Dergi p.Dr. MAYIS 2016 Yazı Çağrısı

Dergi p.Dr. MAYIS 2016 Yazı Çağrısı

Dergi p.Dr. MAYIS 2016 Yazı Çağrısı

Dergi p.Dr. MAYIS 2016

YAZI ÇAĞRISI

Yazı Gönderim Tarihleri: 7-20 Mart 2016

 

Dergi p.Dr. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında yayın yapan ilk, tek ve en uzun soluklu öğrenci yayın organı olarak faaliyetlerine devam ediyor.

Mayıs 2016’da çıkacak olan 11. sayımızın hazırlıkları devam ediyor. Bu kapsamda dergimize gönderilen PDR/Psikoloji içerikli yazılar, dergide yayınlanma kriterleri açısından değerlendiriliyor. Siz de son günlere bırakmadan, 500 kelimelik Psikoloji içerikli yazılarınızı dergipdr@gmail.com'a gönderebilirsiniz.

Dergiye göndereceğiniz yazılarla ilgili 3 temel kriterimiz var:

1) Yazılar PDR ve Psikoloji içerikli olmalı, internet ortamından veya sitelerden direkt kopyalanmamalı ve 450 kelimeyi geçmemeli.

2) Yazılarda en az 2, en çok 4 tane kaynak gösterilmeli. (Kaynaklar mümkün olduğunca web sitesi değil, makale ve kitap olmalı.)

3) Yazı dilbilgisi ve gramer kuralları açısından yeterli olmalı. (Bunu sağlamak için yazıyı yazdıktan sonra sesli olarak arkadaşınıza okuyabilirsiniz.)

Talep Formu’na Kaydolmayı Unutmayın

Diğer yandan, yakın zamanda kampüslerdeki okul temsilcilerimiz, sınıfları dolaşarak Dergi p.Dr. Talep Formu'na isim yazmaya başlayacaklar. Dergimiz, talebe göre ve sınırlı sayıda basıldığı için daha sonra ya da seneye almak istediğinizde bulamayacağınız için, kampüste sınıfınıza kadar gelen temsilcilerimize isminizi yazdırmanızı öneririz. Dergi p.Dr. yi arşivinizde bulundurmak ve yazar/okur/temsilci olarak ekibimizde yer almak, mezuniyet sonrası CV'nizde artı bir değer olarak yer alacaktır. Aramıza bekliyoruz :) 

Yazı Gönderimi İçin Son Tarih: 20 Mart 2016 Pazar

Yazılarınızın gönderimi için son tarih: 20 Mart 2016 Pazar saat 24:00. Yazı gönderim süreci kesinlikle uzatılmayacaktır. Ayrıca dergimizin Mayıs 2016 sayısına yazı yazmak ve göndermek istiyorsanız ancak yazacağınız konuyu bulmakta zorlanıyorsanız, haberimizi okumaya devam ediniz.

DERGİ p.Dr. MAYIS 2016 SAYISI İÇİN KONU ÖNERİLERİ

“Dergi p.Dr. ekibine okur olarak katıldığım gibi, yazar olarak da katılmak ve kendimi PDR alanında yetkin bir birey olarak yetiştirmek için artık adım atmak istiyorum” diyorsanız doğru adrestesiniz.

Dergimizin Mayıs 2016 sayısına yazı yazmak ve göndermek istiyorsanız ancak yazacağınız konuyu bulmakta zorlanıyorsanız, bu haberimiz sizin için. İlgi alanları farklı olan arkadaşlarımızın her birini kapsayacak şekilde, birçok konu önerisi hazırladık. Alt başlıklar halinde sıraladığımız konulardan birini seçebilir ve yazmaya başlayabilirsiniz.

Ancak yazılacak konunun birden fazla kez yazılmaması için, hangi konuyu seçtiğinizi bize bildiriniz. O konuyu size ait olarak belirleyelim ve başka bir arkadaşa vermeyelim.

Haydi, kalem veya klavye başına… Özellikle idealist olan, yüksek lisans ve doktora yapmayı düşünen, ulusal hakemli dergilerde makaleleri yayınlansın isteyen arkadaşlar; Dergi p.Dr. üzerinden yayın hayatına bir giriş yapabilirler.

Yazı yazmaya başlamadan önce, sitemizin sol üst köşesinde bulunan “yazarlık başvuru” formunu doldurunuz. Ardından whatsap yoluyla 0545 573 77 37 numaralı telefondan bize bilgi veriniz. (Lütfen arama ve çağrı yoluyla iletişim kurmayınız.) Son olarak da yazdığınız yazıları dergipdr@gmail.com adresine gönderiniz.

Dergi p.Dr. İçin PDR ve Psikoloji Alanıyla İlgili Konu Önerileri

  1. Psikoaktif maddeleri genel olarak, bonzai maddesini özel olarak tanıtınız. (nasıl bu kadar kolay ulaşılabiliyor, öldürücü etkisi nereden kaynaklanıyor, bağımlılık yapma düzeyi nasıldır?)
  2. Çocuklarla birlikte yapılabilecek etkinlik önerileri yazınız. (Boş zaman aktivitesi olarak veya tatilleri değerlendirmek için neler yapılabileceğine dair ebeveynlere öneriler.)
  3. Psikolojik problemlerin somatik etkileri nelerdir? Hangi psikolojik durum, hangi hastalığa neden olmaktadır? (Stresin gastrit ve ülsere neden olması gibi, diğerlerini de detaylı olarak araştırınız)
  4. Suçlu, mahkûm sayısı, Türkiye’deki öldürme ve yaralama olayları üzerine inceleme yapınız, psiko-kriminoloji konusunda araştırma yapınız. Bu durumlarla ilgili istatistiklere ulaşınız.
  5. Sosyal ilişkilerde “maske” kullanımı konusunu işleyiniz. Hangi durumlarda ve nereye kadar normaldir, patoloji hangi aşamadan sonra başlar?
  6. Psikolojik Testlerin tanıtımını yapınız. (En az 5 farklı test)
  1. Yüksek lisans düşünen ama hangi alana yöneleceğine karar veremeyen arkadaşlar için, hangi alanlara yönelebileceğimize dair bir yazı hazırlanabilir?
  2.  Teknoloji, tablet, akıllı telefon bağımlılığı, nedenleri ve bağımlılık ölçütleri üzerine bir yazı.
  3.  Tartışmalı bir konu olan “online terapi veya online danışmanlık” üzerine bir araştırma yazısı.
  4.  Vücut dismorfik bozukluğunu kapsamlı olarak ele alan bir yazı.
  5.  Davranış bozukluklarını işleyen bir yazı. (DSM V’i referans alınız.)
  6.  Bilimsel araştırma yöntemleriyle ilgili bir yazı (Örn ölçek geliştirme veya uyarlama aşamaları nelerdir?
  7.  Güncel Psikolojik kavramları işleyen bir yazı.
  8.  Psikolojik bir kavram seçerek, ayrıntılı olarak inceleyen ve ele alan bir yazı (Öfke Yönetimi, Stresle Başa Çıkma, Problem Çözme Becerisi vb.
  9.  Bir uyuşturucu bağımlısının ağzından yaşadıklarını anlatan bir yazı.
  10.  Çocukları tarafından bakılmayan bir yaşlının ağzından duygularını anlatan bir yazı.
  11.  Psikolojik rahatsızlık durumlarında hangi psikomatik belirtiler ortaya çıkabilir, bu konuyu ele alan bir yazı.
  12.  Özel Psikolojik Danışma Merkezi ziyaret edilebilir ve psikoterapistle röportaj yapılabilir.
  13.  Huzurevi ziyareti yapılabilir ve ifadesi güçlü bir huzurevi sakiniyle röportaj yapılabilir.
  14.  Sevgi evi ziyareti yapılabilir ve öğrencilerden biriyle söyleşi yapılabilir.
  15.  Bir PDR’ci özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışırken ne gibi faaliyetler yürütür?
  16.  Hamilelik psikolojisini ele alan bir yazı.
  17.  Doğum sonrası depresyonu işleyen ve kapsamlı olarak anlatan bir yazı.
  18.  Pedagog kadro unvanıyla ilgili araştırma yapınız. Nasıl Pedagog olunur? Türkiye’de durum nasıl? Kimler Pedagog olabilir? Pedagoji, Psikoloji, Çocuk Gelişimi ve PDR bölümleri arasında nasıl bir ilişki vardır?
  19.  KPSS puan türlerine göre bir PDR mezununun çalışma alanları nelerdir? (Rehberlik kadrosu dışındaki alanları ele alınız) Ve bu alanlarda çalışan PDR'ciler ne kadar maaş almaktadırlar? 
  20.  PDR bölümü mezunu hangi alanlarda lisansüstü eğitim alabilir? Alacağı lisansüstü eğitimler, kendisine ne gibi imkânlar ve yetkiler sunar? 
  21.  PDR bilim dalı, hangi alt bilim dallarına ayrılır? Davranış bilimlerini, hangi alt dallardan oluşmaktadır?
  22.  PDR bölümünün MEB'e atanma durumu? (Kaç kişi bekliyor, kaç mezun var, seneye kaç mezun olacak vs.) 
  23.  Modern psikoterapiler hangileridir, ayrıntılı olarak açıklayınız.
  24.  Başlıca Psikolojik ölçme ve değerlendirme testleri hangileridir? Testlerin her biriyle ilgili özet bilgi veriniz (ne gibi durumlarda kullanılır, materyalleri nelerdir, soru sayısı kaçtır vs?)
  25.  Psikolojik Danışma ve Psikoterapi esnasında kullanılabilecek, kritik noktalarda işlevsel olabilecek “terapi cümleleri ve diyalogları” yazınız.
  26.  Telefon dolandırıcılarının yöntemlerini araştıran ve nasıl bu kadar başarılı olabildiklerini inceleyen/araştıran bir yazı hazırlayınız. 
  27.  Bilimsel araştırma yöntemleriyle ilgili bir yazı hazırlayınız (Örn ölçek geliştirme veya uyarlama aşamaları nelerdir?
  28.  Özel Psikolojik Danışma Merkezi ziyaret edilebilir ve psikoterapistle röportaj yapılabilir.
  29.  Huzurevi ziyareti yapılabilir ve ifadesi güçlü bir huzurevi sakiniyle röportaj yapılabilir. Veya sevgi evi ziyareti yapılabilir ve öğrencilerden biriyle söyleşi yapılabilir.
  30.  Bulunduğunuz okul ya da kurum türünde, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik servisinin nasıl işlediğini, neler yaptığını, neler yapması gerektiğini; kişisel tecrübeleriniz ve mesleki bilgileriniz ışığında anlatınız.

a) Psikolojik Danışma ve Rehberlik servisinin bulunduğu ve yazı hazırlanacak okul türleri: Anaokulu/Anasınıfı; İlkokul; Ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu; Mesleki Eğitim Merkezi (Çıraklık), Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi,  Anadolu İmam Hatip Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi, Turizm Otelcilik Lisesi, Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Adalet Meslek Lisesi, Anadolu İletişim Meslek Lisesi, Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi, Anadolu Tapu Kadastro Meslek Lisesi, Tarım Meslek Lisesi, İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Halk Eğitim Merkezi, Özel Lise ve Kolej. (Yeni düzenlemeyle okul türleri azaltılsa da, bölüm ağırlığına göre ayrı ayrı adlandırmayı ve böylece meslektaşlarımızın öğrenci türüne göre yaptığı çalışmaları yakından öğrenmeyi amaçladık.)

b) PDR mezunu istihdam eden ve hakkında yazı hazırlanacak kurum türleri: Üniversiteler, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, Özel Psikolojik Danışmanlık ve Terapi Kurumları, Klinik Psikoloji Merkezleri ve Hastaneler, Milli Eğitim Bakanlığı (Merkez Teşkilatına Yapılan Alımlarla ilgili), Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yurtkur vs.

  1.  2016 ayında gerçekleştirilecek olan PDR/Psikoloji/Eğitim/Meslek üzerine kongre ve konferans gibi etkinlikler nelerdir? En az 5 kongre/konferans/seminer/proje tanıtınız.
  2.  Bir PDR bölümü mezunu, mesleğini başarılı bir şekilde icra edebilmek için hangi vasıflara sahip olmalıdır? Ayrıca bir PDR bölümü mezunu, mezuniyetinin ardından ne gibi faaliyetler yaparak, bölümün gelişimine katkı sağlayabilir? 
  3.  Bir mesleğin “meslek odası” nasıl kurulur? Ne gibi resmi, hukuki ve mesleki şartlar gereklidir? “Meslek yasası” çıkarılması noktasında gerekli olan şartlar nelerdir?
  4.  PDR mezunları Klinik Psikolojide yüksek lisans yapabilir mi? Nasıl? (Bu şekilde eğitim alan bir arkadaşımız yazı hazırlayabilir.) 
  5.  Bir PDR mezunu, mesleki anlamda ve özel hayatında yaşadığı yorgunluk/bitkinlik durumundan nasıl kurtulabilir? Nasıl kendini toparlayabilir?
  6.  Psikolojik Danışma seanslarında hangi noktaya kadar danışana yardımcı olabiliriz? Bizim sınırlarımız nelerdir? Ne gibi durumlarda danışanı refere etmeliyiz? 
  7.  YLYS ile veya kendi imkanlarıyla yurt dışında yüksek lisans ya da doktora öğrenimi gören arkadaşlarımız, bu sürecin nasıl işlediğini ve oradaki eğitim sürecini ayrıntılı olarak anlatabilir. 
  8.  Türkiye'de yapılan uzun süreli ve kaliteli Psikoloji/Psikoterapi eğitimleri araştırarak bu konuda bir yazı hazırlanabilir. 
  9.  Erasmus ve Farabi konusunu anlatan bir yazı hazırlanabilir.
  10.  Okul dışında ne gibi gelişimsel aktiviteler veya sosyal çalışmalar yapılabilir? (Genel olarak üniversite öğrencisi, özelde PDR'ci için) 
  11.  Akademik Kariyer basamakları nelerdir? Hangi aşamalardan ve nasıl geçilir? 
  12.  Danışmanlık tedbiri uygulamaları, RAM'a yönlendirme süreci, branş öğretmenleriyle müşavirlik konuları; kısa kısa bir yazıda da ele alınabilir, ayrı ayrı yazılarda da ele alınabilir. 
  13.  Çocuk Testleri hangileridir ve testlerin özellikleri nelerdir? Araştırarak genel hatlarıyla tanıtınız.
  14.  Eğitim ortamlarının okul öncesi çocuklara göre düzenlenmesi nasıl olmalıdır? Dünyadaki uygulamalar nasıldır, araştırarak bir yazı hazırlayınız. 
  15.  Bir PDR öğrencisi, lisans/lisansüstü eğitimi sürecinde bölüm hocalarından, derse giren hocalarından ve danışman hocalarından neler bekler? Hocalar öğrencilere nasıl ve hangi konularda yardımcı olmalıdır? Bunu konuda bir yazı hazırlayınız. 
  16.  Yaşamdaki psikolojik geçiş dönemlerini anlatınız (Üniversite, yetişkinlik, işe başlama, evlilik, emeklilik vs.)
  17.  Örnek Psikodrama çalışması veya özgün sınıf rehberlik etkinlikleri hazırlayınız (5 adet)
  18.  Psikoaktif maddeleri genel olarak, bonzai maddesini özel olarak tanıtınız. (nasıl bu kadar kolay ulaşılabiliyor, öldürücü etkisi nereden kaynaklanıyor, bağımlılık yapma düzeyi nasıldır?)
  19.  Çocuklarla birlikte yapılabilecek etkinlik önerileri yazınız. (Boş zaman aktivitesi olarak veya tatilleri değerlendirmek için neler yapılabileceğine dair ebeveynlere öneriler.)
  20.  Psikolojik problemlerin somatik etkileri nelerdir? Hangi psikolojik durum, hangi hastalığa neden olmaktadır? (Stresin gastrit ve ülsere neden olması gibi, diğerlerini de detaylı olarak araştırınız)
  21.  Suçlu, mahkûm sayısı, Türkiye’deki öldürme ve yaralama olayları üzerine inceleme yapınız, psiko-kriminoloji konusunda araştırma yapınız. Bu durumlarla ilgili istatistiklere ulaşınız.
  22.  Sosyal ilişkilerde “maske” kullanımı konusunu işleyiniz. Hangi durumlarda ve nereye kadar normaldir, patoloji hangi aşamadan sonra başlar?
  23.  Psikolojik Testlerin tanıtımını yapınız. (En az 5 farklı test)
  24.  Yerli 5 adet, yabancı 5 adet; sürekli olarak güncellenen ve pek bilinmeyen psikoloji üzerine siteleri bulup kısaca bilgi veriniz.
  25. (Tercihimiz, yazar adaylarının da konu önerisi sunmalarıdır ancak yine de buradaki konu önerilerinden de faydalanabilirler)

 

 

  1. Yerli 5 adet, yabancı 5 adet; sürekli olarak güncellenen ve pek bilinmeyen psikoloji üzerine siteleri bulup kısaca bilgi veriniz.

PDR mezunu hangi bölümlerde yüksek lisans yapabilir, araştırınız.  

Uzmanlık alanları üzerine nasıl çalışabilir, yani hangi eğitimleri almalıyız?

Uzmanlaşmak istediğimiz alanı nasıl seçeceğiz? Çalışma alanlarımız neler (çalışılan yerlerin şartları, çalışma saatleri, izin günü sayısı, ünvanı vs.)

Kaynak tarama ve istatistik/spss uygulamaları derslerinin önemi vurgulanabilir.

Cari alım nedir?

Adalet ve sağlık bakanlığı alanındaki atamalarımız nasıldır?

Türkiye’deki PDR öğrencilerini içeren projeler nelerdir?

Okulda çalışmak istemiyorum, okul olmasın diyen ama neresi olacağını bilemeyen birçok arkadaşımız var. Bu nedenle nerede nasıl çalışabiliriz?

Meslekte teoriyi uygulamaya dökme konusunda bilgi eksikliği var. Bu konu üzerine yazılabilir.

Sürekli ücretli eğitimler almak zorunda kalıyoruz, lisans eğitimi yetersiz geliyor.

Terapi eğitimleri ve uzun soluklu eğitimler işlenebilir.

Çalışma alanları ve o alanda çalışmak için neler yapılması gerektiği yazılabilir.

Kpss çalışma klavuzu hazırlanabilir.

Klinik, nöropsikoloji vb. alanlar yüksek lisansta rağbet görebiliyor. Bunlar araştırılabilir.

İnsan kaynakları hakkında detaylı bilgi verilebilir.

Bir PDR mezunu olarak hangi bakanlıklarda ve hangi pozisyonlarda çalışabiliriz. (Uzman yardımcısı olarak vs.)

Kamusal anlamda gönüllü çalışmalar çok önemli. Teşvik edici, örnekler sunan, bilgilendirmeler yapılabilir.

PDR’nin geleceği nedir, okullara atama kapanacak mı? Uzmanlaşabileceğimiz alanlar hangileridir? (aile dan, kariyer dan gibi…)

Nasıl yetişmemiz gerekiyor? Mesleğin önemini ifade eden, ideal psk dan nasıl olur vurgusu yapacak yazı hazırlanabilir.

Vaka örnekleri ve bu vakalara yaklaşım yolları işlenebilir.

Bir psk dan bireyle psk dan ya ne zaman hazırdır? Bir PDRcide mesleğe başladığında hangi yeterlilikler bulunmalı?

Lisansta hangi kitaplar mutlaka okunmalı ve hangi filmler mutlaka izlenmeli?

Bu haber toplam 4880 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.