PDR'den Diploma Almak Ne İşe Yarar?
PDR'DEN DİPLOMA ALINCA, HANGİ MESLEKLERİ YAPABİLİRİM?
PDR Mi, O Ne Ki?
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü okuyorum dediğimizde, büyük çoğunluğun verdiği tepkiler “o ne ki ?”, “rehber öğretmen yani, oh ne güzel yan gelip yatıyorsunuz” dan ibarettir. Mezun olunca KPSS ile okullara atanıp MEB’in bize verdiği rehber öğretmen unvanıyla çalışmayı düşünüyoruz. Ya da yine KPSS ile atandığımız “Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM)” nde çalışmayı planlıyoruz.
Bununla birlikte özel okullarda da rehber öğretmen unvanıyla çalışabiliyoruz. Fakat bizim çalışma alanlarımız bunlarla sınırlı değil. Bu konuda kapsamlı bir araştırma yaptım ve birçok kişiyle konuştum. Edindiğim bilgilere göre nerelerde çalışabiliyoruz, bununla ilgili sizi bilgilendirmek istiyorum.
Kapsamlı Bir Araştırmanın Sonuçları
PDR lisans mezunları üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler. Bunun için, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’e girmeleri gerekmektedir. Birçok okul yüksek lisansta dil şartı da aramamaktadır. ALES’ e girip yüksek lisans yaparken, enstitünün açmış olduğu araştırma görevlisi kadrosuna başvuruda bulunabilirler. Araştırma görevlisi olmak için ÜDS ‘den en az 55 puan almak gerekiyor.
Yine üniversitelerin bünyesinde olan PDR birimlerinde psikolojik danışman unvanıyla atanılıyor. KPSS puanımızla tercih yapıyoruz. Maaş ve özlük hakkı 657 sayılı devlet memuru statüsünde görevlendirilir. Çalışma saatleri 08:00-12:00, 13:00-17:00’dir.
Erkekler İçin Askerlik Meselesi...
Psikolojik danışmanlar, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Kurumlarında (askeri liseler, astsubay meslek yüksek okulları, harp okulları vb.) ve ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri Rehberlik ve Danışma Merkezleri’nde mesleklerini icra etmektedirler. Her yıl Mayıs ayı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sözleşmeli subay alıyor. PDR lisans mezunu olması şartı aranıyor. İlk olarak yazılı sınavdan geçilmesi gerekiyor. Sınav iki kısımdan oluşuyor; genel kültür ve mesleki alanda sorular olmak üzere. Genel kültür; tarih, milli güvenlik ağırlıklı. Bunun yanı sıra Türkçe, coğrafya ve anayasadan sorular bulunmakta... Mesleki bölümde de PDR ile ilgili sorular var. Bu aşamanın ardından spor mülakatı var. 3000 metre (bayanlar için 23 dakika içinde tamamlanması gerekiyor) koşu, mekik ve sınavdan oluşuyor. 3. aşamada öğretmenlikle ilgili mülakat var (alanla ilgili sorular soruyorlar.) Elde ettiğim izlenime göre daha çok stresle bahsetme, kaygı bozuklukları, önleme ve danışmanlık hizmetlerine ilişkin vb. sorular geliyor). 4. aşama sözlü mülakat. Burada da genel sorular yönlendiriliyor. Ülkenin durumuyla ilgili meselâ...
Bütün bu aşamaları başarıyla tamamlayınca sağlık raporu alıyorsunuz ve güvenlikle ilgili kontrolü geçince başarıyla sınavı geçmiş oluyorsunuz. Şubat ayı içerisinde 6 aylık eğitime tabi tutulduktan sonra teğmen rütbesiyle, acemi birliklerine, RDM (rehberlik danışma merkezi)lere gönderiyorlar. Fakat RDM’lere genel olarak uzun dönem askerlik yapan erkek psikolojik danışmanlar gönderiliyor.
Özel Gereksinimli Çocuklarla Çalışmak
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde psikolojik danışman olarak görev alınıyor. Görevlerimiz çalıştığımız kurumun ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Ama genel olarak veli görüşmeleri, okul taramaları, aile seminerleri, öğrencilerle görüşmeler, akşam ev ziyaretleri yapılıyor. Çalışma saatleri de kuruma bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak 9:00-17:00 saatleri arasında, tatiller ise 1gün ile 2 gün arasında değişmektedir. Maaşı çalışılan şehre göre değişiyor. 1.5 (bin beşyüz lira ile) 4.5 (dört bin beş yüz lira) arası oynama var.
Mahkemelerde Görev Yapmak
Adalet Bakanlığı’na bağlı aile ve çocuk mahkemeleri, çocuk ıslah evleri gibi kurumlarda psikolojik danışmanlar mesleklerini icra etmekte ve ayrıca aile ve çocuk mahkemelerinde bilirkişi olarak tayin edilmektedirler. Aile mahkemesi, çocuk mahkemesi ve çocuk ağır ceza mahkemelerinde görevlendirme yapılıyor. Aile sorunları, ebeveyn çocuk ilişkileri konularında araştırma yapıyor ve velayet, evlat edinme, boşanma, evlenmeye izin, kişisel ilişki gibi davalara rapor yazılıyor. Rapor yazmak için ev ve okul ziyaretleri yapılıyor, mahkemede kişilerle görüşülüyor ya da adreslerinde görüşülüyor, insanların hayatlarını etkileyecek raporlar yazıyor ve kararın çıkmasında mahkemeye yardımcı oluyorlar.
Adalet bakanlığı aile mahkemelerinde Denetimli Serbestlik Şubesi ve Cezaevlerinde Pedagog unvanı ile çalışmaktadırlar. KPSS puanı ile atanılıyor. Çocuk ve aile mahkemelerinde uzman kişi olarak çalışıyorlar. Adli vakalarda uzman kişi olarak mahkemelerde (18 yaşında küçük çocuklar ve kadınlar için) rapor hazırlıyorlar. Yazılan raporlar kişinin nasıl ceza alacağını belirliyor.
KPSS İle Atanılabilen Kurumlar
Psikolojik danışmanlar, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Polis Akademisinde, Polis Meslek Yüksek okullarında, Rehberlik ve Danışma Büro Amirliklerinde, Çocuk Şube ve Büro Amirliklerinde mesleklerini icra etmekte ve ayrıca 18 yaşından küçük çocukların ifade alımı sırasında görev yapmaktadırlar. Polis meslek yüksekokullarında (PMYO) psikolojik danışma merkezleri var. Buralara kadrolu psikolojik danışman alıyorlar. 08:00-17-:00 çalışma saatleri. Kendilerine ait odaları var. KPSS ile atanıyorlar. Ortalama maaşları 1.5 (bin beş yüz) lira. Memur statüsünde atanıyorlar. Hafta sonları tatil. Yıllık izinleri de 20 gün, 10 yıldan sonra 30 gün oluyor. Emniyette de aynı çalışma koşulları geçerlidir.
Ayrıca Fakülte ve Yüksek Okullar (FYO); Polis Akademisi Başkanlığına bağlı olarak Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanındaki personel ihtiyacını karşılamak üzere Ankara’daki devlet üniversitelerinin (Ankara, Gazi, Hacettepe, O.D.T.Ü.) çeşitli bölümlerinde okuyan öğrencileri bünyesine alarak, fakültelerindeki eğitimlerinin yanı sıra, polis mesleki disiplin ve eğitim kuralları çerçevesinde öğrencilere eğitim-öğretim veren bir birimdir. 2010-2011 yılında PDR bölümünde 4 öğrenci alınmıştır. Başvuru şartlarında 1.2.3. sınıfta okuyor ve alttan dersi olmamış olmak gibi şartlar bulunmaktadır.
(www.egm.gov.tr/.../2010-2011_
Aile Bakanlığı Da Tercih Edilebilir
Başbakanlık, Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı bünyesinde bulunan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı kreş, anaokulu, yetiştirme yurtlarında çalışabiliyor. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumlarında (SHÇEK) aile danışma merkezlerinde görev alabiliyor. Resmi gazetede yayınlanan 24 Nisan tarihli düzeltilmiş yönetmelikte aile danışma merkezlerinde görev alacak personelin, belirlenen bölümlerden lisans mezunu olma şartı yanında, en az yirmi beş saat temel danışmanlık becerileri eğitimi almış olmaları gerekmekteydi.
Yeni düzenlemede, "en az yirmi beş saat temel danışmanlık becerileri eğitimi almış olma" şartı kaldırılmıştır. Bu durumda artık Aile Danışmanı olabilmek için en az 450 saatlik eğitim almış olmak ve MEB onaylı sertifikaya sahip olmak gerekiyor.
24 Nisan 2011 PAZAR | Resmî Gazete | Sayı : 27914 |
YÖNETMELİK | ||
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünden:GERÇEK KİŞİLER VE ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİ İLE KAMU KURUM VE KURULUŞLARINCA AÇILACAK AİLE DANIŞMA MERKEZLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1– 25/2/2009 tarihli ve 27152 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 2 –Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“(3) Meslek elemanlarından ikisi farklı alanlardan olmak üzere; çocuk gelişimi, sosyal hizmet, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik, tıp alanlarından birinde asgari dört yıllık lisans eğitimini tamamlamış olmaları gerekir.” MADDE 3 –Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.“(3) Merkezde yangın güvenliği için gerekli tedbirler alınır.” MADDE 4 –Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. |
MADDE 5 –Bu Yönetmelik hükümlerini Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü yürütür.
Bunun Yanı Sıra Hangi İş Sahaları Bize Açıktır?
Ayrıca PDR'ciler; İş-Kur'da, özel okullarda, şirketlerde, yerel yönetimlerde, sağlık kuruluşlarında, halk eğitim merkezlerinde, işletmelerin insan kaynakları ve eğitim servislerindeözel şirketlerde kariyer danışmanı gibi unvanlarla çalışabilirler.
Görüştüğüm kişilerden ve araştırdığım kaynaklardan elde ettiğim notları sizlerle paylaştım. Yazımın çoğunu bizzat alanda çalışanlarla birebir görüşerek hazırladım. Bu bilgilere ulaşmamda yardımda bulundukları için Yrd. Doç. Mehmet Emin Sardoğan’a, Yrd. Doç. Yaşar Barut’a, Yrd. Doç. Ercüment Ersanlı’ya, Araştırma Görevlisi Abdullah N. Dicle’ye, Araştırma Görevlisi Hatice Eplikoç’a ve Canan Güven’e teşekkür ederim.
Gözde Kahya
Ondokuzmayıs Üniversitesi
Dergi pe.Dr. OMÜ Eski Temsilcisi
www.facebook.com/dergipdr
twitter.com/dergipdr
Not: Metnin, sitemiz ve yazarımız kaynak gösterilmeksizin alıntılanması durumunda, telif haklarına ilişkin yasal hakkımızı kullanabileceğimizi belirtmek isteriz.
PDR BÖLÜMÜ MEZUNLARI MAAŞLARI YAZIMIZI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Bu haber toplam 126856 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.