MANEVİ YÖNELİMLİ PSİKOTERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

MANEVİ YÖNELİMLİ PSİKOTERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

Prof. Dr. Halil EKŞİ- Uzm. Çınar KAYA

MANEVİ YÖNELİMLİ PSİKOTERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMA 

İSİMLİ KİTABIN İNCELENMESİ

Manevi Yönelimli Psikoterapi ve Psikolojik Danışma kitabı bizlere beş duyu organına dayanan maddi dünyayA ve sezgisel-içsel tefekkür yoluyla bilebileceğimiz maddi olmayan dünyaya değinerek manevi danışmanlığın gelişiminden, maneviyat ve psikolojik danışmanlık ilişkisine ve dahasına ışık tutuyor.Maneviyat ve psikolojiyi geniş yelpazede araştırıp okuyuculara psikolojinin bizce’si ile (Mevlana, Yunus Emre...) evrensele ışık tutarak yansıttığını düşündüğüm bu kitap alanında uzman-birbirinden değerli yazarlar tarafından okuyucularına sunulmuştur. Maneviyat ve psikolojiyi geniş yelpazede ele alan bu kitap, bilgiyi özgün, akıcı, net ve dolu dolu zihnimize ve ruhumuza ikram ediyor.

Manevi psikolojik danışmanlık, dinsel terimler aracılığı ile psiko-sosyo-teolojik ve etik çerçevede beden, zihin ve ruh üçgeninde bir bütün olarak verilen yardım aktiviteleridir. Manevi danışmanlar konuya yalnızca dinsel açıdan bakmamaktadırlar…İnsana bir bütün olarak yaklaşan transpersonal psikoloji insanın zekasını, hislerini ve ruhunu maddi ve sosyal yetilerini dengeli bir biçimde geliştirme amacını gütmektedir(Frager, 2009).

            Kitapta ne anlatıldığı ile ilgili bazı bilgi damlalarını şu şekilde aktarmak isterim:

Maneviyat evrenseldir, insana dair bir fenomendir. Maneviyatın özü içsel fenomen düzeylerinde bulunur, sezgisel ve esrarlıdır. Maneviyatla birlikte gelen gizemli bir enerji vardır, maneviyatın amacı merhamet, şefkat ve sevgidir(Elkins, 2007).

Jung, maneviyatın ve dinin, insan psişesinin önemli bir fonksiyonu olduğunu ve bütünleşmeye giden bir yol sağladığını belirtmiştir. Manevi bir boyut ihtiva etmeyen insan, davranışıyla alakalı herhangi bir psikolojik yaklaşımın kusurlu olduğunu öne sürmüştür(Jung, 1998).

Maneviyat, iki ayrı dünya olduğu iddiası üzerine kuruludur. Birincisi, beş duyu organına dayanan maddi dünyadır. İkinci olarak da sezgisel ve içsel tefekkür ve imgelem yoluyla bilebileceğimiz maddi olmayan dünya bulunmaktadır.Wilber, maneviyatın sadece inançlarla değil aslında deneyimlerle ilgilendiğini belirtmektedir. Maneviyatın içki sigara, cinsellik konularıyla veya mezheplerin ahlak disipliniyle değil, uyanıklığın disipliniyle alakadar olduğuna dikkat çeker. Wilber, ibadeti ise dinsel olarak görür. Wilber, Tanrı’nın mutlak olduğunu ve mutlağın dışında bir yer olmadığı için de insanların Tanrı’yı betimleyebilecek bir konumu olmadığını savunmaktadır.

Şiir ve kıssaların manevi psikolojik danışmada nasıl etkin araç olarak kullanıldığından bahseden bu kitap, şiirin duygusal bozukluklarda, yeme bozukluklarında, sosyal fobide, travma sonrası stres bozukluğunda, yasta, intihar teşebbüsü vakalarında, istismarda ve varoluşsal problemlerde kullanılabileceğine de değiniyor. Mevlana’nın şiir ve hikayeler şeklinde anlattığı öğretileri de derya gibi görerek etkin şekilde kullanıma davet ediyor.

Psikolojiye, benötesi psikolojiye, psikolojinin bizcesi’ne, özgün fikirlere merak eden kişiler için “Okundu Listesi”ne alınacak müthiş bir kitap.

Editörleri Hakkında:

Prof. Dr. Halil EKŞİ, 1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji lisans programından mezun olmuş, 1998 yılında da Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlamıştır. 2001 yılında Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktorasını tamamlayan yazar, 2005 yılında eğitim psikolojisi alanında Doçent unvanını, 2011 yılında da Profesörlük unvanını almıştır.

Çınar KAYA, lisans öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi PDR programında 2009 yılında tamamladı. 2010-2012 yılları arasında MEB’e bağlı RAM ve bir ilköğretim okulunda Psikolojik Danışman olarak görev yaptı.  2013 yılında Sakarya Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Yüksek Lisans programındaki öğrenimini tamamladı. Şu an, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalında doktora eğitimine devam etmekte ve aynı enstitü bünyesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Sema KÜSMENOĞLU
Psikolojik Danışman ve Rehber
Dergi P.Dr Ar-Ge ve Eğitim Projeleri Birimi Başkanı

 

manevi-yonelimli-psikotera-(1).jpg

Psikoloji biliminde yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren, insan deneyimlerinin aşkın yönü ve maddi olanın ötesindeki deneyimler araştırma konusu olarak giderek önem kazanmıştır. Manevi deneyimler psikoterapi süreçleri açısından kayda değer ve merkezî öneme sahip süreçler olarak kabul edilmeye ve manevi yönelimli müdahale stratejileri geliştirilmeye başlanmıştır. Türkiye’de ise bu alandaki çalışmaların henüz başlangıç düzeyinde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ülkemiz, zengin manevi birikim ve mirasa sahip bir coğrafyada bulunmaktadır. İyi oluş, psikolojik işlevsellik ve gelişim için temel alanlardan biri olan maneviyat alanının, psikoterapi ve psikolojik danışma süreçlerindeki yansımalarına ilişkin Türkçe literatürde gerek titiz kuramsal ve ampirik çalışmalara gerekse verimli tartışmalara, en az dünyanın diğer coğrafyalarında olduğu kadar ihtiyaç vardır. Elinizdeki bu kitap, maneviyat ve psikolojik danışmanlık ilişkisi, manevi danışmanlığın gelişimi, başlıca manevi yönelimli yaklaşım ve teknikler, maneviyat ve psikoterapi entegrasyonunda karşılaşılabilecek sorunlar gibi oldukça önemli konulara ilişkin katkı ve tartışmalar içermektedir.

Eser Adı

MANEVİ YÖNELİMLİ PSİKOTERAPİ ve PSİKOLOJİK DANIŞMA

Editörler

Prof. Dr. Halil EKŞİ- Çınar KAYA

Yazarlar

 

Türü

Psikoloji

Yayın Yönetmeni

Muhammet Çiftçi

Editör

Seda Darcan Çiftçi

Teknik Hazırlık

Kaknüs Ajans

Kapak Tasarımı

Mustafa Saldamlı

Baskı ve Cilt

Alemdar Ofset

Kâğıt Kalitesi

70 gr Enzo

Sayfa Sayısı

288

Ebat

15.5 x 22cm

Basım Tarihi

1. Basın,  Nisan  2016

 

Bu haber toplam 10977 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.