ÜNVANLARIMIZIN RESMİ GAZETEDE YAYINLANMASI NE ANLAMA GELİYOR VE BİZE NE FAYDASI VAR?

ÜNVANLARIMIZIN RESMİ GAZETEDE YAYINLANMASI NE ANLAMA GELİYOR VE BİZE NE FAYDASI VAR?

PDR mezunları artık göğsünü gere gere Psikolojik Danışman unvanını kullanabilecek.

PSİKOLOJİK DANIŞMAN, OKUL PSİKOLOJİK DANIŞMANI VE KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANI ÜNVANLARININ RESMİ GAZETEDE YAYINLANMASI NE ANLAMA GELİYOR?

MESLEKİ TANIMLAMALARIMIZIN

RESMİ GAZETE’DE YAYINLANMASI NEYİ İFADE EDİYOR? BİZE NE FAYDASI VAR?

01.11.2017 tarihinde Resmi Gazete’de Ulusal Mesleki kazansana giriş Standartlara göre Psikolojik Danışman, Okul Psikolojik Danışmanı ve Kariyer Psikolojik Danışmanı unvanları yayınlanmıştır.

Resmi Gazete için tıklayınız.

Mesleki Yeterlik Portalı İçin Tıklayınız (Bilgisayarınızdan sayfaya girince CTRL+F yaparak Psikolojik Danışman unvanını aratabilirsiniz):  

Bu çalışmanın gerçekleşmesinde ve ruh sağlığı yasasının çıkarılması için yapılan toplantılarda, birçok derneğin bir araya gelmesini sağlayan kıymetli milletvekilimiz Sn Deniz DEPBOYLU’ya ve hocamız Prof. Dr. Filiz BİLGE başkanlığında yoğun çalışma yürüten Türk PDR Der’e PDR bölümü öğrencileri olarak yürekten teşekkür ederiz.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Önerisiyle Resmi Gazetede Yayınlanan ve Yürürlüğe Giren Mesleki Ünvanlar

Psikolojik Danışman

Okul Psikolojik Danışmanı

Kariyer Psikolojik Danışmanı

1) Kısa süre içinde olmasa bile, MEB Rehberlik kadrosunun adı Okul Psikolojik Danışmanı olarak değişebilecektir.

Bu düzenlemeyle “Psikolojik Danışman”, “Okul Psikolojik Danışmanı”, “Kariyer Psikolojik Danışmanı” ilk defa meslek tanımları arasına girmiş oldu (Şu an MEB bünyesinde çalışan PDR mezunları hala “Rehberlik” kadrosunda çalışıyor olacak, henüz okullardaki unvanımız güncellenmedi).

Resmi Gazete’de yayınlanan haberden sonra unvanlarımız devlet kadro cetveline eklenebilecektir. Böylece MEB’de “Rehberlik” kadrosuyla çalışanlara Resmi Gazete’de belirlenen kadro adı geldikten sonra “Okul Psikolojik Danışmanı” olmasının önü hızla açılabilecektir. Ve şu an “Rehberlik” kadrosu üzerinden verilen maaş resmi olarak “Okul Psikolojik Danışmanı”na verilecektir (Örnek: Adalet Bakanlığı’nda PDR mezunları Pedagog unvanıyla çalışabiliyor ve aylık maaşlar Pedagog unvanına veriliyor, çünkü pedagog kadrosu, tanımlanmış bir meslek adı)

2) Alanımızda eğitimi olmayan kişiler artık kendisine Psikolojik Danışman diyemeyecek ve bu unvanları kullanamayacaktır.

YÖK tarafından denkliği kabul edilmeyen dolayısıyla üniversite sayılmayan programlara veya uzaktan eğitimlere katılıp kendisini Psikolojik Danışman olarak ilan edenler piyasadan silinecek. Bu unvanı kullanıp danışma yapan kişiler yasadışı iş yapmış olacak ve bu konuda haklarında hukuki işlem başlatılması için yasal dayanak oluşturmuş olacak.

3) Meslek Yasasının Çıkarılması, Meslek Odasının Kurulması ve Ruh Sağlığı Yasasının Çıkarılması noktasında en önemli viraj dönülmüş oldu.

“Ruh Sağlığı Yasası” ve “Meslek Yasası” çıktığında bizim unvanımız, sınırlarımız, yerimiz ve konumumuz belli olacak.

4) Mesleki Etik Kurulu kurulabilmesinin önü açılmış oldu.

Meslek elemanlarının özlük haklarını koruyan aynı zamanda Psikolojik yardım hizmeti veren uzmanları etik açıdan denetleyen bir kurum ülkemizde bulunmuyor. Mesleki tanımın netleşmesiyle, bu formatta çalışan bir kurum oluşturulmasının yolu açılacak.

5) PDR bölümünün alt alanlara ve dallara ayrılmasının yolu açılmıştır.

PDR’nin içinden “Psikolojik Danışman, Okul Psikolojik Danışmanı” ve “Kariyer Psikolojik Danışmanı” gibi branşların doğması; mesleğimizin alt dallara ayrılmasına ve mezunlarımıza spesifik alanlarda uzmanlaşma imkânı bulmasına katkı sağlayacaktır. 

Şu anda Mesleki Yeterlilik Kurumunda kayıtlı unvanlar arasında bizi ilgilendiren tek unvan, Aile Danışmanı unvanıdır. Danışma merkezlerinde ve çevremizde gördüğümüz/duyduğumuz birçok unvan, kişilerin kendi kendilerine verdiği unvanlardır. Artık bu boşluk ve ilginç durum düzene kavuşturulabilir. 

6) Haksız ve Yetkisizce Kullanılan Birçok Unvan Asıl Sahiplerine, Yani Bize İade Edilecektir. 

Böylece özel sektörde bize birçok yeni iş sahası açılacaktır. Atanmayı ve iş sahibi olmayı bekleyen 10 bin mezunumuz, unvan düzenlemesinden en çok katkıyı gören grup olacaktır.

Örneğin yakın gelecekte “Yaşam Koçluğu, Eğitim Koçluğu, Ergen Psikolojik Danışmanlığı, Çocuk Psikolojik Danışmanlığı, Psikoterapist, Çocuk Psikolojik Danışmanlığı/Terapistliği, Oyun Psikolojik Danışmanlığı/Terapistliği” gibi alt alanlarda mesleki unvanlar tanımlama çalışması yapılabilir.

Bu unvanların yalnızca PDR/Psikoloji/Psikiyatri bölümü mezunları tarafından kullanılabilmesi sağlanabilir. Hatta bir yorum olarak şunu söyleyebiliriz ki; ilerleyen dönemlerde PDR Eğitim Fakültesi’nden çıkarılıp müstakil bir şekilde PDR Fakültesi haline bile gelebilir. Bunun için yasal bir engel yoktur.

Not 1: * Yakın zamanda Dergi p.Dr olarak Sayın Milletvekilimiz Deniz Depboylu Kolalı Hocamız ile güncel konularda yaptığımız röportaj için tıklayınız. 

Not 2: *Dergi p.Dr olarak hazırladığımız “Meslek Odası Nedir ve Nasıl Kurulur?” yazısı için tıklayınız.

Sema KÜSMENOĞLU- Abdullah YALNIZ

 

Bu haber toplam 49635 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum