Bilişsel Davranışçı Terapide Vaka Formülasyonu

Bilişsel Davranışçı Terapide Vaka Formülasyonu

BDT Serisi

Bilişsel Davranışçı Terapide Vaka Formülasyonu kitabı Çeviri editörü önsözünden ...

Terapi süreci başlangıçta  karanlık bir odada küçük bir el feneri ile ilerlemek gibi gelebilir. Özel bir dünyaya, danışanın dünyasına, adım attığımızı biliriz. Bu odaya misafir olduğumuzda, nereye ışık tutacağımızı bilemeden odanın her yanına hemen göz atmak isteriz, çoğunlukla da nereden başlayacağımıza ilişkin bir telaşla..

Odadaki eşyaların geçmişte nasıl yerleştiğini bilmediğimiz,  önümüze çıkan engellerle ne yapacağımız ilk başta tasarlayamadığımız bir süreç bizi beklemektedir. Bu süreç için bizim elimizdeki fenerin ışığının gücünü arttıracak araçlarımızdan biridir vaka formülasyonu . Bu araç yalnız bize, alandaki uzmanlara değil danışanlara da ışık tutacak, süreç sonunda odalarına farklı bir bakışla bakabilmelerini sağlayacaktır. O nedenle, Bilişsel davranışçı terapi konusunda terapistlere ve danışanlara ışık tutmayı kolaylaştıran bir yol rehberi olarak vaka formülasyonunun uygulamadaki önemi kuşkusuz tartışılamaz. Ancak, bu kitabın salt vaka formülasyonu anlatan benzerlerinden birçok anlamda farklılığı bulunmaktadır.

Bu kitap, vaka formülasyon süreci ve kanıta dayalı olmasının öneminin yanı sıra, vaka formülasyonun her tanı grubunda ve her vakada nasıl benzersiz olduğu üzerinde bizleri düşünmeye sevk ediyor. Zorlayıcı ve karmaşık vakalarda terapistlere ilerlemek üzere sistem öneriyor.

Bu kitap, alanlarında uzman psikoterapistlerin bilişsel davranışçı terapi yaklaşımı çerçevesinde yardım alan danışanlarının terapi süreçlerini tüm ayrıntıları ile gözler önüne seriyor. Farklı tanı gruplarındaki danışanların terapi süreç­lerinin seyrine ilişkin kuş bakışı mesafemizi azaltıyor.

Bu kapsamda depresyon, anksiyete bozuklukları, TSSB, bipolar depresyon,  psikotik bozukluklar, kişilik bozuklukları, yeme bozuklukları ve insomnia konularında eşsiz vaka formülasyonu örnekleri okuyucuları beklemektedir. Ayrıca, utanç duygusu, tıbbi olarak açıklanamayan belirtiler, kendine zarar verme ve sığınmacılarla bilişsel, davranışçı psikoterapi sürecine ilişkin bölümler bulunmakta. Kuşkusuz, eğitim süreci boyunca okunanlar ya da psikoterapi alanındaki deneyimlerin yanı sıra bu kitaptaki bilgiler ve öneriler profesyonel alandaki vakalarda benzerlikleri ve farklılıkları yakalama konusunda yol gösterici olacaktır. Ayrıca hem süpervizyon alan hem de veren açısından süpervizyon sürecini yeniden değerlendirmeyi sağlayacak özel bir bölüm de okuyucuyu beklemektedir.

 

Bu kitap, iki yıllık özenli bir çalışmanın ürünüdür. Bu süreç boyunca editör olarak Doç.Dr. Mithar Durak ve Psk. Ufuk Kocatepe’ye verdikleri yakın ve bitimsiz destekten ötürü ne kadar teşekkür etsem azdır. Büyük bir titizlikle süreçte üstlerine düşenden fazlasını yaptılar.

Ayrıca Abant izzet Baysal Üniversitesi düşünerek Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimlerinin ve tezlerinin yanı sıra ayırdıkları zaman ve emekten ötürü çeviri ekibinin ayrılmaz parçaları olan; Psk. Feride Özlem Elagöz, Psk. Neşe Durğun, Psk. Ufuk Kocatepe ve Psk. Emre Özdemir'e teşekkür ediyorum. Bitimsiz öğrenme çabalarını çok takdir ediyorum. Kitabın çıkmasında tıkandığımız noktalarda her saat vakit ayıran Uzm. Psk. Emek Yüce Zeyrek-Rios'a ayrıca teşekkür ederiz. Uzaklarda, İngiltere'de doktora eğitimine devam eden Emek, ihtiyacımız olduğu her an yanı başımızdaydı. Çeviri sürecindeki destekten ötürü Arş. Gör. Aslı Kılıçdoğan'a teşekkür ediyorum. Ayrıca, kitabın basılma sürecindeki titizliklerinden ötürü Nobel Akademik Yayıncılık'tan Nilüfer Keser'e, Enes Kurt'a, Sevgi Pınar'a v Nevzat Argun'a sonsuz teşekkürler .

Doç. Dr. Emre Şenol-Durak

BDT Serisi kapsamında yayınladığımız ikinci kitap Depresyonun Uyarlamalı Bilişsel Terapisi hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 

Bu haber toplam 21852 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.