CİHAT BAŞARAN

CİHAT BAŞARAN

İdeal Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

SAĞLAM KİŞİLİK SAĞLAM EBEVEYNDE BULUNUR.

Sürekli bir artış içinde olduğumuzun farkındasınızdır.  Nüfus artışından bahsediyorum.  Her gün doğan binlerce çocuk, her gün çocukluktan ergenliğe, ergenlikten yetişkinliğe, yetişkinlikten yaşlılığa adım atan milyonlarca insan.  Ebeveynler temeli sağlam attıkca, evrelerde sağlıklı bir şekilde ilerler ve mutlu, huzurlu, kendini bilen, vatana millete hayırlı bireyler ortaya çıkar. Böylece muhasır medeniyetler seviyesine giden yolda emin adımlarla ilerlemiş oluruz. ideal çocuk

Yani demek istiyoruz ki , ' İDEAL COCUK NASIL YETİŞTİRİLİR? '. Bu konuyla ilgili bilgiler ülkemizde pek dikkate alınmasada, ben bu konunun ciddi derecede önem taşıdığını düşünüyorum. Çünkü insanın küçüklükte aldığı eğitim, gelecek hayatına önemli ölçüde yön vermekte. Bireyin davranışları, başarısı, eş-arkadaş ilişkileri, hayattan zevk alması, iş hayatı, toplumsal statüsü, saygınlığı... Bunlar, kişinin çocuk yaşta hatta bebeklikten kazandığı davranışlarla doğrudan etkilidir.  ''O kadar da değil'' diyebilirsiniz fakat önce bir düşünün. Amerikan psikolog Eric Ericson da bu konuyu düşünmüş olacak ki birtakım çalışmalar sonucu ''Psiko-Sosyal Gelişim Kuramı'' nı ortaya koymuş.

 0-1 Yaş ( Temel Güven-Güvensizlik) Ericson bu dönemde, bebek dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren ebeveynlerin, ona zarar gelmeyeceğini, güvende olduğunu hissettirmeleri gerketiğini söyler.  Temel güven duygusunu geliştiremeyen bebek, ileride insanlara güvenmede sıkıntılar yaşar.

1-3 Yaş ( Özerklik - Kuşku, Utanç) Çocuğunuz artık bebeklikten çıkmıştır, sakin olmalısınız. Çocuğunuz kaslarını kontrol etmeye, tuvaletini kendisi yapmaya başlar. Anneye ihtiyacın azaldığını hisseder ve bişeyleri kendi başına yapabileceğini öğrenir. Kısaca artık kendini keşfetmeye başlamıştır. Aile çok baskıcı veya çok izin verici davranışlardan kaçınmalıdır.

3-6 Yaş (Girişimcilik-Suçluluk) Çocuk bu yaşlarda, çevresini sorgulamaya, sorular sormaya başlar. Hareketlidir. Sorduğu sorulara cevaplar verilmeli, kendi yaptığı eylemleri cezalandırmaktan kaçınılmalıdır. Cezalandırmak, çocuğuğun suçluluk duygusu kazanmasına neden olabilir ve ileride çekimser, içe kapanık bir çocuğunuz olabilir. Bunun yerine girişken, dışa dönük bir çocuk hepimizin tercihi olmalı.

6-12 Yaş (Çalışkanlık - Aşağılık Duygusu) Bu dönemde çocuk üzerinde ebeveyn etkisi azalmaya başlarken, öğretmen ve arkadaş çevresinin etkisi artmaya başlar. Çocukda bişeyler başarma, kendini gösterme, takdir edilme isteği vardır. Bu dönemi sağlıklı atlatan çocuklar ileride;  başarılı, özgüvenli, girişken kişilik özellikleri sergilerler. Bu nedenle çocuğa boyundan büyük sorumluluklar verilmemeli, yaptıkları takdir edilmeli, başarı duygusu sıkca tattırılmalıdır. Bunları dikkate almazsanız çocuğun ileride, bir işe yaramadığını düşünen, beceriksiz, kendini aptal hisseden birisi olması ihtimali yüksek...

12-20 Yaş (Kimlik Kazanma- Rol Karmaşası) Bu dönem bireyin, olgunluk kazanmış, ne yapması gerektiğini bilen,  kimlik bunalımı yaşamayan kişilik özellikleri kazanmasında etkilidir. Aileden daha çok arkadaş ortamı bu dönemi etkilemektedir. Kişi için, karşı cins tarafından nasıl göründüğü, topluma kabul edilme çok önemlidir. Ayrıca mesleki hayatı içinde sorgulamalarda bulunur.

Çocuğa, toplumsal rolleri araştırmada fırsat verilmelidir.   Ericson'un kuramı yaşlılığa kadar devam ediyor. Yazımızı ilgilendiren kısmı bu kadar. Ailelerin yetiştirdikleri cocuklar ileride toplumu oluşturacaklar. Bu toplumu zeki, ne yapması gerektiğini bilen, başarılı, özgüvenli, mutlu kişilerin oluşturduğunu düşünün. Kendi çocuğunuzu pırlanta gibi yetiştirmekle kalmıyor, topluma, geleceğe, barışa, başarıya yön veriyorsunuz. Bilinçli bireyler yetiştirelim ki onlar daha da bilinçli bireyler yetiştirsinler. Küçük gibi görünen ama aslında dünyaya barış ve mutluluk getirebilecek olan yazımı okuduğunuz için teşekkürlerimi sunarım. :)

Cihat BAŞARAN  

Bu yazı toplam 6597 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.