Yeni PDR Taslağı Yayınlandı - Günlük 8 Saat Çalışma ve Normal Memur Gibi Yıllık İzin!

Yeni PDR Taslağı Yayınlandı - Günlük 8 Saat Çalışma ve Normal Memur Gibi Yıllık İzin!

PDR bölümünün işlevselliğini bozan bir uygulama daha gündeme geldi. MEB bünyesinde görev yapan PDR mezunlarını ve halen lisans eğitimi gören bölüm mensuplarını ilgilendiren düzenleme taslağıyla ilgili açıklamalar haberimizde... 

Mevcut Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin “Çalışma Saatleri ve İzinler” bölümü Madde 54′teRehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli uzmanlar ve psikolojik danışmanların çalışma saatleri ve izinleri ile ilgili konular, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99, 102, 103, 104 üncü maddeleri esaslarına göre düzenlenir.

Rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli psikolojik danışmanların çalışma süreleri haftalık 30 iş saatidir. Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretimkurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir. Bu elemanlar izin ve tatillerini diğer öğretmenler gibi kullanırlar demektedir.

Şuan hazırlanan “Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinin Çalışma saatleri ve izinler bölümü Madde 95′te ise sadece Okul/kurum personelinin çalışma saatleri ve izinleri ile ilgili konular, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99, 102, 103, 104 üncü maddeleri esaslarına göre düzenlenir. denilmektedir.

Bu durumda okulda çalışan psikolojik danışmanlar da çalışma saatleri ve izinleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99, 102, 103, 104 üncü maddeleri esaslarına göre düzenleneceğini anlıyoruz.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99, 102, 103, 104 üncü maddeleri esasları;

Çalışma Saatleri, İzinler

Çalışma saatleri:

Madde 99 - (Değişik: 30/5/1974 – KHK/12;Aynen kabul:15/5/1975 – 1897/1 md.)

Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.

Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.

Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.

 Yıllık izin:

Madde 102 - (Değişik: 31/7/1970 – 1327/46 md.)

Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.

Yıllık izinlerin kullanılışı:

Madde 103 - Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir.

(Değişik cümle: 6/7/1995 – KHK – 562/2 md.) Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izniverilir.

Mazeret izni:

Madde 104 - A) (Değişik: 12/2/1982 – 2595/7 md.) Kadın memura doğum yapmasından önce 3 haftave doğum yaptığı tarihten itibaren 6 hafta bu müddetle izin verilir. Bu süreden sonra da 6 ay süre ile günde 1,5 saat süt izni verilir.

B) Erkek memura, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilir.

C) (Değişik: 12/2/1982 – 2595/7 md.) Memura isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde beş gün izin verilir.

Ç) Yukarda belirtilen hallerden başka, merkezlerde atamaya yetkili amirler, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar ve yurt dışında, diplomatik misyon şefleri tarafından dairesi amirinin muvafakatiyle, bir yıl içinde toptan veya parça parça olarak, mazeretleri sebebiyle memurlara 10 gün izin verilebilir.

Zaruret halinde on gün daha aynı usulle mazeret izni verilebilir. Bu takdirde ikinci defa aldığı bu izin yıllık izninden düşülür.

Bu fıkra hükmü öğretmenler için uygulanmaz.

Bu izinler sırasında özlük haklarına dokunulmaz.

 

Sevgili okurlarımız. Düzenleme taslağıyla ilgili yorumu sizlere bırakıyoruz.

Taslak ve ilgili mevzuat maddeleri incelendiğinde mesainin 40 saat üzerinden alınacağı endişesini yaşıyoruz. Yaz tatili döneminin ve yıllık iznin nasıl olacağı konusunda tereddütlerimiz var. Yine de bu konuşulanların, taslaktan anlaşılan ifadeler olduğunu belirtmek istiyoruz. Sizleri yanlış yönlendirmek istemeyiz. Bu anlamda biraz daha beklemekte fayda var...

Okulda öğrencinin olmadığı zamanlarda bir psikolojik danışmanın yapabileceği şeyler çok sınırlı olduğu için bu konuda yönetmeliğe bir açıklık getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu tür belirsizlikler kurumların ve çalışanların enerjisini gereksiz yere harcamaktadır.

ÖNEMLİ 

“Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği Taslağı Bakanlığımızca 'Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği' taslağı hazırlanmıştır. Yönetmelik taslağı ile ilgili görüş ve önerilerinizi, değerlendirilmek üzere oer@meb.gov.tr adresimize göndermenizi rica eder, katılım ve katkılarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederiz.  Yönetmelik taslağını görmek için lütfen başlığa tıklayınız.”

oer@meb.gov.tr mail adresine taslak ile ilgili görüş ve önerilerinizi gönderebilirsiniz.

Dergi p.Dr. Yönetim Kurulu

Bu haber toplam 9367 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum