LGS-YKS Tercih Sürecinde Psikolojik Danışmanlar Ne Yapmalı?
LGS-YKS
LGS-YKS TERCİH SÜRECİNDE PDR'CİLER NE YAPMALI?
Sevgili psikolojik danışman ve rehber öğretmen arkadaşlarım, tercih süreci yoğun geçen dikkat isteyen yorucu bir süreç olabiliyor. Ne yapacağımızı nelere dikkat edeceğimizi önceden planlarsak sorunsuz bir süreç geçiririz.
Tercih robotu olarak üniversitelerin kendi oluşturdukları sistemleri, üniversite tercih bürosu ile iletişime geçerek kullanabilirsiniz. Ben kullanmıyorum çünkü YÖKAtlas en doğru bilgiyi içeriyor. Kullanımı da pratik olduğu için yökatlas kullanmak yeterli oluyor.
Tercih sırasında öğrenci size ‘hocam ben ne yazacağımı bilmiyorum bu puana ne gelirse siz söyleyin onu yazayım.’ diyebilir. Böyle durumlarda herhangi bir yönlendirme yapıp büyük bir sorumluluk almayın. Söz konusu senin geleceğin o yüzden kararı vermesi gereken kişi sensin diyebilirsiniz.
Öğrenciye bölüm, üniversite, atamalar vb. konularda bilgileri verin. Yönlendirme yapmadan sadece rasyonel bilgileri iletip seçimi öğrenciye bırakın.
‘O bölümde iş bulamazsın onu yazma’ gibi keskin ifadelerden kaçının. ‘O bölümün kamuda ataması az kpss puanı yüksek ama kendini geliştirirsen özel sektörde iş imkanı bulabilirsin, tabi kamu atamaları da zamanla değişebilir.’ gibi esnek ifadelerde bulanabilirsiniz.
Öğrencinin yanlış bir seçim yaptığını puanını harcadığını düşünebilirsiniz. Böyle düşündüğünüzde yine sadece bilgi verin kendi yorumunuzu katıp öğrencinin tercihini etkilemeyin.
“Lisede hoca biyoloji yazarsan işsiz kalırsın dedi. Şimdi ABD de kendi laboratuvarımı kurdum.” Geçenlerde böyle bir twit okumuştum bu twitte ki hoca olmayalım. Ne zaman keskin ifadeler kullanmayı düşünürseniz aklınıza bu twit gelsin.
Öğrencileriniz ile iletişim halindeyseniz sizle görüşmeden önce mutlaka ön araştırma yapmaları gerektiğini, bölümleri araştırıp gelmelerini isteyin. Hem sizin yoğunluğunuzu azaltacaktır hem de daha bilinçli bir tercih yapılmasını sağlayacaktır.
Son olarak size gelip’Hocam şifremi size vereyim benim tercihimi siz yapın.’ diyen öğrenciler olacaktır. Kesinlikle kimsenin şifresini almayın,tercih yapmayın. Yapılacak en ufak hatada sorumlu kişi siz olursunuz. Öğrenciler kendi tercihlerini yapsınlar.
Bölümlerini,işlerini severek yaparlarsa,kişisel gelişimleri için emek harcarlarsa başarılı olacaklarını, bazen çok çabalamaları gerekeceğini, pes etmezlerse başarıya ulaşabileceklerini hatırlatın.
Gençlerimize danışmanlık yapacağımız güzel bir tercih süreci olması dileğiyle kolaylıklar dilerim.
Kevser AYYILDIZ
Önemli Not:
Arkadaşımız Rahime YILDIZ ise LGS tercih danışmanlığı için Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa'daki liselere yönelik güncel genel bilgileri slayta yazdı. İnceleyebilir ve kullanabilirsiniz.
LGS TERCİH DANIŞMANLIĞI TABLO İNDİR
Bu haber toplam 4508 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.