Neden Rehberlik ?

Neden Rehberlik ?

İnsanlar, yaşam boyunca gelişmektedirler. İnsanların gelişimi ise, kalıtsal ve çevresel belirleyicilerin zaman içerisindeki etkileşimiyle ortaya çıkmaktadır

NEDEN REHBERLİK ?

İnsanlar, yaşam boyunca gelişmektedirler. İnsanların gelişimi ise, kalıtsal ve çevresel belirleyicilerin zaman içerisindeki etkileşimiyle ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, bireyler yaşam boyunca kendilerine özgü bir biçimde gelişirken, kendilerini geliştirme ve gerçekleştirme çabası içerisinde olmaktadırlar. Kendini gerçekleştirme çabası içindeki birey, potansiyellerinin ve içinde bulunduğu koşulların farkında olmalı, çevresindeki seçenekleri iyice tanımalı, kendine uygun ve gerçekçi kararlar alabilmeli ve çevresiyle sağlıklı ve uyumlu ilişkiler geliştirmeye çalışmalıdır. Bu noktada bireyin ailesi ve yakınları, bu çabalarında onlara gerekli ortamı düzenlemek ve destek vermek durumundadır. Ebeveynler işte bu noktada kendi bilgilerini arttırmak ve çocuklarına daha iyi bir gelişim zemini sağlamak durumundadır. Rehberlik hizmetlerinden de bireylerin gelişim ve kendini gerçekleştirme ihtiyacının karşılanmasında yararlanılır

O halde, rehberlik nedir?

Rehberlik, “Bireye kendisini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel bir yardım süreci” olarak tanımlanmıştır. Bu tanım çerçevesinde, rehberlik hizmetleriyle bireylere yapılabilecek yardımların çeşitli biçimlerde gerçekleştirilebileceği belirtilebilir. Bu rehberlik hizmetleri ise; psikolojik danışma, bireyi tanıma, bilgi toplama ve yayma, yerleştirme, oryantasyon ve konsültasyon biçiminde verilebilir.

 

Bireylerin elde ettikleri bilgileri kendilerinde var olan gizil güçleri ortaya çıkarmada ve bu güçleri kullanabilmelerini sağlamak ya da bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları çeşitli sorunlarına, uyum güçlüklerine yine kendisinin çözüm bulmasına yardımcı olmak, içgörü kazandırmak amacıyla psikolojik yardım hizmetleri vermek de önemli bir boyutu oluşturmaktadır. Bu ise rehberliğin diğer boyutu olan psikolojik danışmayı ifade etmektedir. Dolayısıyla, rehberlik hizmetleri, bir yönü bilgi vermeden, bir diğer yönü ise psikolojik danışmaya kadar uzanan bir boyut üzerinde bireylere yönelik değişik biçimlerde gerçekleştirilebilecek yardımları kapsamaktadır.

Peki rehberliğin eğitim sistemindeki yeri nedir?

Bu soruya bir örnekle cevap vermek istiyorum. Rehberlik “tencerenin kapağıdır”. Yani rehberlik eğitimin tamamlayıcısı, bütünleyicisidir. Eğitimle öğrencinin bilişsel gelişimi amaçlanır. Rehberlikle ise öğrencinin duyuşsal yönden öncelikle sağlıklı olması ve gelişimi amaçlanır. Sadece bilişsel yönden gelişen bireyin duyuşsal yönünün ihmal edilmesi entelektüel ama birçok konuda duyarsız, kendini tanımayan,olumlu kararlar veremeyen ve ben’ci bir neslin yetişmesini sağlar. Bu nedenle rehberliğe verilen önemin her geçen gün artması ve öğrenci kişilik hizmetlerinin hak ettiği noktaya ulaşmasını umuyorum. Böylece hepimiz geleceğe daha bir umutla bakabiliriz. Sizlere son önerim yemek yaparken tencereyi kapağıyla kapatmayı unutmayın,kapağıyla diyorum çünkü zamanında tencereyi başka şeylerle kapatmaya çalıştılar,bu yanlıştı. Umarım bu önerimi rehberliğin ulaşması gereken her yer duyar. :)

Kaynaklar:

Kuzgun,Y.(2000), “Rehberlik ve psikolojik danışma’’ Ösym, Ankara.

MUHAMMED FETHİ ŞUA

Bu haber toplam 13196 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.