"VAROLMAK, GELİŞMEK, UZLAŞMAK" KİTAP ANALİZİ

"VAROLMAK, GELİŞMEK, UZLAŞMAK" KİTAP ANALİZİ

Üstün Dökmen tarafından yazılan eser, önemli konulara değiniyor.

Evrenle Uyumlaşma Sürecinde

VAROLMAK, GELİŞMEK, UZLAŞMAK

 

Kitabın Adı: Varolmak, Gelişmek, Uzlaşmak

Yazarı: Prof.Dr. Üstün Dökmen

Yayın Evi: Remzi Kitabevi

Sayfa Sayısı: 312

Türü: İnceleme

Üstün Dökmenin Hocanın kaleme almış olduğu bu kitabın temelini, varoluşumuzun özünü yakalamak oluşturmaktadır. Kitap isminden de anlaşılacağı üzere üç ana başlık altında oluşturulmuştur: Varolmak, Gelişmek, Uzlaşmak.

Kitabın yazılma amacı, arka kapağında “Kitabın temel amacı, okuyanların varoluş hazzı duymalarına, gelişerek, uzlaşarak, evrenle kucaklaşmalarına ve uyumlaşmalarına katkıda bulunmaktadır.” şeklinde açıklanmaktadır.

Kitabımız “İnsanın yaşamdaki temel amacı nedir?” sorusu üzerine şekillenmektedir. Bunun akabinde kitapta, insanda yarına kalma isteğinin nasıl oluştuğu, yarına kalma isteğinin insanları ne gibi davranışlara ittiği, insanın kendi kendisiyle olan savaşının ve bu dünyayla olan mücadelesinin temelinde nelerin olduğu ve sonuçlarının neler olduğu, bizlere açık ve anlaşılır bir dille aktarılmaktadır.

Aslında genel olarak incelendiğinde, kitapta ele alınan konuların varoluşçu yaklaşımın ışığında yansıtıldığını görürüz. Nitekim biraz da sosyometrinin, biyolojinin, sosyobiyolojinin ve az da olsa bilişsel-davranışsal yaklaşımın etkilerini de görmek mümkündür.

Belirli bölümler halinde oluşmakta olan bu kitapta, her bir bölümde, o bölüme başlamadan önce okuyuculara bazı sorular yönetilmektedir. Bu da kitabı sıkıcılıktan kurtararak daha sürükleyici hale getirmiş ve okuyucuların kitaba yönelik olarak daha uyanık kalmalarına olanak sağlamıştır. Kitabın sadece psikoloji okurlarına yönelik olduğunu söyleyemeyiz, zira diğer meslek gruplarındaki okuyucuların da rahatlıkla yararlanabileceği bir eser. Kitabın içerisindeki bazı teorik kısımların da açıklamaları, sayfa altlarına notlar şeklinde verilerek okuyuculara kolaylık sağlanmıştır. Anlatılanlar günlük yaşamdan örnekler verilerek somutlaştırılmış ve bu da eseri daha zengin bir hale getirmiştir.

Günümüz dünyasında insanlar arası ilişkilerin zayıflamakta oluğunu düşünüyorum. Tam da bu nedenden ötürü farkındalığımızı biraz olsun arttırmak ve kendimizi hatırlamak adına bu eserin okunmasını tavsiye ediyorum.

Kitaptan Alıntılar

...eğer bir bedeniniz ve onun için bir bilincinin varsa, seçebileceğiniz çok seçenek var demektir. Kısacası, bu evrende bir bedene sahip olmak, özgürlük demektir.”(s. 73)

Başkalarının da kendi dünyalarının kralı olduğunu kabul ettiğimiz sürece, kendimizi kendi dünyamızın kralı kabul etmemiz sakıncalı olmasa gerek.”(s. 159)

Yaşamda çelişki diye düşündüklerimiz fotonun hem dalga hem parçacık olması gibi kabullenilmesi gereken birer gerçekliktir; bu yüzden olayları ve insanları ‘1 veya 0’ diye şablonlamamak gerekir.”(s. 29)

Uzak düşün, yakın yaşa.”(s. 142) 

EDA NUR ŞAHNE

varolmak.jpg

Bu haber toplam 8648 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.