvanıyla görev yapmaktadır. Ayrıca ASDEP kapsamında görev yapan Psikoloji ve Sosyoloji mezunları da aynı şekilde yani "Aile Sosyal Destek Uzmanı" unvanıyla çalışmaktadır. Bu durumda, MEB'e geçerken bir unvan değişikliği söz konusu olacağı için ve ASDEP'te Aile Sosyal Destek Uzmanı olarak çalışan PDR mezunu MEB'e geçtiğinde "öğretmen" olarak çalışacağı için ASDEP'ten MEB'e geçişte herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Kişi, bir yıl bekleme şartına takılmayacaktır. 

Bu durumda ilgili yönetmelikte yer alan "unvan değişikliği" durumu nedeniyle, ASDEP'te çalışan PDR mezununun MEB'e geçiş yapması istisnai durum kapsamına alınarak, bir yıl bekleme şartı istenmemektedir. 

Konuyla ilgili memurlar.net de yer alan bir diğer bölüm şöyledir: 

Farklı unvanda bir 4/B pozisyona geçmek isteyenler (Kendi kurumu ya da farklı kurum)

Her 4/B personel belli bir pozisyon unvanı ile çalışmaktadır. Örneğin, mühendis, öğretmen, tekniker, kameraman, hemşire gibi.

Sözleşmesini fesheden 4/B personel levabet güncel giriş farklı unvanlı bir 4/B personel pozisyonuna ?bir yıl sözleşme imzalayamama? engeline takılmaksızın KPSS puanıyla başvurabilir ve sözleşme imzalayabilir. Bu durum kendi kurumu bünyesinde bir 4/B pozisyon olabileceği gibi levabet giriş başka bir kurumdaki pozisyon için de geçerlidir.

Örneğin, destek personeli unvanı ile Sağlık Bakanlığında 4/B sözleşmeli personel olarak çalışan bir personel sözleşmesini feshederse, hiç beklemeden KPSS puanıyla Sağlık Bakanlığının hemşire unvanlı 4/B pozisyonlarına başvurabilir. Yine aynı şekilde Tarım Bakanlığındaki hemşire veya başka unvanlı bir 4/B pozisyona KPSS puanıyla beklemeksizin başvuru yapabilir.

Yazar: Psikolojik Danışman Okan ATAR (PDR Lisans Mezunu ve Hukuk Fakültesi Öğrencisi)

levabet

Bu haber toplam 19346 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum