Health Sumex ile Türkiye Sağlık Turizminde Dev Hamleye Hazırlanıyor
Ankara’da yapılacak “Global Sağlık Turizmi Zirvesi”nin (HEALTH SUMEX) Yürütme Kurulu, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Hacı Ömer Tontuş başkanlığında 3. toplantısını geniş bir katılımla gerçekleştirdi.
Türkiye sağlık turizminde dev hamleye hazırlanıyor…
-Ankara’da yapılacak “Global Sağlık Turizmi Zirvesi”nin (HEALTH SUMEX) Yürütme Kurulu, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Hacı Ömer Tontuş başkanlığında 3. toplantısını geniş bir katılımla gerçekleştirdi.
-Zirvenin Kongre Başkanı Hacı Ömer Tontuş: “Sağlık turizminde halen ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, 3 yıllık ciddi bir hazırlık süreci sonunda, hedeflediği güçlü çıkışı yapma noktasına gelmiştir”
Türkiye’nin sağlık turizminde hamle yapması ve Ankara’nın bu alanda bir “marka kent” olması hedefine yönelik olarak kamu ve özel sektör birimlerince geniş bir katılımla yürütülen çalışmalar hız kazanıyor.
Bu hedef doğrultusunda dünya sağlık sektörünün önemli kurum temsilcileri ve profesyonellerini Ankara’da buluşturacak, “Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı” (HEALTH SUMEX 2016) için hazırlık çalışmaları hızlandı. Sağlık Bakanlığı himayesinde, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) stratejik partnerliği ile HHB EXPO Fuarcılık tarafından düzenlenen HEALTH SUMEX’in Yürütme Kurulu, üçüncü toplantısını da gerçekleştirdi. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya Genel Müdür Hacı Ömer Tontuş Başkanlık etti ve zirveye ilişkin hazırlıklar gözden geçirildi. Toplantıda, Çalışma Komiteleri oluşturuldu. Çalışmaları Ekim ayında başlayan HEALTH SUMEX 2016, 28-30 Eylül tarihlerinde Congresium’da gerçekleşecek.
Genel Müdür Hacı Ömer Tontuş toplantıda yaptığı konuşmada, sağlık turizmi alanındaki gelişmeler ve HEALTH SUMEX hakkında bilgiler verdi. Tontuş, gerçekleşecek zirve fuarın Ankara ve ülke için büyük önem taşıdığını belirtti. Dünyada pazar büyüklüğü 100 milyar doları aşan sağlık turizminin otomotiv sektörünün de önüne geçtiğini, halen petrol ticaretinden sonra en büyük sektör olduğunu vurgulayan Tontuş, Türkiye’nin sağlık turizmi açısından dünyadaki en büyük 10 ülkeden biri olduğunu belirtti. Tontuş, bu alanda çok güçlü bir potansiyele sahip olan Türkiye’nin 3 yıllık ciddi bir hazırlık süreci sonunda, hedeflediği güçlü çıkışı yapma noktasına geldiğini bildirdi. Sağlık turizminden pay almak isteyen yerli sağlık kurumlarının artık yurt dışındaki bir kuruluşa ihtiyaç duymadan Sağlık Bakanlığı’ndan akreditasyon belgesi alabileceğini, Bakanlığın bu konuda yetkilendirildiğini bildiren Tontuş, halen 50 olan akredite hastane sayısının 2018’de 100’ü aşacağını kaydetti. Tontuş, İsrail, Hindistan, Güney Kore, Malezya gibi ülkelerin sağlık turizmine yönelik teşvik sisteminde Türkiye’yi örnek aldığını bildirdi.
-“HEALTH SUMEX bir kilometre taşı olacak”…
Dünya sağlık sektörünün önemli temsilcilerini Ankara’da buluşturacak HEALTH SUMEX 2016 hakkında da bilgi veren Tontuş, 2015’te 600 bini aşan yabancı hasta sayısını 10. Kalkınma Planında yer alan 1 milyon hastaya çıkarma hedefini yakalamak için bu tür etkinliklerin önemli olduğunu belirtti. Tontuş, “Özellikle Ankara açısından ise bu etkinliğin bir kilometre taşı olduğuna inanıyorum” dedi.
Türkiye’nin iyi işleyen bir sağlık sistemi olduğunu dünyaya anlatması gerektiğini belirten Tontuş, HEALTH SUMEX’in sağlayacağı faydaları şöyle dile getirdi:
“Dünyada 200’e yakın ülke var, bunlardan 50’si bizim hedef ülkemiz. 50 defa farklı ülkeye gitmek yerine bu ülkelere sağlık hizmetlerindeki gücümüzü göstermemiz doğru harekettir. Ankara’daki bu etkinliğe çok büyük önem veriyoruz. Özellikle sağlık sisteminde kendi ülkesi dışına hastaların gönderilmesini organize eden, gerek aracı kurumlar gerekse bu hastaların ödemelerini gerçekleştiren geri ödeme kurumlarının Türkiye’ye gelip sağlık sisteminin gücünü görmesi açısından bu etkinlik çok önemli. Birçok sivil toplum örgütüyle birlikte bu düzenlemeyi yapıyoruz ve bunun sadece Ankara için değil, bütün Türkiye için çok büyük katkısı olacağına inanıyoruz.”
-“Ankara’nın markalaşması için önemli bir sınav”…
HEALTH SUMEX Kongre Başkan Vekili Barış Aydın da konuşmasında, zirvenin Türkiye’nin sağlık turizmi alanında hamle yapması ve Ankara’nın bu alanda bir marka kent olması yönünde ciddi katkılar sunacağını bildirdi. ASİAD olarak daha önceki iki toplantıya ev sahipliği yaptıklarını belirten Aydın, “Sivil toplumcu ve Ankara siyasetçisi olarak bu işe destek veriyoruz. Türkiye'nin kazancı, Ankara'nın markalaşması, Ankara ve çerçevesinde oluşturulacak Sağlık Serbest Bölgesi için bir sınav niteliğinde olacak. Büyükşehir Belediyesi, Kalkınma Ajansı gibi kuruluşlarla birlikte STK'lar olarak bu işe katkı vereceğiz. Ne kadar başarılı olursak tüm sektör oyuncuları da bundan faydalanır” dedi.
Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platform (ASTOP) Kurucusu ve Onursal Başkanı ve Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Başkanı Veli Sarıtoprak da STK'lar olarak HEALTH SUMEX'e her türlü katkıyı vereceklerini bildirdi.
Bu haber toplam 4284 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.