DİYANET'TE ÇALIŞAN PDR MEZUNU PERSONEL, NE İŞ YAPAR VE ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR?

DİYANET'TE ÇALIŞAN PDR MEZUNU PERSONEL, NE İŞ YAPAR VE ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 4-17 Aralık 2019 tarihleri arasında 60 PDR mezunu alımı yapıyor.

DİYANET'TE ÇALIŞAN PDR MEZUNU PERSONEL, NE İŞ YAPAR VE ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Öğretmen kadrosunda 60 PDR mezunu istihdam ediyor. 4 Aralık-17 Aralık 2019 tarihleri arasında başvurular alınıyor. 

En son yapılan alım 2015 yılında gerçekleşmişti ve toplam 17 kişi alınmıştı. Uzun süredir alım yapılmaması ve Diyanett'te hâlihazırda görev yapmakta olan meslektaşlarımızın sayısının çok az olması nedeniyle, merak edilen birçok konu var.

p.Dr. Haber olarak, Diyanet'te çalışan PDR mezunu meslektaşlarımızdan, siz kıymetli okurlarımıza yararlı olacağı düşüncesiyle detaylı olarak bilgi edindik. 

Soru 1) PDR ciler olarak diyanette hangi kurumlarda ve nasıl bir görev yapıyoruz? (Yurtlarda ve Aile irşad bürolarında görev yaptığımızı öğrendik ama çalıştığımız başka birimler var mı ve tam olarak ne iş yapıyoruz? 

Cevap 1) Hafızlık ve yüzüne eğitim veren kuran kurslarinda görev yapıyoruz. Sayımızın az olması sebebiyle haftada 3 farklı kursa gidiyoruz ve bu kurslar her sene başında yeniden değiştiriliyor hizmetten her kursun faydalanabilmesi icin. Mesela haftada 2 gün A kursu 2 gün B kursu 1 gün C kursuna gidiyoruz. Dönemlik eğitim seminerleri yapıyoruz 4-6 yaş ve hafız öğretici grubuna yönelik.Her ilde aile irşad bürolarinda görev vermiyorlar. Başka illerde çalışan birkaç arkadaşımızın haftada bir gün aile irşad bürolarinda görev yaptığını duyduk. Görev tanımımız bazen il müftülükleri tarafından insiyatifleri doğrultusunda şekillenebiliyor.

Soru 2) KYK diyanet işbirliği çerçevesinde KYK yurtlarında manevi danışman istihdam ediliyor. PDR kadrosundan atanan bir kişinin KYK da bu şekilde görev yapma durumu var mı? 

Cevap 2) Böyle bir işbirliği varsa da ben Kyk yurtlarinda görev yapan herhangi bir arkadaşımızın olduğunu duymadım. Bu konuda  herhangi bir bilgim yok

Soru 3) Alım mülakatlarında ne gibi sorular soruluyor?

Cevap 3) Alanımızla ilgili bilgi soruları soruluyor genel olarak

Soru 4) Çalışma şartları nasıl, keyifli mi yoksa bunaltıcı mi (çok karışan oluyor mu yoksa özerk miyiz)?

Cevap 4) Çalışma şartlarının avantajları da var dezavantajları da. Mesela çalısma saatlerimiz MEB'e göre biraz daha rahat ve esnek. Haftada en fazla 8 saat ek ders alabiliyoruz. İzin konusu memur mantığında işliyor senelik 20 gün olarak. Yazın da yaz kuran kursları devam ettiği icin oradaki öğrencilerle ilgileniyoruz. Karışma durumuna gelince kurstan kursa göre bazı problemler olabiliyor mesela kursun bağlı olduğu cemaatler sizin işinize bazen müdahale etmeye çalışabiliyorlar maalesef. Bazen de kurs içerisindeki diyanetin kendi görevlileri arasında yaşanan bazı problemler size de yansıyabiliyor. Yoksa öğrenci kitlesi olarak baktığımızda ben keyifli ve çok fazla ihtiyacın olduğu bir grupla çalıştığımızı düşünüyorum.

Soru 5) Ne iş yaptığımızı ve uzmanligimizi kurumdaki diğer personel biliyor mu, farkında mi? Yoksa kendimizi anlatmakla uğraşıyor muyuz? 

Cevap 5) Kendimizi anlatmakla evet çok uğraştık ve hala uğraşıyoruz zaman zaman bunun icin tanitim seminerleri bile yaptık il müftülüklerinde ama şuan 5 6 sene öncesine göre tabi durumun daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Soru 6) Maaş ve yıllık izin nasıl? Çalışma saatlerimiz nasıl?

Cevap 6) Maaş 1.5 sene öncesine göre belki daha iyidir ama tahminimce ham maaş 4 bin civarında 8 saatlik ek ders ile birlikte 4.500 e yakin bir maaş alınıyordur sanırim. Ama söylediğim gibi sadece tahmin. Çalişma saatlerimiz kesin bir saat yok bazen kursa göre de sekillendirebiliyoruz ama genel olarak  9.00-14.00 10.00-15.00 ya da bzen o gün ek dersimizin olmama durumuna göre 9.00 12.00 arasi da calisabiliyoruz. Yıllık izinden bahsetmistim.

Soru 7) Girdiğiniz dönemde MEB'e de atanabilirdiniz ama diyaneti tercih ettiniz. Bunun nedeni nedir? 

Cevap 7) Benim için ortam daha önemliydi. O yüzden diyaneti tercih ettim.

Soru 8) Başka kuruma geçme düşünceniz var mi? Neden?

Cevap 8) Hayır düşünmüyorum. Çünkü çalıştığım grubu ve ortamı seviyorum.

Not: Bilgi paylaşımlarının devamı gelecek. web sitemizi ve @dergipdr instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nın PDR uzmanına verdiği görevler, dini haberler isimli web sitesinde şu şekilde yer almaktadır: 

Müftülük emrinde Kur’an kurslarında psikolojik danışma ve rehberlik faaliyetlerini yürütmek üzere görevlendirilen PDR öğretmenleri, görev alanıyla ilgili hizmetlerini aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirir.

I. PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBER (PDR) ÖĞRETMENİNİN GÖREVLERİ

1. Kur’an kurslarındaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini yıllık çerçeve program kapsamında yerine getirmek,

2. Öğrencilerin ihtiyacına göre gerekli bireysel, eğitsel ve meslekî rehberlik etkinliklerini planlamak ve kurslarda uygulamak veya uygulanmasını sağlamak,

3. Bireysel, eğitsel ve mesleki rehberlik etkinliklerinin uygulanması hususunda kurs yöneticisi veya öğreticilerden talep olması halinde rehberlik etmek,

4. Bireysel psikolojik danışma yapmak,

5. Müftülükçe tespit edilen her bir kurs için ayrı ayrı rehberlik dosyası hazırlamak ve çalışma sonuçlarını içeren bir rapor hazırlayarak, kursta uygulanan programı yılsonunda müftülüğe sunmak,

6. Sorumlu olduğu kursta öğretici, öğrenci ve velilere yönelik rehberlik panosu/panoları hazırlamak,

7. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde kullanılacak ölçme araçlarını, doküman ve kaynaklarını hazırlama ve geliştirme çalışmaları yapmak,

8. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin komisyonlara ve toplantılara katılmak,

9. Öğrencilere, velilere, öğreticilere ve gerektiğinde kurstaki diğer personele yönelik hizmet alanına uygun toplantı, konferans ve panel gibi etkinlikler düzenlenmesi hususunda çalışmalar yapmak,

10. İhtiyaç duyulması halinde, hizmet alanlarına uygun Başkanlık ve il müftülüklerinin düzenlemiş olduğu toplantı, konferans ve panel gibi etkinliklerde görev almak, 11. Gerektiğinde Sosyal Etkinlik ve Rehberlik derslerine girmek,

12. Her yıl haziran ayında, yaptığı hizmetlerle ilgili olarak hazırlayacağı rapor veya raporları il müftülüklerince yaygindinegitimi@diyanet.gov.tr adresine gönderilmek üzere müftülüğe sunmak,

13. Görev alanı ile ilgili, amirlerince verilen diğer görevleri yapmak.

II. KUR’AN KURSLARINDA GÖREVLENDİRİLMESİ

1. Görev alanı, öncelikle yatılı hafızlık Kur’an kurslarıdır.

2. Görevlendirildiği kurs ya da kursların toplam yatılı öğrenci sayısı 100’ün altında ise 3 kursta, 100 ile 300 arası 2 kursta, 300 ve üzeri ise 1 kursta görevlendirilir.

3. PDR öğretmeni tarafından hazırlanan yıllık çerçeve program, görevlendirildiği kursun/kursların bulunduğu il/ilçedeki müftü ya da müftü yardımcısı levabet tarafından onaylanır. PDR öğretmeni çalışmalarını bu program doğrultusunda yapar.

4. Müftülük, birden fazla kursta görevlendirilen PDR öğretmeninin haftalık çalışma süresini ihtiyaçları göz önünde bulundurarak kurslar arasında uygun şekilde planlar.

5. PDR öğretmeninin görevlendirileceği kurslar belirlenirken kurslar arası mesafenin yakın olmasına dikkat edilir.

6. Görevlendirildiği kurs ya da kurslarda en az bir eğitim-öğretim yılı boyunca görev yapar. İhtiyaç olmadıkça görevlendirildiği kurslarda değişikliğe gidilmez.

7. Aile İrşad Büroları ve müftülük büro hizmetlerinde görevlendirilmez.

8. Görevlendirildiği kurslarda psikolojik danışmanlık faaliyetlerini rahat bir şekilde yapabilecekleri çalışma odasının/rehberlik servisinin oluşturulması ve bilgisayar, yazıcı gibi araç gereçlerin tedarik edilmesi sağlanır.

9. Kadın PDR öğretmenleri kız Kur’an kurslarında, erkek PDR öğretmenleri ise erkek Kur’an kurslarında görevlendirilir.

III. ÇALIŞMA SAATLERİ ve İZİNLER

1. PDR öğretmeni, müftü tarafından onaylanan yıllık program çerçevesinde haftada 5 gün olmak üzere 15 saat maaş karşılığı, 8 saat ek ders karşılığı çalışır.

2. PDR öğretmeninin günlük görevi, müftü tarafından onaylanan yıllık program çerçevesinde rehberlik faaliyetlerini yerine getirmesi ile sona erer.

3. PDR Öğretmeni, ağustos ayı içerisinde izinli sayılır. Bunun dışında yıllık izni bulunmamaktadır.

IV. DERS ve EK DERS SAATLERİ

PDR öğretmeni maaş karşılığı 15 saat çalışır. 24 Temmuz 2009 tarih ve 27298 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığınca Düzenlenen Eğitim Faaliyetlerinde Uygulanacak levabet güncel giriş Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 7. maddesinin 2. fikrasında “Başkanlık personeli ile diğer kurumlarda çalışan personele haftada 8 saate kadar ek ders, ders görevi verilebilir” ifadesi yer almaktadır. Söz konusu karar gereğince PDR öğretmenine haftada 8 saate kadar ek ders ücreti tahakkuk ettirilir. Bu itibarla; müftülüklerce, PDR öğretmeninin görev yaptığı kurslarda Hafızlık Eğitim Programında yer alan Sosyal Etkinlik ve Rehberlik dersine girmesi sağlanmalı ve kendisine haftada 8 saat ek ders ücreti tahakkuk ettirilmelidir. 

levabet giriş

Bu haber toplam 12827 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum