Psikoloji ve PDR Bölümleri İşgal Altında

Psikoloji ve PDR Bölümleri İşgal Altında

Sahip Çıkılmıyor!

PSİKOLOJİ VE REHBERLİK & PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMLERİ İŞGAL ALTINDA

Türkiye, pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle anksiyete ve depresyon oranlarının en çok görüldüğü ülkeler arasına girerken, ruh sağlığı yardımı almak daha önemli hale geldi. Ancak psikolog meslek yasasının bulunmaması ve formasyonla rehber öğretmen olma hakkı, bu iki alanın farklı mesleklerce işgaline yol açmaktadır.

Bunları sıralayacak olursak;

Alan dışı yüksek lisanslar

Bazı özel üniversiteler 1 yıllık bilimsel hazırlık programıyla, farklı bölümlerden mezunları psikoloji yüksek lisansına kabul ederken; 4 yıllık psikoloji lisansını 1 yıla eşitleyerek lisansı değersizleştirmektedir. Öğrenciler kısıtlı bir müfredatla mezun olurken, lisans mezunlarıyla benzer imkânlara sahip olmaları da haksızlığa yol açmaktadır.

AÖF mezunu aile danışmanları

Psikologlar, AÖF’de psikoloji bölümünün açılmasını durdurdu. Ancak AÖF’nin sosyal hizmetler, çocuk gelişimi ve sosyoloji bölümü mezunları aile danışmanı olurken, bazı kurumlardan bilişsel davranışçı terapi sertifikası da almaktalar.

Peki, bu yolu izleyerek Aile Danışmanı olan kişilerin, bir seansta neyi yapma yetkisi yok? Tanı koyma yetkisi zaten, psikiyatriste ait. Öyleyse aile danışmanlığı sertifikası ile ergen/çocuk testleri yapma yetkisi alan bir sosyolog böylece psikoloji ve PDR’nin çalışma alanını işgal etmiyor mu? 50 başarı puanı ve ortalama 500 saatlik bir sertifika ile hiperaktivite, otizm, alt ıslatma ve yeme bozukluğu üzerine çalışma yetkisi vermek, insan sağlığı için riskli değil mi?

Yaşam koçları

Çalışma alanlarını ‘iş-yaşam dengesi’ ve ‘kariyer süreçleri’ olarak tanımlayan yaşam koçları, sağlıklı düşünen bireylerle çalışarak psikologlardan ayrıştıklarını ifade etseler de bu oldukça geçersiz. Çünkü psikoloji insan ve hayvanların tüm zihin dünyasını kapsarken, kendisini sadece depresyon terapisi ile sınırlamaz. Kaldı ki yaygın olarak insanlar psikologlara olduğu gibi yaşam koçlarına da sorunları olduğunda gidiyor.
Birçok yaşam koçu, sosyal medya hesabında uzmanlık alanı olarak rüya analizi, hipnoz ve evlilik danışmanı gibi psikologların çalışma alanlarını sıralarken; bilinçaltı temizliği ya da dönüşümü gibi bilimsel açıdan mümkün olmayan uygulamalar da sunmakta.
Böylece psikolojik danışmanlık ve terapistlik, 4 yıllık lisans okumaksızın kişisel gelişim yoluyla da edinilen bir mesleğe indirgenmiş oluyor.

Bu haber toplam 4286 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.