Başarıya Yolculuk

Başarıya Yolculuk

Başarılı olmak insan hayatı için vazgeçilmez unsurdur; çünkü her insanda başarılı olma isteği her zaman vardır. Hatta bunu genelleyip tüm insanların ortak özelliği olarak bile sayabiliriz. Maslow' un İhtiyaçlar hiyerarşisinde de bu arzumuz kendini gösterm

BAŞARIYA YOLCULUK

Herkes az da olsa başarı üzerine düşünmüştür ve bunun üzerine muhakkak bir şeyler okumuştur. Peki, günümüz insanı için çok önemli ve vazgeçilmez bir durum olan başarı nedir ve kimler başarılı sayılıyor. Başarı, tanım olarak herkes tarafından farklı yorumlanan bir terimdir; fakat basit haliyle tanımlamak gerekirse başarı, "istenilen bir sonucu elde etmektir" denilebilir. İster bireysel olsun ister de toplumsal olsun gerçekleştirmek istenilen bir hedef varsa ve bu hedef gerçekleştirilmişse başarı sağlanmış yani başarılı olunmuş diyebiliriz. Örneğin, bir öğrenci için okulunu bitirmek veya dersini geçmek başarılı olmakken, bir takımında ligi lider bitirip şampiyon olması o takımın başarılı olması demektir.

 

Başarılı olmak insan hayatı için vazgeçilmez unsurdur; çünkü her insanda başarılı olma isteği her zaman vardır. Hatta bunu genelleyip tüm insanların ortak özelliği olarak bile sayabiliriz. Maslow' un İhtiyaçlar hiyerarşisinde de bu arzumuz kendini göstermekte "Kendini gerçekleştirme ihtiyacı". Alt kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamış olan birey son aşamada ideallerini ve yeteneklerini gerçekleştirme ihtiyacı duyar." Bunu bir şekilde başarılı olma arzusu olarak adlandırabiliriz.

Günümüzde başarılı olmak için kişisel gelişim kategorisi altında birçok kaynağa ulaşmak mümkündür. Ben birkaç örnekle başarılı olmuş insanlardan bahsederek başarılı olmak için yapılması gereken birkaç durumu anlatacağım. Başarmak için öncelikli olarak yapılması gereken bireyin kendisine bir hedef belirlemesidir; fakat hedef bireyin kendi potansiyeli çerçevesinde olmalıdır ve daha sonra yapılması gereken ise hedefini gerçekleştireceğine yani başaracağını inanmasıdır. Başarı yolunda kişi aklından başaramam, yapamam gibi olumsuz düşünceleri atıp hedefine odaklanmalıdır. Hedefini belirleyen birey, bu hedefi gerçekleştirmek için harekete geçip hemen çalışmaya koyulmalıdır. Aksi takdirde hedef sadece sözden ibaret olacaktır. Başarı yolunda yapılması gereken en önemli işlerden birisi de vazgeçmemektir, yani pes etmeden çalışmak ve sabır göstermektir. Hedefinizi gerçekleştirmek için, başarısızlıklarda sonuçlanan durumlarda olabilir; fakat sabırlı olarak, vazgeçmeden hedefinize doğru ilerlemeniz gerekir ki unutmayalım Edison’un ampulü bulmak yaptığı çalışmalarda yüzlerce hatta binlerce kere başarısızlığa uğradığı söylenir. Michael Phelps (ABD’li yüzücü), ortaokuldayken öğretmeni ona sen hiçbir iş yapamazsın demiş, ama o kariyerinde 18 altın madalya kazanarak ve toplamda da 22 olimpiyat madalyası alarak olimpiyat oyunlarında en fazla madalya alan oyuncu olarak tarihe geçmiştir.

 

Başarı yolunda hayatın (çevrenizdekilerin) ne söylediği değil; sizin onlara ne söylediğiniz önemlidir.

Düşünün ki bir iş yapacaksınız çevrenizdekiler (akraba, arkadaş vb.), sen bu işi yapamazsın, başaramazsın diyebilirler; fakat gerçek manada sizin bir hedefiniz varsa ve bunu gerçekleştirmek istiyorsanız çevreden gelen bu türlü düşünceler size fısıltı olmalı ve sizin onlara yüksek sesle ben başaracağım diye haykırmanız gerekir. Bakın Einstein ilkokulda öğretmeni tarafından zekâ problemi var diyerek okuldan atılmıştır, Edison’a öğretmeni bu çocuk beceriksiz, bir işe yaramaz deyip azarlamıştır; fakat onlar ne yaptılar çevreden gelen bu türlü öz güven ve motivasyon düşürücü söylemlere kulak tıkayıp adeta biz başaracağız diye haykırdılar. Sonuca bakın şuan fizikte birçok kuramın temeli Einstein’a dayanmaktadır ve Edison da iki binden fazla buluşa imza atmıştır. Kısacası başarı yolu biraz çilelidir, zordur. Bu yolda küçük görülebilir, aşağılanabilirsiniz; ama siz başaracağınıza inandığınız zaman koca dağlar karşınızda küçük bir kaya olur.

Bunların yanında hangi alanda olursa olsun başarıya ulaşmış insanların hayatlarına bakıldığımda en önemli özellikleri kitap okumaları ve muhakkak bir başucu kitabı bulundurmalarıdır. Örneğin; çok fakir bir gençken Jack London’u dünyanın en fazla kitap satan yazarlarından birisi yapan temel dinamik bir tanıdığının ona hediye ettiği Daniel Defoe’nin Robinson Crusoe kitabıdır. Newton vaktinin büyük bölümünü ağaç altında kitap okuyarak geçirirmiş ve yer çekim kanununu da bir gün ağaç altında uyurken kafasına düşen elma sayesinde bulmuştur. Eski ABD başkanı Abraham Lincoln kitaplar benim dostlarım demiştir, M. Kemal Atatürk, eline aldığı kitabı bitirmeden bırakmazmış. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Görüldüğü gibi hangi alanda olursa olsun başarıyı yakalamış insanların en temel özelliklerinden birisi kitap okumaktır. Eğer ki bir insan başarılı olmak istiyorsa muhakkak kendisine farklı düşünme olanakları sağlayacak, kendisine yeni ufuklar açacak kitaplar okuması gerekiyor diyebiliriz.

Sonuç olarak, Keth Moorhead’ın dediği gibi “hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır”. Başarılı olmak istiyorsak, inanacağız, çalışacağız, yorulacağız, belki birkaç kez başarısız olacağız; ama vazgeçmeyeceğiz. Başarıya ulaşmak için hadi şimdi gözümüzü yeni ufuklara dikme vakti.

Yunus Emre KÖSE

Bu haber toplam 5233 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.