PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARA MÜDAHALE YÖNTEMLERİ
Psikoterapi, hastayı sağaltmakta yararlanılan ve uygulanan psikolojik araçların tümüdür.
PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARA MÜDAHALE YÖNTEMLERİ
Psikolojik rahatsızlıklar günümüzde sıklıkla karşılaştığımız ve psikoloji alanında dikkat ile ele aldığımız çok önemli bir sorundur.
Bütün psikolojik tedavi yöntemlerine genel olarak psikoterapi denilmiştir. Psikoterapi, hastayı sağaltmakta yararlanılan ve uygulanan psikolojik araçların tümüdür. Aralarındaki temel amaç kişiyi iyileştirmek, Bayşanslı Giriş farkındalık kazandırmak ve güçlendirmektir.
TERAPİST ŞEÇERKEN NELERE DİKKAT EDERİZ?
⦁Uzmanlık alanı
⦁Kendinizi rahat hissediyor musunuz?
⦁Telefondan ulaşmak mümkün mü?
⦁Terapi ücreti ne kadar? ( Türkiye'de terapi ücreti sigortadan karşılanmaz)
Psikoterapi birey sayısı ve uygulandığı ortama göre çeşitlilik göstermektedir.
PSİKOTERAPİ ÇEŞİTLERİ
⦁Bireysel Terapi
⦁Evlilik Terapisi
⦁Aile Terapisi
⦁Çocuk Terapisi
⦁Grup Tedavisi
⦁Online Tedavi
Bireysel Terapi: En sık kullanılan psikoterapi çeşididir. Danışan psikoterapisti ile bire bir çalışarak iç sorunların hafifletilmesidir. Sorunlarını herkese ve her ortamda açamayan insanlar için uygun bir terapi çeşididir. Terapinindezavantajı ise diğer terapi hizmetlerine göre daha pahalıdır ve terapistin bir tane bilgi kaynağı bulunmaktadır.
Evlilik terapisi:Evlilik terapisine eşiyle orta yolu bulamayan ve kendini duyulmuş hissedemeyen sıkılmış hisseden bireyler gelir.Sadece evlenmiş çiftlere değil evlilik öncesinde de çiftlere verilebilecek bir terapi çeşididir.
Bu evrede psikoterapi düzeltici değil koruyucu niteliktedir.Evlilik terapisine katılar bireyler bireysel terapide alabilir ancak bunu başka psikoterapistler yapar çünkü arada sırlar olabilir ve objektiflik ortadan kalkmış olur.Sır saklanması , ve sadece eşin değişmesi gerektiği fikrievlilik terapisini zorlaştıran faktörlerdir.
Aile terapisi: Aile üyeleri aralarındaki sorunlar ele alınarak aile içi iletişimin kalitesini arttıran ve çatışmaların üstesinden gelmelerine yardımcı olan terapi çeşididir. Aile terapisti tüm aileye odaklanır. Mesela davranış bozukluğu sergileyen çocuğun böyle davranmasına sebep olan aile ilişkileri gözden geçirilir. Dezavantajlarına bireysel terapiye göre daha pahalı olması, her konunun aile yanında açılamaması ve bireyleri organize etmenin zor olması örnek verilebilmektedir.
Çocuk terapisi: Psikolojik güçlük çeken çocuklara yardım amaçlı bir terapidir. Legolarla oyun terapisi yaygındır. Terapiler haftada bir kez ve yarım saat sürmektedir. Bu kadar kısa sürmesinin sebebi çocuğun dikkatinin dağılmasını engellemek içindir.
Grup tedavisi:En ekonomik terapi çeşidi olmakta birlikte birey sayısı 8-20 arası değişmektedir. Tecrübeleri paylaşarak öz farkındalık kazandırılması amaçlanır.
Online terapi: E-terapi olarak bilinmektedir. Ruh sağlığı hizmetlerinin internet üzerinden sunulmasıdır. Zamanda esneklik, yüz yüze çekinenler , alan korkusu ve fiziksel engeli olanlar gibi özel durumlardan dolayı e-terapi avantajlı olarak görülebilmektedir. Dezavantajları arasında ise birçok psikoterapistin bu yol ile vergi ödemekten kaçınması gösterilebilmektedir.
Psikoterapi çeşitlerinde terapistlerin yaralandıkları 4 ana psikoterapi yöntemi bulunmaktadır.
PSİKOTERAPİ YÖNTEMLERİ
⦁Psikodinamik Yaklaşım
⦁Bilişsel Davranışçı Terapi
⦁Hümanist Yaklaşım
⦁Sistemik Aile Terapisi
Psikodinamik yaklaşım: Psikodinamik yaklaşımın danışanlara uygulanması psikodinamik psikoterapidir.Genelde terapist ile yüz yüze konuşarak uygulanır. Terapide amaç kişiyi geçmiş yaşantıları ile yüzleştirip bilinçaltındakini bilince çıkartıp yüzleştirmek.
Bilişsel Davranışçı terapi: Bilişsel davranışçı terapiye göre psikolojik rahatsızlıklara yakalanma sebebimiz olaylardan çok olaylara karşı tutumumuzdur.Olaylara karşı negatif tutum aldığımız zaman bu beraberinde başka psikolojik sorunlar getirecektir.
Hümanist yaklaşım: Amaç insanların potansiyellerine tamamen ulaşmalarıdır. Bu yüzden negatife değil pozitife odaklanılır.
Sistematik aile terapisi: Bu terapiye göre bireye yakın kişilerin psikolojik hastalıklarda ve tedavisinde etkisi büyüktür.
Önerilen Kaynaklar
Öztürk, O.(2016) .Psikanaliz ve Psikoterapi.Ankara:Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları
Eryılmaz, A.(2015). Psikolojik Sorunlara Müdahale ve Kendi Kendine Yardım Kitabı. Ankara: Pegem Yayınları
http://psikoterapi.info.tr/
İBRAHİM CAN YURDUNUSEVEN
Bu haber toplam 7456 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.