FLÖRT ŞİDDETİNİN ÖNLENMESİ

FLÖRT ŞİDDETİNİN ÖNLENMESİ

FLÖRT ŞİDDETİNİN ÖNLENMESİ

FLÖRT ŞİDDETİNİN ÖNLENMESİ

Şiddet denilince aklınıza neler geliyor; birilerini dövüp, hırpalamak dışında?

Şiddetin fiziksel, cinsel ve psikolojik olmak üzere belli alt boyutları vardır. Yapılan çalışmalar da fiziksel şiddet üzerine yoğunlaşmış psikolojik ve cinsel Bayşanslı şiddet üzerinde durulmamıştır. Psikolojik ve cinsel şiddetin fark edilmesinin, tanılanmasının ve takip edilmesinin daha güç olmasıyla bu durumu açıklayabiliriz. Flört şiddetiyse, flört ilişkisinde eşlerden birinin diğerini tehdit veya eylem yoluyla fiziksel, cinsel ya da sözel (psikolojik) olarak istismar etmesi anlamını taşımaktadır.

Pek çoğumuzun tanık olduğu flört şiddetinin en yoğun yaşandığı dönem üniversite yıllarıdır (18-30). Bu dönemde kişi ailesinden ayrılmıştır ve farklı bireylerle yakınlık/bağlılık kurma isteği içerisindedir, yani aşk bu dönemin belirleyicilerindendir. Flört ilişkisi kişiye kendini iyi hissettirmekte ve koruyucu bir rol üstlenebilmektedir, bununla birlikte sağlıksız flört ilişkisi kişilerin ruh/beden sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Fiziksel flört şiddeti tahmin edileceği üzere bedenen kişiyi hırpalamak, cimciklemek, tokat atmak gibi gözlenebilir şeyleri kapsar; psikolojik şiddet ise intihar girişiminde bulunmakla tehdit etme, kıskançlık nedeniyle sık sık tartışmak, sürekli karşı tarafı kontrol altında tutmak, onun yerine karar vermek, sosyal çevresinden izole etmek, aşırı öfkelenmek, giyim/iletişim tarzına sürekli eleştirmek gibi şeyleri kapsar. Psikolojik şiddetin fark edilmesi güçtür ve  kişiye verilen zararlar görülmediği için tedavi edilmesi de güçtür bu yüzden şiddet türlerinin en tehlikelisidir. Yapılan araştırmalar fiziksel şiddet ile psikolojik şiddetin çoğunlukla birlikte uygulandığını göstermektedir.

Flört şiddetinde bir kurban bir de saldırgan vardır. Yapılan araştırmalar, flört şiddetinde cinsiyete göre dağılımda çoğunlukla kadınların kurban rolünde olduğunu göstermektedir. Yapılan araştırmalarda  kadın ve erkeklerin benzer oranda şiddet uyguladığı sonucuna ulaşılmıştır, bu durumu kadınların ve erkeklerin ‘’şiddet’’ denildiğinde zihinlerinde canlanan şeylerin farklı oluşuyla açıklanabilir. Kadınlar ‘’kıskançlık, kolunu çekme, sesini yükseltme’’yi şiddet olarak algılayabiliyorken, erkekler’’ vurma, darp etme’’ gibi daha çok fiziksel ve verilen zararın daha büyük olduğu şeyleri şiddet olarak algılamaktadır. Ailedeki ebeveyn tutumları, yaşanılan sosyal çevre, içinde bulunulan ekonomik durum gibi faktörler kişiyi flört şiddetine yönelten/ şiddeti sürdürmeye sebep olan faktörlerdendir.

Sizce de şiddet hayatımızın içinde bir yer edinmiş ve onu normal görmeye başlamamış mıyız? Bir çok flört şiddeti mağdurunun ilişkiden çıkamamasının sebebi sosyal çevresinin/kendisinin durumu normal görmesi ve yine kendisini partnerine karşı suçlu hissetmesidir. Şiddetin normalleşmesi kişinin destek almaya yönelmesini alıkoymakta, sağlıksız ilişki biçimleri ortaya çıkmaktadır.

Flört şiddetinin olduğu bir ilişkide şiddet kısır döngü şeklinde bir çok kez meydana gelmektedir. Bu döngü üç aşamadan oluşmaktadır: ilk aşamada ilişki de gerginlik söz konusudur ve mağdur saldırganı sakinleştirmeye çalışmaktadır, ikinci aşamada gerginlik şiddete dönüşmekte ve mağdur kendini şiddetten korumaya çalışmaktadır, üçüncü aşama ise balayı aşamasıdır, saldırgan partner ilgili ve sevgi dolu bir şekilde davranır, mağdur kişi partnerinin değişeceğine  inanıp ümitlenir. Ancak durum hiçte onun beklediği gibi ilerlemez ve şiddete bir çok kez maruz kalır. Görüldüğü üzere flört ilişkisinde uygulanan şiddet salt şiddet olmanın yanında birlikte geçirilen mutlu zamanlarda vardır ve mağdur kişi partnerinin değişebileceğine olan inancıyla istismara göz yummaktadır. Flört şiddetine  maruz kalan/ şiddeti uygulayan bir çok insan bu durumun sağlıksız bir ilişkiyi temsil ettiğinin farkında değildir.

Yapılan araştırmalar sonucunda flört şiddetinin azaltılmasına/önlenmesine yönelik üniversitelerde  farkındalığı arttırma ve cinsiyete yönelik tutumları değiştirme çalışmaları geliştirilmelidir.

Kaynakça

Buğday A. - Çok F., Gençlikte Romantik İlişkilerde Şiddet ve İstismar, Okul Psikolojik Danışmanı E-Bülteni, Temmuz 2015

Hatipoğlu S. , Başkent Üniversitesi Öğrencilerinde Flört Şiddeti Prevalansı Anketi, Ankara,2010

https://www.morcati.org.tr/

EZGİ BİTER

Site Editör Notu: Yazıların sorumluluğu, yazarlarına aittir. 

 

 

Bu haber toplam 9365 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.