Yunus Emre Köse

Yunus Emre Köse

Teknoloji Kullanımının Bağımlılık Noktası

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI-1 (Teknoloji Kullanımının Bağımlılık Noktası)

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gittikçe hızlandığı ve teknolojinin aynı hızla günlük yaşamımıza girdiği düşünüldüğünde cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler ve internet teknolojilerinin yaşamımızdaki vazgeçilmez yeri ve önemi açıkça görülmektedir. Önemi açıkça ortada olan teknolojik araç gereçler ve sistemlerinin son yıllarda hayatımıza girdiği gerçeği bir yana artık ayrılmaz bir parça olmuş gibi insanlar bilgisayarsız, telefonsuz veya tabletsiz iş yapamaz duruma gelmiş durumdalar. Üstelik yaş itibariyle de durum çok dikkat çekici: okul öncesi dönemden başlayan teknoloji kullanımı yaşlılık seviyesinde diyebileceğimiz insanlarda da görülmektedir.

Teknoloji hayatımızın ayrılmaz bir parçası artık, bu kabul edilen bir realite olarak karşımızda; fakat teknolojinin ya da kullanımının sorun teşkil eden ve dikkat çekilmesi gerekilen noktaları bulunmaktadır. Sorun alanlarını veya dikkat çekilmesi gerekilen noktaları aşağıda belirtilen 3 kategoride ele almak mümkündür.

  • Bağımlılık
  • Yanlış Teknoloji Kullanımı
  • Teknoloji Yaşam Ve Gerçek Yaşam Dengesi

Telefon, bilgisayar ya da diğer teknolojik ürünlerin kullanılması hayatımıza birçok kazanç getirmektedir. Zaman tasarrufu, bilgiye çabuk erişim, hızlı iletişim bunlardan sadece bir kaçı; fakat zamandan tasarruf edelim derken saatleri geçirmeye başladık, bilgiye çabuk erişelim derken bilgi kirliliğine bulandık ve hızlı iletişim derken iletişim kuramamaya başladık. Peki neden?

teknoloji-bagimliligi.jpg

Bu sorunun ilk akla gelen cevabı hayatta tek arkadaşımız teknolojik ürünlerimizmiş gibi onlara bağımlı olmamızdır. Peki bağımlı olduğumuzu nasıl anlayacağız?

  • Yalnızca birkaç dakika diyerek saatler harcamak.
  • Çevrenizdekilere ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylemek.
  • Uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek.
  • Anonim bir kişiliğe bürünmek, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek.
  • İnternete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek.
  • Bilgisayarınızın başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyorken bir yandan da büyük bir zevk almak ve bu iki duygular arasında gidip gelmek.
  • Bilgisayarınızdan uzak kaldığınız zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek.
  • Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak.

 

Eğer ki sizde de bu durumlar mevcutsa kendinizi teknoloji bağımlısı olarak görebilirsiniz. Bu durumları sadece bilgisayarla sınırlamamak gerekiyor. Tablet başında da yine telefon kullanırken de aynı durumlar söz konu olabilir ve teknoloji bağımlısı olabilirsiniz.

Yunus Emre KÖSE

Sonraki Yazı: TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI-2 (Bağımlılığı Önleme Yoları)

Bu yazı toplam 6261 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum