PSİKOLOG AYHAN ALTAŞ'IN KAYGIMI TANIYORUM KİTABI ÇIKTI
Bu bir tanıtım yazısıdır.
“KAYGIMI TANIYORUM” KİTAP İNCELEMESİ
Psikolog Ayhan ALTAŞ’ın kaleme aldığı ve Şubat 2017’de yayınlanan “Kaygımı Tanıyorum” kitabı; psikoloji alanında eğitimi olmayanların dahi söz söylediği piyasada psikoloji alanında asıl söz sahibi olup işin ehli tarafından yazılan bir eserdir. Ayrıca topluma faydalı olmak amacıyla ve hiçbir maddi kâr amacı gütmeden okurlara sunulan bir eserdir. (Kitaptan elde edilen gelirle Bursa’da bir okula bağış yapılacaktır)
“Kaygı Nedir?”den başlayıp, “Neden psikolojik yardım almalıyım? Her Psikolog terapi yapar mı? En iyi psikoloğu nasıl bulurum? Psikolojik rahatsızlıklarda psikologlar nasıl bir terapi süreci yürütüyor, neler yapıyor, o odada neler oluyor, konuşmanın dışında nasıl uygulamalar yapılıyor?”a kadar, kafanızdaki her sorunun cevabını sade bir dille ve somutlaştırılan vaka örnekleri ile bu kitapta bulacaksınız.
“Bu kitap niçin okunmalıdır?” sorusunun cevabını -başka bir şekilde- kitaptaki çarpıcı cümlelerden alıntılar yaparak sizlerle paylaşmak isterim:
“Düşüncelerimizi, duygularımızı ve davranışlarımız kontrol edemeyeceğimiz noktaya geldiğimizde, psikolojik problemler yaşarız. Bir sorunun psikolojik problem olarak kabul edilebilmesi için kişinin yaşam kalitesini düşürüyor olması, hayatının işlevselliğini bozuyor olması ve de belli bir süredir devam ediyor olması gerekir. Bu durum, psikolojik bir rahatsızlıktır ve psikolojik bir müdahale gerektirir.”
“…psikologla yapılan görüşmeleri niteliksizleştirme adına, arkadaş sohbetiymiş! gibi değerlendiriyor. Oysaki psikolojik görüşme ve değerlendirme esnasında öncelikli olarak…”
“Sizi rahatsız eden bu tür duygulardan ve içinde bulunduğunuz durumdan kurtulabilmeniz için onları affetmelisiniz! …Dolayısıyla siz aslında o kişiyi affetmiyorsunuz; onun sizde yarattığı duyguları normalleştiriyorsunuz.”
“Büyük bir yangını elde etmek için küçük bir kıvılcım neyse, psikoterapi sürecinde de elde edilen en ufak değişiklik de odur.”
“…Sonrasında ise, ‘Hiçbir sebep yokken neden böyle bir duygu yaşadım, anlamıyorum!’ gibi tepkiler veririz.”
“Duyguların bize verdiği mesajı anlayabilirsek, hayatımızda karşımıza çıkabilecek birtakım tehlikelerden de korunmuş oluruz.”
“…Burada yapılan en büyük yanlışlardan biri, normal kaygı ile patolojik kaygının karıştırılmasıdır.”
“Sosyal fobinin zemini, 0-5 yaş arası ve 11-17 yaş arası olmak üzere iki yaş aralığında oluşur. Bu yaş aralıklarında, çocuğun kendisini güvende hissediyor olması çok önemlidir.”
“…Peki, nasıl oluyor da bu insanlar, danışanları tek seansta tedavi ettiklerini söyleyebiliyorlar. Eğer insanların dikkatini çekmek istiyorsan, dikkat çekici bir söylemin olmalıdır. ‘Ben seni tek seansta iyileştiririm’ dediğinde, insanlar onu tercih edeceklerdir; çünkü insanlar, zaman yönünden ve de maddi açıdan yola çıkarak, sorunlarının çok kısa bir sürede düzelmesini istemektedirler. Ancak kişiler, kısa zamanda ve daha az parayla sorunumu halledeyim derken; hem zaman hem de para kaybına uğramaktadırlar…”
“…Bunu aklında bitirebilirsin, demek ‘Bunu yapabilirsin; ama yapmıyorsun.’ mesajını içerir… Psikolojik problem yaşayan kişileri olduğu gibi anlamaya çalışmak, daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.”
Psikolog Ayhan ALTAŞ hocamızın kalemine sağlık…
Yazar Hakkında:
Ayhan ALTAŞ, 1983 Bursa doğumlu evli ve bir erkek çocuk babasıdır. Eğitim hayatını Bursa’da tamamlamıştır. Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 2007 yılında mezun olmuştur. Psikoterapiye olan ilgisinden dolayı hipnoterapi ve Emdr Terapi, temelli terapi eğitimleri almıştır. Sıklıkla Panik Atak, Sosyal Fobi, Obsesif-Kompulsif Bozukluk gibi kaygı bozuklukları ile çalışmıştır. Halen Bursa’da psikoterapist olarak çalışmaktadır.
Ayhan ALTAŞ’tan:
“Bu kitapta adından anlaşılacağı üzere kaygı bozukluklarını ve psikoterapi sürecini anlatmayı hedefledim. Kitabı yazarken en çok dikkat ettiğim şey herkesin anlayabileceği bir dilde olmasıydı. Bu yüzden mümkün oldukça mesleki terimlerden uzak durmaya çalıştım. Kitabı okuduktan sonra kaygı bozukluklarının nasıl tedavi edildiğini öğreneceksiniz. Ayrıca “Psikolojik rahatsızlıklarda psikologlar nasıl bir terapi süreci yürütüyor, neler yapıyor, o odada neler oluyor, konuşmanın dışında nasıl uygulamalar yapılıyor?” sorularının cevaplarını vaka örnekleri ile bulacaksınız. Yani A’dan Z’ye psikoterapi sürecinde neler oluyor, adım adım göreceksiniz. Eğer siz de bu süreci merak ediyorsanız bu kitabı aldığınıza pişman olmayacaksınız. Hele ki kaygı problemleri yaşıyorsanız kesinlikle almanızı öneriyorum.”
Sema KÜSMENOĞLU
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
Dergi P.Dr Ar-Ge ve Eğitim Projeleri Birimi Başkanı
Bu haber toplam 6727 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.